Citiraj:
clumsy mom prvotno napisa
- Oblače li se sami?
Može, ali mu se ne da :roll: Nekako sam dovela do toga da sam oblači čarape, hlače i papuče/cipele, a ostatak moram ja pomoći (iako bi tehnički mogao i sam).
Citiraj:
- Umeju li sami inicirati igru i održati je u pristojnoj formi izvesno vreme?
Uglavnom da (naglasak na uglavnom).
Citiraj:
- Koliko igračke igraju ulogu u životu vašeg deteta?
Rekla bih, kako raste, sve manju. Voli se igrati igračkama, ali mašta mu jako radi, pa mu igračke često nisu ni potrebne (npr. slaže si kućicu od jastuka i sl.)
Citiraj:
- Koliko vi igrate ulogu u igrama vašeg deteta?
Poprilično - ali važnije mu je da ga netko gleda kako se igra. Iako, zna se zabaviti i sam, itekako, ali mislim da mu to nije tako zabavno kao kad viče: "Mama, gledaj me!"
Citiraj:
- Kakve igre preferiraju (ovde navesti pol vašeg deteta)?
U zadnje vrijeme najčešće si gradi kuću (na kauču, pod foteljom, na toboganu...) ili zamišlja da je neka životinja.
Ili gradi prugu i vozi tramvaje po njoj.
Ili naprosto divlja i skače po stanu kao luđak.
A voli i "svirati" - što na instrumentima-igračkama, a što na zamišljenim instrumentima koje je sam smislio.
Da, dečko je 8)
Citiraj:
- Imaju li nekakva zaduženja u kući (srediti sobu, razvrstati igračke, skloniti svoj tanjir nakon ručka...)
Pokušavam to uvesti, ali teško nam ide. Igračke će pospremiti, ali uz cendranje i izjave "umoran sam", tanjur će odnijeti ako ga podsjetim, a ostalo... :/
Citiraj:
- Kako se ponašaju u gostima a kako kad njima dođu gosti
U gostima se ponaša kao totalni asocijalac.
Kad nama dođu gosti, malo manje asocijalno, ali dugo mu treba da se uključi u igru s drugim djetetom.
Citiraj:
- Kakvo im je strpljenje? Umeju li sačekati ?
Kako kad. Ponekad je oličenje strpljivosti, a ponekad je u tom pogledu nemoguć. Valjda ovisi i o tome koliko je odmoran/umoran.
Citiraj:
- Koliko dnevno bulje u TV i kakve tipove crtića/emisija vole?
TV uopće ne gleda, ali voli crtiće na DVD-u. Najnoviji hit su mu "Mali roboti" i to bi gledao satima, da se njega pita, ali ne pita ga se :mrgreen:
Nastojim da ne gleda TV svaki dan, a kad i gleda, ne dulje od 1 h (ovo je već ekstrem, najčešće gleda oko pola sata).
Citiraj:
- Boje li se nečega i čega?
Maskiranih likova (u što se ubraja i Djed Mraz), ali mislim da ga to pomalo prolazi.
Pred psima se osjeća nelagodno, ali ne šizi. Mislim da taj strah dobro kontrolira.
Citiraj:
- Kako kontrolišu emocije?
Sve bolje i bolje. Još prije pola godine, u naletu bijesa bi me udarao. Onda je prešao na režanje, a sad uglavnom verbalizira (a u stanju je zbilja svašta izgovoriti, sad moramo i to malo moderirati jer ne volim baš slušati izjave u stilu: "Mama, ako hoćeš, ubit ću te!")