Razne varijante korištenja rodiljnog dopusta za 3. dijete
Naime, čekam treće dijete, termin mi je tek početkom kolovoza, ali ja već razmišljam o mogućnostima korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta pa bi me interesiralo par stvari:
- Ako sam dobro shvatila, mammma san je napisala na jednom topicu da novi dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete nije 30 mjeseci, nego 30 + 6 mjeseci rodiljnog, dakle i dalje do treće godine djeteta .Da li je to točno?
-Ne znam da li ću zbog financijskih mogućnosti moći biti kod kuće cijeli taj period, jer je 1660 kuna nakon djetetovog prvog rođendana stvarno preniska naknada, ali znam da imamo moćnost raditi pola radnog vremena. Da li to vrijedi do djetetvog trećeg rođendana i u kojem se trenutku moram odlučiti za to?
-Ukoliko se prije isteka te tri godine ja odlučim otići raditi puno radno vrijeme, da li ostatak dopusta mogu iskoristiti do djetetove osme godine?
Unaprijed hvala na odgovorima. :love:
Re: Razne varijante korištenja rodiljnog dopusta za 3. dijet
Citiraj:
piplica prvotno napisa
Naime, čekam treće dijete, termin mi je tek početkom kolovoza, ali ja već razmišljam o mogućnostima korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta pa bi me interesiralo par stvari:
1. Ako sam dobro shvatila, mammma san je napisala na jednom topicu da novi dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete nije 30 mjeseci, nego 30 + 6 mjeseci rodiljnog, dakle i dalje do treće godine djeteta .Da li je to točno?
2. Ne znam da li ću zbog financijskih mogućnosti moći biti kod kuće cijeli taj period, jer je 1660 kuna nakon djetetovog prvog rođendana stvarno preniska naknada, ali znam da imamo moćnost raditi pola radnog vremena. Da li to vrijedi do djetetvog trećeg rođendana i u kojem se trenutku moram odlučiti za to?
3. Ukoliko se prije isteka te tri godine ja odlučim otići raditi puno radno vrijeme, da li ostatak dopusta mogu iskoristiti do djetetove osme godine?
Unaprijed hvala na odgovorima. :love:
Numerirala sam pitanja, kako bih ti numerirala odgovore.
1. 6 + 30 mjeseci NIJE isto kao i dopust do 3. godine života. Naime, možda traje jednako u mjesecima ali ovaj drugi dio 30 mjeseci (u tvojem slučaju) spada u roditeljski dopust. Ti i tvoj muž imate pravo koristiti ga 2x15 mjeseci i to do 8. g života djeteta. Ako muž ne želi koristiti svoje pravo, odiče ga se u tvoju korist.
2. Rad s polovicom radnog vremena možeš koristiti tijekom rodiljnog, ali i roditeljskog dopusta.
Ako ga koristiš tijekom rodiljteskog dopusta, onda ga koristiš u dvostrujom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta.
3. odgogvorila sam ti pod 1.