NADIN prvotno napisa
Sve sam probala , od gore navedenog, i sve ima svoj efekat-više ili manje... No, najvažnije je to što si ti utvrdila o kojoj vrsti kašlja je riječ. I zaista, ima puno sirupa/PROSPAN,ISLANDSKI LIŠAJ,API SIRUP,ITD/ koji imaju to dvostruko djelovanje. Sa kašljem treba biti STRPLJIV I UPORAN. On baš i ne prolazi za dan dva, ali zaista , bitno je skontati koja je vrsta kašlja, pa tek onda krenuti sa terapijom. Ali nama je ovaj put pomogao sirup koji sam ja sama napravila po receptu . Nakon virusne gripe koju smo svi imali u kući, od strašne slinavice pojavio se kašalj. Drage mame pišite, jer pomaže upravo ovakvom kašlju: produktivan kašalj negdje iz dubine pluća , ali teško da izbaci nešto vrlo malo, a zatim onaj suhi ,iritanntni i to je izraženo kad zaspi,nakon nekoliko sati počne i traje 10-20 min, i onda kad dijete trči pa se u bronhijama to uzburka... Uz sve to nosić je slinav, i to gusti sekret koji treba stalno izbacivati. U tom slučaju ukapavam čaj od korijena bijelog šljeza u nosnice (ne hladan, ipak blago zagrijan).
OK sad ide recept za sirup,koji smiruje suhi kašalj, a pomaže pri iskašljavanju zrelog kašlja:
1/2kg šećera
2 šolje vode
2 v.kašike kamilice u cvijetu
2 kašike korijena bijelog sljeza
2 kašike meda
2 cijela oguljena limuna izrezana na kockice
12 kapi propolisa
SVE OVO PROKUHATI I PROCIJEDITI. SIRUP DAVATI 3 PUTA NA DAN . NO, NIKAKO POSLIJE 18h.