sasvim mala beba i vodene kozice
Zanimaju me iskustva roditelja čija su starija djeca preboljela vodene kozice dok je mlađe dijete još bilo beba mlađa od šest mjeseci. Naša beba još nema dva mjeseca, a starije djevojčice imale su kozice (tj. jedna još uvijek ima).
Pedijatrica nam je rekla da bebe do šest mjeseci uglavnom ne dobiju kozice, a ako ih dobiju, da je to u vrlo blagom obliku. Ako je neka vaša beba ili beba koju znate dobila kozice u tako ranoj dobi, kako je to bilo? Vodeni plikovi kao kod starije djece ili nešto drugačije? I gdje se liječila, kod kuće ili u bolnici?
Zasad još nema naznaka da i beba ima kozice, ali stalno smo na iglama.
Re: sasvim mala beba i vodene kozice
Moja malecka je imala vodene kozice sa dva i pol mjeseca. Prošlo je bez problema. Ja sam bila u velikom strahu, pedijatrica mi je lijepo rekla da se ni slučajno ne pojavljujem kod nje ako dijete dobije kozice (valjda da se ne bi ostali zarazili), pa sam zvala Zaraznu u Zagrebu i raspitala se. Rekli su mi da se samo u slučaju tek rođene bebe daje neka injekcija bebi i da se sve posmatra u bolnici, da je moja beba već velika i samo svakodnevno pravim njeno stanje, da se svakako javim ukoliko bude imala visoku temperaturu ....
Elem rezime : moja curica nije imala temperaturu, imala je kozice po licu i tijelu, sjećam se jedne na ušnoj resici i jedne između prstiju ruke, u to doba se nije znača ni počešati - što je dobro, svakodnevno sam je pažljivo tuširala i tapkala kožu da ne razderem kozice i nakon nekih tjedan dana je počelo polako prestajati.
Ono što nisam znala je sljedeće : od kozica djetetu, pogotovu tako malom, opadne jako imunitet. Da li se nakon svega malo bila prehladila ili što već, dva tjedna nakon prestanka kozica pojavila se Ešerihija i urinarni infekt ..... Da li je moglo bez toga pitam se i dan danas.
U svakom slučaju kozice preboljeli bezbolno.
Sretno.
I da, ona je dobila kozice od mene, a ja, pretpostavljam, na prvom njenom pregledu kod pedijatra (ne znam gdje sam ih drugdje mogla pokupiti, jer nigdje nismo izlazili). Nisam ni znala da ih nisam preležala kao mala. A čim su mi izbile, odnosno, čim smo ih identificirali (a potrajalo je, jer nitko u okolici ih nije imao, nije mi palo na pamet da je to to) raspitala sam se i budno čekala.
U Zaraznoj su mi rekli da se može desiti da beba od mene ne dobije.
Ipak jeste, i nije ih bilo samo par, ali kao što rekoh, bez temperature. Peti ili šesti dan kada su prestale izlaziti odahnula sam, jer to je početak njihovog kraja.
Citiraj:
sne prvotno napisa
Ono što nisam znala je sljedeće : od kozica djetetu, pogotovu tako malom, opadne jako imunitet.
Ovo je tacno. Moja starija kcerka je duugo posle prelezanih boginjica kacila svaku mogucu virozu u vrticu. I onda to prenosila mladjoj....