link o proslogodisnjoj http://www.fantasy-hr.com/component/...y,01/Itemid,1/
TZG grada samobora je valjda previse zauzeta fasnikom pa nisu jos nis stavili o ovome
Printable View
link o proslogodisnjoj http://www.fantasy-hr.com/component/...y,01/Itemid,1/
TZG grada samobora je valjda previse zauzeta fasnikom pa nisu jos nis stavili o ovome
http://www.tz-samobor.hr/dogadanja/2...-samobora-1441
Citiraj:
BITKA KOD SAMOBORA 1441.
01.03.2009.
Vugrinščak, nedjelja 1.ožujka 2009.godine od 12 do 18 sati
Kako bilježe stare kronike godine 1439. umro je kralj Albrecht Habsburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodi Stjepan Banić Lendavski. Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom koji je zarobio vojskovođu Banića i priskrbio znatan plijen.
Vitezovi zelingradski i Red srebrnog zmaja predstavljaju dvije zaraćene vojske, a Vugrinščak se pretvara u vojni tabor s oklopljenim vitezovima, konjanicima, mačevaocima, streličarima, bojnim spravama, fortifikacijama i u srednjevjekovni sajam s klobučarima, košaračima, alkemičarima, slikarima, pjesnicima, travarima i srednjevjekovnom kašom:
PROGRAM
- podizanje vojnog tabora i pripreme za bitku
- mimohod konjanika i vitezova
- uvod u događaje: samoborski sudac, kastelan, notar, pater i cvajbar
- početak i tijek Bitke
- epilog: mirovni sporazum zaraćenih strana
- srednjevjekovni sajam i gozba
ORGANIZATOR:
SAMOBORSKI MUZEJ
VITEZOVI ZELINGRADSKI
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA SAMOBORA
OŽIVLJENA POVIJEST SAMOBOR
GRAD SAMOBOR
KOMUNALAC SAMOBOR
SUDIONICI:
Vitezovi Zelingradski
Red srebrnog zmaja
Glumačka družina Histrioni
Konjićki klub Eko selo
Streličarski klub Samobor
Kuburaško društvo Gromovnik
Matica hrvatska – ogranak Samobor
Srednjoveška skupina „Celjani“ Celje
Vitezi okrogle mize Ljubljana
Družina Zlatnog kaleža Stubica
Ljubim te Mukica!
Na putu do Samobora, prošlu nedjelju, vidjela sam jumbo plakat, i rekla na ovo moramo ići. Cijeli dan guglam bespućima, i ne mogu se sjetiti kak se to zove.
:D
I mi idemo! Valjda će malo zatopliti do tada, ove nedjelje smo se smrzli u Samoboru.
i mi se želimo ponovo smrzavati u samoboru! 8)
hvala, mukice.
Bili smo i mi, ali valjda smo se jako toplo svi obukli pa nam nije bilo tak hladno. Doduše, od 3h tamo, više od sata smo u Lavici pili kakao i jeli krafne. :mrgreen:Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
MM-a mi neće biti taj vikend u ZG, ali ja ću bez obzira ići.
mi to ne smijemo propustiti :D
Ma bili smo dobro obučeni, ali baš je puhao neki hladan vjetar, a I. ko za vraga nije htio ući na Rodinu radionicu, samo je trčkarao ispred nje.Citiraj:
Jelka prvotno napisa
Jelka, ne zaboravi Žive maske ove nedjelje u Muzeju grada!
Joj, lucij@, kud si još i to predložila! :* Ma idem se prebaciti na "onaj" topic, da ovdje ne zašprehavamo.
hvala na ovoj obavijesti!
http://www.srebrnizmaj.com/galerija_2008_2.htm
Malo slika s prošlogodišnje bitke.
idemo i mi - sad me sram - živimo pored Samobora (doduše "tek" 3 god) i ja ne znam gdje se ta bitka održava - koliko znam stare zidine grada su one na brdu - vide se baš i sa samoga trga u Samoboru - znači tamo se to sve održava? Ili ipak u samom Samoboru na trgu? A ako je u tom starom gradu - Vugrinšćaku kojega sam spomenula - kak se do tam diđe? Pješke? Kuda?
DiLala dodji u samobor do muzeja (znas di je, jel tak?)
ako ne znas sad cu ti ja reci
od trga kreni na zapad 30-40 metara, skreni lijevo preko mostica (prema hotelu Lavica) pa odmah desno i eto te kraj muzeja
od muzeja sljedi stazicu setnicu i za 10-tak minuta lagane setnje eto te na vugrinscaku
ne moras ici nis uz brijeg
sve je ravno
kak se do tam ide a ne diđe, uh brzina i brzopletost....
sve ovo spomenuto znam i bili smo bezbroj puta i znači na kraju kraja te stazice - poslije onog parkića i bazeneka - tu je bitka ta?Citiraj:
Mukica prvotno napisa
da
vugrinscak je ona livada pek puta bazena
puno hvala, da nisam pitala ja bi u ned ko idiot hodala s djecom po onim brdima, klela i tražila vitezove a djeca bi umirala od smijeha kak sam bedasta.
Dođemo i mi, obučeni u vitezove!
Pitanje za one koji su bili prošlih godina. Jel ima tamo što za pojesti? Lako za nas velike, ali planiram provesti tamo dobar dio dana, pa ne znam što će Jana jesti. Možda spoham koji komadić mesa za svaki slučaj.
Mi ipak ne možemo doći :( . MM mora autom na posao.
A neću ni vidjeti zumbulmamine kostime :(
pa odite s busom ko i mi koji smo bez auta
steta da ostanete doma
bas je divan dan za setnju
lucija, imaš pp!
bilo je :D
sreli smo larmamu, maxi, davorku, Davora, Maggie...
Mi smo propustili zbog viroze :(
Bit će toga još (tješim se nakon prvog pravog proljetnog vikenda ove godine kojeg smo proveli u 4 zida :mrgreen: )
I nama se jako svidjelo. Možda smo koga i sreli, ali što pomaže kad nikog ne poznajemo osobno :(
Uglavnom, otišli na sat, ostali četiri! Mislim da to sve govori. :)
mi sreli gore nabrojane :) plus krumpirić i ivaricu
a L. je malo pucanje i katapult zabrinuo, raspitivala se da li će biti ozlijeđenih pa smo se morali maknuti na pristojnu udaljenost
ispravak neke od gore nabrojanih :)
mi smo morali stajat u redu za ono masno uljno nešto jer je M zapeo da oće to jest :shock: :mrgreen:
Inače, bilo je super. :heart:
Nas dvije smo bile 4 sata, bauljale, grickale pohano :mrgreen: , i baš nam je mrak bilo. Strah me bilo da neće puhati, ali bilo je super podnošljivo.
I uopće nisam potrošila puno novaca, na 4 vožnje onim vrtuljkom, i 30kn za onu klopotalicu (možda nas je netko po tome prepoznao).
Skužila sam Davora, ali bilo mi glupo javljati se kad se ne znamo, i krumpiric, ali ona mi je bila daleko, ja viknula, ali uz Janu loviti nekoga je bilo nemoguće, nadala sam se sresti ju kasnije, but ništa. :/ I još neke ljude srela.
Za borbu smo bili u prvom redu, što je značilo jako blizu vatre pa je bilo frkovito. Ali otišli smo zbog onih pucnjava, Jani to nikako nije leglo. Šteta. Ali one leteće vatrene kugle su bile ludnica, pa nebrojeni pokušaji da ih se baci do protivnika... :lol:
Na kraju nam je i tata došao s puta u Samobor, pa smo polako krenuli kući.
a mi bolesni :(
Bilo je super, samo stvarno velika gužva.
mi smo bili, ali nismo nikog od forumasa vidjeli.
i mi smo bili.
i sreli smo davorku :)
a mm je većinu vremena proveo s J u onom parkiću s ljuljačkama pokraj jer se mali svega bojao, zato smo Ti ja obišli tabor, pregledali oružja, ćaskali sa čarobnjakom, pogledali štandove i najduže se zadržali na onom s glagoljicom :)
J se okuražio tek toliko da si izabere klopotalo, a kad je počela sama bitka i ona vatra, rog... on se razdrečao, pa smo otišli. tješim se da će druge godine bit bolje, kad mali bude veći.
e da, na kraju su se oduševili konjima, T se vozio u onim kolima, J nije ni to htio, samo ih je dragao.
i mi bili, ali, osim Ivarice, nikog nevidjeli
Onaj prvi katapult, koji je odletio samo u zrak i pao natrag dolje mi je oduzeo nekoliko godina zivota, mi stajali vrlo, vrlo blizu :/
naravno da smo doma došli s mačem i štitom. Di bi bez toga :shock: :mrgreen:
Joj da, fakat je friki izgledalo. Drago mi da smo stajali nasuprot, iako mi je par puta kasnije prošlo kroz glavu što da je katapult kod šatora malo promašio cilj. BrrrrrrrrCitiraj:
Bubica prvotno napisa
vidjela maxi, bubicu, davora i davorku - sve izdaleka.
iduće godine ćemo gledati s brda, ovako izbliza bilo je nekima prestrašno :cry: , a meni se isto na momente učinilo preopasno.
Mač i štit smo nosili od kuće - to nam je upravo sad jako in. M je bio razočaran jer se s njim nitko nije borio. Utješio se kobasicom.
P se najviše dopao tvor kod krznara.
Muki, hvala za link :)
ja sam inace vec zakljucila da ta ozivljena povijest i nije bas bezopasna.
kad se uzme u obzir i to koliko alkohola sudionici utoce u sebe, bilo bi i cudno da gadjaju tocnije.
bolje je uvijek stati malo dalje.
Ali teren je bio takav da se iz daljine ništa nije vidjelo. :/Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Kad sam pokušala doći s Fionom nešto bliže, jer ju je zanimala bitka, neka organizatorica se počela zgražati nada mnom da otkud mi ideja da s djetetom (?!) idem to gledati, da to nije za djecu.
Čim su je čule, odmah su joj se pridružile tri-četiri frendice i počele su grupno kokodakati "A di bi vi to?... Mislim?! S djetetom?!... Mislim?!... Pa jeste vi normalni?... Pa to uopće nije za djecu!... Mislim?!... Otkud vam uopće ideja da vodite dijete ovdje?!... Mislim?!"
Toliko su puta ponovile taj "mislim" da sam se prestrašila da će im se glave razletjeti od tolikog mišljenja. :mrgreen: :roll:
Uglavnom, nije nam bilo loše. Nakon što smo ostavile (pre)uzbuđene tete da grakču, išli smo pogledati što ima na štandovima, poigrati se u parku, jahati ponija i, konačno, popiti kavu u gradu.
Sreli smo Cvrču i njezine. :love:
Cvrčku.Citiraj:
Sanja prvotno napisa