Pregled u trudnickoj ambulanti (SD, ali moze i ostalo)
Evo konkretno me zanima ako je tko pratio vecinu trudnoce u bolnici kako izgledaju pregledi.
Proslu trudnocu sam cijelu pratila u petrovoj i tamo to izgleda ovako: predas iskaznicu,povijest bolesti i uputnicu. Cekas neko vrijeme, pozove te sestra i da casu ili trakicu da se pomokris, kad doneses izvazu te i izmjere tlak. onda se vracas van i cekas opet n vremena. Tada prozovu po 3 zene svaka u svoju kabinu, tam se skines i gologuz cekas da te dr pozove unutra. Udjes, legnes na stol, sestra izmjeri trbuh i poslusa srce, dr napravi vaginalni pregled i za 10 sec vec si opet gologuza u kabini gdje se oblacis i odlazis van po papire gdje ti dr napise nalaz i upute. Rijetko te itko ista pita, a kaze ti tek osnovno (koliko si otvorena i kad je slijedeci pregled :roll: ) i ako pokusas nesto pitati sestre toleriraju jedno pitanje ako su dobre volje i onda prozivaju slijedecu i tjeraju te van. Isprika im je da je guzva i da ima puno zena. Sjecam se posebno komentara nakon sto je jedna cura postavila i trece pitanje da su ju otpravili van a cula sam kako dr (jedan od boljih tamo) komentira da ako zeli pricati s njim neka dodje privatno da je ovo klinika :x :evil:
Muz moze biti prisutan samo na uzv, na pregledu ne i tretman je po mom misljenju bio stvarno los, nimalo ljudski i ne zelim takav ovaj put.
Zanima me drugdje, moze li muz s vama na pregled, je li svaki pregled (gotovo iskljucivo) vaginalan? Jel vas dr uopce ista pita? Pogleda u oci? Poprica s vama ili je to i drugdje gologuzo utrcavanje i istrcavanje?
Najvise me zanima SD (oni su prica se najnapredniji po svemu, pa valjda i po pitanju vaginalnih pregleda, tj nedostatka istih ;) )
Oprostite ako sam bila pre nesto, ali sam se uzrujala pri pomisli na preglede u prosloj trudnoci :)
Gologuzo čekanje isto, osoblje ipak bolje
Ovo „gologuzo“ i čekanje je mislim svugdje isto, ali ne bih rekla da je na Sv. Duhu baš isti tretman kod liječnika. Moraš nazvati ranije trudničku ambulantu i naručiti se kod doktora kod kojeg želiš ići jer svaki ima ambulantu jedan dan u tjednu.
Dođeš u naručeno vrijeme, predaš papire, slijedi urin (ako taj dan imaju trakica),mjerenja, čekaš u krctatoj čekaonici koji sat. Zatim prozivka, ulaziš u kabinu, skidanje i čekanje da doktor otvori vrata ili te pozove, zatim pregled (bez sestre) .Onda se obučeš u kabini i ponovo vratiš kod doktora, pa pitaš, pričaš itd. dok on ispisuje nalaz. Nikad nisam čula takvu budalastu izjavu da se samo kod privatnika može pričati. Izlaziš van i pitaš sestru kad ćeč na CTG, a ona ti odgovori – za sat ili dva, otiđite prošetati, popiti kavu, skuhati ručak, pomusti kravu.... Gužva je užasna,nema ti pomoći.
CTG se obavlja odmah tu kraj čekaonice ili ako ne stignete do 3 popodne u rodilištu,a bilo koji dežurni liječnik vam pogleda i potpiše nalaz. Svi su pritom dovoljno kulturni i ljubazni.Ne znam kojeg bih ti liječnika preporučila, ja sam išla kod Hafnera i meni je odličan, jednom sam bila i kod mladog doktora Prke, on je vrlo susretljiv, ljubazan, strpljiv, samo je jako grub pri pregledu (mislim da nije svjesna grubost nego jednostavno ima takvu ruku).Mislim da žene imaju uglavnom pozitivno mišljenje o pregledima na Sv. Duhu što se tiče osoblja,ali neću govoriti u ime drugih, malo pregledaj forum. Ambulanta za UZV je na istom katu, ali se naručuje na drugi tel. i papiri se predaju u toj drugoj ambulanti, kraće se čeka, može biti muž unutra, a UZV radi tko stigne, uglavnom specijalizanti uz još nekoga. Vidjela sam da su neki muževi ulazili i u trudničke ambulante, moj nije pa ne znam je li to pravilo ili iznimka.