Možda nije pravo mjesto,ali eto pitat ću.
Što mislite,može li žena koja doji dijete od 10 mjeseci jedan dan u tjednu biti na kruhu i vodi?
Printable View
Možda nije pravo mjesto,ali eto pitat ću.
Što mislite,može li žena koja doji dijete od 10 mjeseci jedan dan u tjednu biti na kruhu i vodi?
Ovisi koliko ti dijete doji. Mozda je jednom tjedno ipak previse, alli to neces znati dok ne pokusas. Pokusaj jednom, prati stanje, tako ces najbolje procijeniti.
ja sam ti u fazi dojenja starijeg imala neku gadnu alergiju i morala na ful dijetu a ustručavanje od hrane mi je puno pomagalo. doktori koje sam pitala su rekli da je ok u jednoj granici, naravno, ako nakon povlačenja alergije(tipa nakon nekih 2 tjedna) sve nadoknadim. naravno nisam svaki dan ništa ne jela, ali su mi jela bila vrlo oskudna
i, ne, ne bih preporučila
Ja bih rekla da možeš, ali nije neispravno ni ovo što Marta predlaže.Citiraj:
raffaela prvotno napisa
Pri drastičnim dijetama organizam majke dođe u stanje izgladnjelosti i "preživljavanja" pa tijelo reagira tako da isključuje "sporedne aktivnosti" poput - proizvodnje mlijeka.
To je, međutim, za dulje periode, tako da vjerujem kako kod tebe neće biti problema.
Probaj jedan dan i vidi kako se osjećaš.
Nije dijete u pitanju,nego kako je počela Korizma mislila sam se jedan dan u tjednu žrtvovat.Dijete često doji posebno noću,i do 7 puta.
Ispravak,nije dijete nego dijeta
znam ja da nije dijeta ;)
ali tvoje tijelo ne zna; ono će osjećati gubitak kalorija zvalo se to post, dijeta ili prisilno gladovanje.
kako god, odgovor je isti :)
gladovanjem nastaju ketonska tijela (između ostalim i aceton) koji se izlučuju u majčinom mlijeku..budući da ste na ful dojenju,na tvom mjestu bih se odrekla posta ove godine.stići ćeš sve nadoknaditi slijedeće godine!
Istina, bit ce joj mlijeko kiselo :mrgreen:Citiraj:
princess puffy prvotno napisa
A ako bude dovoljno jela i pila, ne mora zavrsiti u ketoacidozi? (Znam da to znaci puno puno kruha...)
Mislim da nije dobra ideja...
Jednom mi je u ruke dospio neki stari molitvenik iz 50-ih godina prošlog stoljeća... jako mi je zanimljivo bilo čitati koliko za koju molitvu molitvu dobiješ oprosta, ono 5 dana, mjesec, pola godine... :mrgreen:
E pa u tom starom molitveniku (znači stara praksa) je pisalo da su trudnice, DOJILJE, mala djeca, starci i bolesni oslobođeni posta i nemrsa!
Što je i logično jer je post odn. nemrs odricanje od hrane a gore navedenim kategorijama se ne smije ograničavati unos hrane...
Ja ne bih riskirala... ti posti kad budeš 100% sigurna da će se ticati samo tebe a ne da i tvoja beba posti...
Post dojilje je po mom mišljenju, s vjerskog stajališta ne samo nepotreban već i nepoželjan.
Uostalom, dojenje i briga o djetetu ti je dovoljna «žrtva» :mrgreen:
Mislim da uopće nije poanta u tome da netko od nje nešto traži, ona to sama želi iz svojih razloga.Citiraj:
Willow prvotno napisa
Ovo o čemu princess puffy piše je istinito, ali ne bih rekla kako će se to desiti u 24 sata posta.
Da dijete ima 2 mjeseca i da su na isključivom dojenju, ja bih rekla kako je bolje pričekati.
Ovako... neka odluči sama, neće se ništa dogoditi.
(mnoge od nas ne poste, pa se dogodi da cijeli dan ne uspiju staviti ništa u usta) :/
Zapravo se pocne dogadjati isti dan. Dovoljno je pola dana nejedenja da se pocnu razvijati ketonska tijela. Zato mi je pala napamet ideja o cestom jedenju dovoljno kruha i pijenju dovoljno vode, u tom slucaju ne bi islo tako brzo.Citiraj:
apricot prvotno napisa
pa da, ja tako često. mislim nije da ništa ne jedem, ali slabo. zato i jesam sva osukana. šta je to keto...? možete malo pojasniti? jel mom bebaču može nešto faliti? sad je doduše i na dohrani jednom do dvaput na dan.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Neposredna posljedica gladovanja je smanjen priljev glukoze koja je životno važan izvor energije za mozak,eritrocite i stanice srži bubrega.Pokreće se fiziolološki prilagodbeni odgovor čija je svrha osigurati dovoljno energije za stanice koje su ovisne o glukozi kao isključivom izvoru energije.Tako se pokreće glikogenoliza (glikogen je lako dostupan skladišni oblik glukoze),lipoliza (razgradnja triglicerida),glukoneogeneza(sinteza glukoze iz neugljikohidrata).Pri gladovanju oksalacetat (trebalo bi sada objašnjavati cijelu biokemiju)se upotrebljava za sintezu glukoze,pa ga nema dovoljno za jedan drugi proces (kondenzacija s acetil-koenzimom A)te nastaju acetoacetat,3-hidroksibutirat i aceton tj.ketonska tijela. A ketonska tijela do metaboličke acidoze itd.
U stanju gladovanja smatra se da je ugljikohidratna pričuva u obliku glikogena dostatna za 24h (ali možda i manje) tako da bih ja isto pripazila s postom.
Ja nisam shvatila da bi raffaela gladovala, nego da bi bila na kruhu i vodi.
a koliko bi kruha pojela?da zadovolji dnevne metaboličke potrebe?
Ne znam, stvarno.
Kalorijska vrijdnost kruha je od cca 220 do cca 320 kcal, ovisno o vrsti.
Kada se govori o dijetama za vrijeme dojenja, sugerira se da se ne ide ispod 1500 kcal dnevno, i to nakon što dijete navrši dva mjeseca.
Ali se ipak misli na dugoročnije dijete, a ne jednodnevne.
Ja se ne razumijem u biokemiju i gotovo da ne razumijem što je princess pisala, ali vjerujem da je to baš tako.
I vjerujem da je dovoljno i manje od 24 sata da "istekne" ugljikohidratna pričuva u obliku glikogena, ali ne znam misli li se pritom na potpuni izostanak hrane.
Potpisujem!!!Citiraj:
princess puffy prvotno napisa
Zaboravila si spomenuti kolicinu kruga (tocnije masu).Citiraj:
apricot prvotno napisa
Jedna snita bijelog kruha od 50 g sadrzava 136 kcal.
Ako nije na redukcijskoj dijeti, prosjecna zena dnevno pojede oko 1800 kcal ili vise, ovisi o aktivnosti, sto bi bilo oko 13 snita ako ne bi jela nista osim kruha. Ali opet treba uzeti u obzir da u tih 1800 kcal "normalne" prehrane, u prosjeku ne vise od 50% dolazi iz ugljikohidrata, ostalo su proteini i masti.
E da, da netko ne bi pomislio da sam neka dijetom opsjednuta frikusa - nisam, nego imam dijabetes tip 1 i brojim UH zbog odredjivanja doza inzulina.
Danka :love: :heart:Citiraj:
Danka_ prvotno napisa