...http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,15,,155966.jl
...
Printable View
surfajuci netom nasla sam ovo, mozda nekoga zanima...
Sljedeće sastojke bi svakako trebali izbjegavati u proizvodima osobne njege:
1. Tea lauryl sulfate – kemikalija koja je zbog svoje kancerogenosti zabranjena u Europi za upotrebu u proizvodima osobne njege, a može izazvati i hormonalne poremećaje.
2. Hydroquinone – ovaj sastojak ne bi se smio koristiti niti na ljudima ni na životinjama jer je poznati kancerogen i otrovan je za jetra, krv, pluća, dišne i reproduktivne organe.
3. Ethyl Acetate – je vrlo toksična kemikalija koja se upotrebljava u kozmetici, ali i u proizvodima za skidanje boje. Ovaj sastojak nikako nemojte stavljati na svoje tijelo, a pogotovo ne na lice!
4. Methyl, Propyl, Butyl i Ethyl Paraben – su konzervansi koji prvenstveno produžuju rok trajanja proizvoda, a koriste se često iako se zna da se radi o otrovima. Parabeni mogu uzrokovati mnoge alergijske reakcije i osipe na koži.
5. Imidazolidinyl Urea i Diazolidinyl Urea – uz parabene najčešće korišteni konzervansi, dobivaju se iz životinjskog urina, a prema Američkom društvu dermatologa osnovni su uzrok dermatitisa.
6. Sodium Lauryl Sulfate – sintetička supstanca koja se koristi u šamponima zbog njezine sposobnosti pjenjenja. SLS uzrokuje iritacije očiju, osipe na koži, ispadanje kose, perutanje vlasišta slično prhuti, ali i alergijske reakcije. SLS je deterdžent koji uzrokuje ozbiljnu prijetnju našem zdravlju. Osim u šamponima, upotrebljava se i u sredstvima za čišćenje podova i u odmaščivačima. Istraživanja pokazuju da izlaganje SLS-u može uzrokovati oštećenja očiju, depresiju, otežano disanje, proljev ili ozbiljnu iritaciju kože. Naše tijelo nakon izlaganja SLS zadržava do pet dana, ali tragovi se zadržavaju na srcu, plućima, jetrima i mozgu.
7. Sintetičke boje – Sintetičke boje su česti uzročnici raka, a dobivaju se iz ugljena. Izbjegavajte kozmetiku koja sadržava sintetičke boje!
8. Sintetički mirisi/parfemi – mogu u sebi sakrivati i do 200 raznih sastojaka, a na deklaraciji će samo pisati – parfem. Neki problemi koje mogu uzrokovati su glavobolje, nesvjestica, osip, hiperpigmentacija, kašalj, povraćanje, iritaciju kože i mnoge druge.
9. Triethanolamine (TEA) – u kozmetici se upotrebljava kako bi regulirala Ph, a s druge strane uzrokuje iritacije kože, isušenost kože i kose, te može biti toksična ako se upotrebljava tijekom dužeg vremenskog perioda.
10. Talc – osnova za baby puder, makeup i punilo za kreme, prema nekim je istraživanjima povezan s rakom jajnika, kancerogen je ukoliko se udiše, te može uzrokovati razne alergijske reakcije.
11. Toluene – kancerogena tvar koja se najčešće koristi u lakovima za nokte, raznoj kozmetici, bojama i u naftnoj industriji kao dodatak prilikom miješanja benzina. Toluene je u većim koncentracijama toksičan narkotik.
naravno da je ovakve stvari uvijek dobro znati...
ipak dođe mi slabo kada vidim da više ne možemo niti dijete okupati da ne pomislimo da ga trujemo...
čisto me je više strah živjeti u ovakvome Svijetu gdje neznam šta mogu ili ne mogu koristiti...
I šta da sada radim???? ništa... baš mi je super pomisao da sam djetetu 2g davala bočicu s otrovima i da sam ga kupala u kancerogenim kupkama...
Jadna naša dijeca...tko zna što ih tek čeka u ovome ludome svijetu...
:shock: da ne vjeruješ! ja sam cijelo vrijeme živjela u uvjerenju kako su proizvodi za bebe, posebno poznatijih brandova, pod povećalom... Čime mi sve trujemo svoju djecu, grozno!
ja kupam malenu vec 4god sa johnsons samponon i kupkom ,neki dan kupila kupku od disneya i danas procitam to...pa grozno....
s cime da ju sad perem?????????????
Ja M.perem u običnoj vodi u koju ukapam malo balmandol ulja.I to je to...cure hvala na ovoj temi i obavjestima.(dojim ali je pio čaj,kako isl. iz (kršitelj koda)ove flašice ) :(
za ove (kršitelj koda)ove plasticne flasice i parabene u djecjoj kozmetici,dobila sam info iz prve ruke od frendice-farmaceuta :
kaze mi da su flasice stetne ako se u njima grije u mikrovalnoj i ako se u njih ulijeva vrela tekucina.
ako se koriste za vodu,sok,topli caj ili mlijeko koje je ugrijano u nekoj salici u mikrovalnoj,ili nekom loncicu na stednjaku,onda su potpuno ok.
ako se steriliziraju flasice,treba ih ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu prije upotrebe.
parabeni su konzervansi koji se koriste se u kozmetickoj i farmaceutskoj industriji,a sprecavaju nastanak gljivica i bakterija.nalaze se u vise od 80%kozmetickih proizvoda kao sto su samponi,hidratantne kreme,pjene za brijanje,gelovi za ciscenje...
mogu izazvati alergiju i osip ako se proizvodi koji ih sadrze koriste nakon isteka trajanja.
to su u stvari esteri parahidroksibenzojeve kiseline(koja je prirodno prisutna u mnogim biljkama, u voću,osobito u borovnicama).
izgleda da i nije sve tako opasno kako se u pocetku cinilo :)