Molim vas da mi kazete da li u hrvatskom jeziku rijeci "zalba" i "priziv" kao pravni pojmovi imaju isto znacenje, ili postoji neka razlika?
Ako je znacenje isto, koji od ova dva termina se vise koristi, ili je svejedno?
Puno hvala.
Printable View
Molim vas da mi kazete da li u hrvatskom jeziku rijeci "zalba" i "priziv" kao pravni pojmovi imaju isto znacenje, ili postoji neka razlika?
Ako je znacenje isto, koji od ova dva termina se vise koristi, ili je svejedno?
Puno hvala.
priziv je relativno rijedak termin. osim žalbe, u upotrebi je i prigovor (identično značenje kao i priziv - npr. priziv/prigovor savjesti :) )
kad se na nešto žališ (obično na rješenje, odluku....) na kraju dokumenta imaš pouku o pravnom lijeku - a tamo piše "protiv ..... može se uložiti ....)
napiši što traže i nećeš fulati :)
Vesna72, hvala ti. Ne radi se o tome da pisem neku zalbu/priziv, zanima me iz drugih razloga, da li su to razliciti nazivi za istu stvar.
trebalo bi biti:
žalba = pravni lijek protiv odluke suda i rješenja upravnih organa, najčešće pismeno traženje da se poništi ili preinači neka odluka, ob. niže razine i sl
prigovor = sredstvo kao pravo obrane u sudskom postupku kojim se osporava tužbeni zahtjev
priziv = žalba višem sudu protiv presude nižeg suda
zbog toga što se često upotrebljava drugačije (čak i upravni organi navode da se protiv rješenja podnosi prigovor) navela sam da ih citiraš kako traže.
nisam pertpostavila da je općenito :)