probadajuća bol i malo mlijeka
s lijevom cicom imam problema od početka - veeelike ragade koje su krvarile i krvarile i jaaako bolile. istrpila sam to no sada se javio novi problem. bradavica je neoštećena ali prvih minutu, dvije podoja osjetim oštru probadajuću bol. na desnoj je sve ok. osim toga imam prilično malo mlijeka i cice se sporo pune. non stop ju stavljam na cice ali vidim da je gladna. marta ima 8 tjedana i u posljednja 2 tjedna je dobila 200g. počela sam ju vagati prije i poslije podoja i vidim da iz lijeve (ove bolne) pojede najviše 50 ml a iz desne 90tak ml. no potrebno je dosta vremena da se opet barem malo napune. pijem oko 3 litre tekućine dnevno. što da radim? stvarno ju želim dojiti a vidim da je gladna
:cry:
hvala na pomoći
Re: probadajuća bol i malo mlijeka
Dobro dosla katarina :)
Da bi ti mogla pomoci bitno mi je da odgovoris na sljedeca pitanja
Citiraj:
s lijevom cicom imam problema od početka - veeelike ragade koje su krvarile i krvarile i jaaako bolile.
To je u bolnici pocelo? Kad su zarasle?
Citiraj:
bradavica je neoštećena ali prvih minutu, dvije podoja osjetim oštru probadajuću bol.
Samo na pocetku podoja?
Bol u bradavici ili negdje u dojci?
Da li ti se bradavica ljuska, crveni, svrbi?
Da li imas vaginalnu infekciju?
Da li dijete ima pelenski osip?
Da li ste skoro bili na terapiji antibioticima
Citiraj:
osim toga imam prilično malo mlijeka i cice se sporo pune.
Zbog cega mislis da imas malo mlijeka?
Sporo punjenje cica je sasvim normalna stvar u toj dobi.
Citiraj:
non stop ju stavljam na cice ali vidim da je gladna
Po cemu zakljucujes da je gladna?
Koliko ima mokrih i pokakanih pelena u 24h?
Koliko cesto doji?
Da li vidis da guta, da li osjetis da su dojke mekse nakon dojenja?
Da li doji po noci?
Tko prekida podoj, ti ili dijete?
Da li dijete ima dudu?
Da li dijete konzumira vodu ili caj?
Na koji nacin odlucis kada ces dati koju dojku?
Citiraj:
. marta ima 8 tjedana i u posljednja 2 tjedna je dobila 200g.
To je na granici, no nije tragedija. Samo trebate pomoc da utvrdimo zbog cega ne dobiva vise.
S koliko je rodjena?
S koliko kg ste izasle is bolnice?
Kolika je bila kilaza 1 mjesec?
Koja je kilaza sada?
Citiraj:
počela sam ju vagati prije i poslije podoja i vidim da iz lijeve (ove bolne) pojede najviše 50 ml a iz desne 90tak ml.
Ovo ti nikako ne preporucam da radis. Molim te to izbjegavaj. Takve situacije su stresne (koliko li ce mlijeka izaci van) i mlijeko se jos teze otpusta, tj. jos teze dolazi bebi. A da ne govorimo da kolicina konzumiranog mlijeka varira od podoja do podoja, i da to zaista nije pouzdano.
I u situacijama kada treba pratiti napredovanje djeteta bitno je da se dijete vaze 1 x tjedno, ne cesce, te da je vaga uvijek ista i po mogucnosti digitalna.
Citiraj:
no potrebno je dosta vremena da se opet barem malo napune.
Sto vise cekas da se "napune", to ce im vise vremena trebati da se "napune". I s vremenom ce im trebati sve duze i duze do konacnog prestanka laktacije. Da bi to sprijecila, bitno je ne cekati "pune" dojke. Najveca proizvodnja mlijeka se stvara kad su dojke prazne. Dakle trebas cesto dojiti i dijete treba efikasno prazniti dojke do kraja.
Citiraj:
pijem oko 3 litre tekućine dnevno.
Kolicina tekucine koju ti pijes ne utjece na kolicinu tvog mlijeka. Kolicina mlijeka se regulira hormonski, na principu koliko mlijeka ide van toliko se pravi. Ako su dojke zaista prazne, onda se najvise pravi. Kad su pune, proizvodnja se usporava.
Citiraj:
što da radim? stvarno ju želim dojiti a vidim da je gladna
Za pocetak odgovori na ova sva pitanja, pa cemo polako dalje. Ja bih ovako na prvu rekla da ti dijete nije gladno jer dobiva na kilazi. Gladna djeca gube na kilazi, puno spavaju, ne placu, dehidriraju itd. Je da je dobitak mali, no to se sve da popraviti. Cini se da volje imas, a to je najbitnije :)