prolaktin, dojenje i nova trudnoća
Ukratko moja priča ide ovako: imala sam u 9-tom tjednu trudnoće spontani pobačaj bez ustanovljenog razloga. Nakon nekoliko mjeseci preporučene pauze pokušala sam zatrudnjeti i po preporuci liječnika odlazila na folikulometriju ne bi li otkrili imam li ovulacije ili ne. Ispalo je da ih nemam ili su prilično zakašnjele što po objašnjenju doktora može biti razlog nemogućnosti zatrudnjivanja. Promijenila sam doktora koji je bez obzira na dobre hormonalne nalaze pregledom prsa ustanovio povećan prolaktin i zaključio da je to razlog što nisam mjesecima ostala u drugom stanju, te vrlo vjerojatni razlog spontanog. Dao mi je Bromergon koji sam počela piti i iste večeri ostala u drugom stanju jer mi je tog dana na UZV-u konstatirao ovulaciju. Rodila sam zdravu curicu koja danas ima 14 mjeseci. Dojim dosta, nešto manje noću, no danju nekoliko puta. Ne bih prestala jer u tome zaista uživamo. No, već dulje imamo želju za drugom bebom i nada nam je sad veća jer sam prije 14 dana dobila prvu menstruaciju!!
No, ono što me muči, a što nisam nigdje našla jest upravo ta priča oko prolaktina. Naime, meni je povišen prolaktin bio spominjan kao vjerojatni razlog pobačaja. U dojenju je prolaktin povećan, pa ako je medicinski potkrepljeno da hormonalni disbalans (povećani prolaktin) može uzrokovati spontani, kako onda da se dojenje u trudnoći ne spominje kao potencijalna opasnost od pobačaja.
Također, uzimala sam i Utrogestan preventivno, pa me zanima kako on utječe na dojenje.