Herpes Zoster – mogućnost zaraze?
Ovaj vikend imamo neke obiteljske posjete, između ostalog jedne tete koja boluje od herpes zostera. Njena doktorica joj je rekla da se može družiti s ljudima i da nema opasnosti od zaraze. Moje dijete je jučer cijepljeno cjepivom 5u1. Ja sam usput pitala med. sestru u ambulanti (pedijatricu ne mogu pitati jer od trenutka kad kod nje uđemo dijete počinje urlati i ne staje dok ne izađemo) da li postoji mogućnost zaraze, bilo te tete bakcilima iz cjepiva, bilo djeteta zosterom (obzirom da obje imaju trenutno smanjen imunitet). Rekla mi je da je bolje da nemaju fizičkog kontakta te da teta pere ruke, ali da nema velike vjerojatnosti zaraze. Moguće je možda da ta teta, koja ima preko 60, dobije nešto od tog cjepiva budući da se njena generacija nije time cijepila. A nisam točno shvatila da li bi dijete, ako se zarazi tetinim virusom, dobilo kozice (to mi i nije loša varijanta) ili nešto drugo – ne valjda zoster?
Koje je vaše mišljenje? (molim da se ovdje suzdržimo od rasprave o etičnosti i koristi od cijepiva )