Vrtić s 3 godine ili kasnije
Zanimaju me iskustva mama čija su djeca krenula u vrtić prvi put tek s 3 godine, ili kasnije (a do tada su ih čuvali mama, tata, baka deda, čuvalica,...).
1. Kako je tekla adaptacija?
2. Da li smatrate da li su se teže prilagodila od djece koja idu ranije u vrtić?
3. Prednosti/nedostaci?
4. Savjeti?
5. Općenito, da li vam se to sad čini kao pametno rješenje (što su krenuli kasnije) ili ne?
Re: Vrtić s 3 godine ili kasnije
1. Kako je tekla adaptacija?2. Smatrate li da su se teže prilagodila od djece koja idu ranije u vrtić?
M je tri pune godine bila sa mnom. S tri godine i 2 tjedna krenula je u vrtić. U početku je bila po par sati, pa smo to polako povećavali.
Prvih dana je utrčavala u vrtić, jedva je čekala da bude s djecom, e onda je nastala mala kriza koja nije bila tako strašna. Tužna faca, par suza, koje su nestajale čim bih ja otišla. Nisam se s njom dugo pozdravljala, rekla sam joj da ću doći po nju nakon ručka (spavanja), pusa, bok. I ne okreći se, sine!
To je trajalo dva dana i nakon toga više nikakvih problema. Taj prelazak u vrtić uopće nam nije bio stresan i problematičan iako su neki u okolini rekli da će bti problema jer sam ja s njom bila doma.
3. Prednosti/nedostaci?
U našem slučaju nedostataka nema. Izbjegli smo jaslice, a i u svoje prve tri imala je sve ono najvažnije: mamu.
4. Savjeti? 5. Općenito, čini li vam se to sad kao pametno rješenje (što su krenuli kasnije) ili ne?
Nisam se uopće opterećivala odlaskom u vrtić. Nisam se uopće pitala kako ćemo mi to. Iako smo mi stalno bili vani, na igralištu, u društvu druge djece, dani su nam bili raznoliki i puni aktivnosti, ona kao da je jedva čekala da prhne iz gnijezda.
Bitno je da dijete ne vidi da je roditelj opterećen ili zabrinut oko odlaska u vrtić. Oni to sve vide i tada nastanu problemi.
Mislim da smo postupili najbolje za nju, njoj je 3. baš bila prekretnica, ali treba pratii dijete, možda nisu svi spremni s tri godine.
I s drugim djetetom mislimo napraviti isto (ali po njemu, mislim da će on htjeti i prije u vrtić). :mrgreen:
Re: Vrtić s 3 godine ili kasnije
1. Kako je tekla adaptacija?
-adaptacija je tekla da bolje nije mogla,dva dana je malo zaplakao,doslovno 5 sekundi i to je to!
2. Da li smatrate da li su se teže prilagodila od djece koja idu ranije u vrtić?
-uopće ne. Bio je samnom do 3 i pol i to 7/24 i imam feeling da je jedva dočekao svoju ekipu,i sad savršeno funkcioniraju.
3. Prednosti/nedostaci?
-tu mogu samo Matildu potpisati. Apsolutno bez nedostataka,i sve je išlo onako kako sam i zamislila.
4. Savjeti?
-ne znam točno kakav savjet osim da mi se čini idealno što je baš sa 3 i pol krenuo u vrtić
5. Općenito, da li vam se to sad čini kao pametno rješenje (što su krenuli kasnije) ili ne?
-najpametnije