Printable View
Zanima me da li tko zna,kada se odlićim s djetetom preseliti iz Osijeka u Zagreb,da li moram na centru praviti kakve zahtjeve???Bivši mi priejti da će mi oduzeti dijete,zvala sam centar,oni kažu da ga mogu voditi gdje hoću.Sad me bivši zvao i kaže da mu je odvjetnik rekao kao da mi ga ima pravo uzeti jeer ga kao ne mogu odvesti 300km daleko jer on neće imati kao nadzor nad njim,,a ovdje mu je dijete 10 km od njega pa ga ne pogleda nego jednom mjesećno.Da li mi ga stvarno može uzeti,da li tko zna???
Đurđica, ne i taj tvoj bivši kod odvjetnika ili nije bio ili mu je odvjetnik rekao nekaj sasvim deseto, a to je njegova interpretacija. Imaš pravo, dobro su ti rekli u CZSS, on nadzor nad djetetom nema nego ima samo pravo viđanja, pa ako je toliki frajer da tebe može strašiti nega protegne guzu do Zg. i vidi svoje dijete.
Hvala Vam puno na odgovoru,skroz me zove i prijeti.Kao taj odvjetnik mu je rekao da ima pravo na to ako misli da za dijete nije dobro tamo,ali kao tek kad se odselim.Stvarno sam mu do sada izlazila u susret i bila fer,čak sam i alimentaciju godinu i pol što nije plačao oprostila mu,sad već danima ne jedem,ne pijem.Dijete ga ne može smisliti,a ovu osobu s kojom sam,njega i njegovog sina obožava.Sad traži razgovor sa tom mojom osobom pa će nam kao reći jel će šutjeti ili ne.Tako da mislim da je i sam vidio da ne može ništa,nego nam se igra sa živcima.Mislim da bi onaj tko bi dao dijete lopovu,preljubniku i zaduživaću kod kamatara bio lud kao i on.Da li znate da li mogu ikako zaštiti sebe i dijete od eventualnbe tužbe i itd.?Za vrijem razvoda mi je prijetio da će me ubiti kao psa ako se ne budem pomirila,strah me da ne bi opet pokušao.
lijep pozdrav, đurcica i ostali koji prate/citaju temu..
prilikom povjeravanja djeteta na odgoj i skrb jednom roditelju s drugim su određeni susreti i viđanja na nacin koji je određen u pravomocnoj sudskoj presudi opcinskog ili zupanijskog suda ( ovisi je li se koji od roditelja zalio na prvostupanjsko rjesenje).
na temelju iste pravomocne presude, mozete zajedno sa svojim djetetom, napustiti mjesto prebivalista odnosno dosadasnjeg boravista bez ikakve sankcije.
vodite racuna o sljedecem: nakon promjene boravista/ prebivalista obratite se nadleznoj policijskom postoji / mup radi promjene adrese za vas i dijete. ( vise o tome na njihovim stranicama)
i druga stvar, sami ili u dogovoru sa bivsim suprugom, odredite nov nacin susreta i viđanja prilagođen dobi djeteta i sukladno dobrobiti istog. za savjet se mozete obratiti radnici u nadleznom centru za socijalnu skrb ili za pravni savjet njihovom pravniku za obiteljska pitanja.
nakon toga, o izmjenjenim zivotnim okolnostima obavjestite nadlezni opcinski sud uz prijedlog reodređivanja susreta između oca i djeteta.
o eventualnim prijetnjama vama ili djetetu obavjestite pismenim putem policiju i centar za socijalnu skrb. ako iz bilokojeg razloga smatrate da dijete za vrijeme susreta i druzenja s ocem nije sigurno, mozete traziti intervenciju centra ( strucan nadzor).
u slucaju problema s alimentacijom, na temelju pravomocne sudske presude, nadleznom sudu podnesite ovrsni zahtjev( administrativna zabrana).
ne morate se bojati nikakve tuzbe jer ista nema pravne osonove.
hvala još jednom na odgovorima,malo sam se raspitala okolo,kažu da je najbolje da odem u CZSS i da tamo oni naprave neki kao zapisnik da sam sve obavijestila što namjeravam i da mi on prijeti.Pravnik iz udruge Let mi je sve objasnio,pa sam se malo smirila,a ćini mi se i da se bivši malo raspitao jer se smirio i kao nema ništa protiv.Jedino ću morati vidjeti ukoliko primjetim da truje dijete i uništava psihićki da tražim posjete pod nadzorom,moram se ovaj tjedan sve raspitati.Hvala svima koji odgovorili.
evo i ja bi imala pitanje na ovu temu , naime meni je danas moj otac predložio da preselim sa Janom -renatom u Varaždin gdje živi moj otac sa mojim polusestrama . Mene sada zanima što če se dogoditi sa nadzorom koji mi je ovdije određen , sa gospođom koja mi dolazi u nadzor se jako dobro slažem i zaista mi puno pomaže (nekako sam je doživjela kao majku koju nikada misam imala ) .