-
Bomba-kocke
U nedjelju je moja svekrva slavila okrugli rođendan (ne smijem napisati koji, njoj se to ne bi dopalo :mrgreen: ).
Ne radim često ovakve jake kolače jer su svjetlosnim godinama daleko od zdrave hrane, ali ovo je bila posebna prilika. Uostalom, i mm voli takve stvari (kocke su jake - prava bomba):
Tijesto:
8 bjelanjaka + prstohvat soli (istući u snijeg)
25 dag kristal šećera
25 dag mljevenih oraha
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
Sve zamutiti redom kako je napisano (jaja trebaju biti na sobnoj temperaturi, snijeg se muti najvećom brzinom, pa se dodaje šećer i muti na 2, onda orasi i muti se na 1.
Izlije se u kvadratni pleh namazan i posipan prezlima ili oštrim brašnom.
Peče se 15 min na 200 i još 15 min na 150 stupnjeva.
Krema:
8 žumanjaka
8 žlica šećera (može štaub)
2 vanilin šećera
Dobro zamutiti, pa skuhati na pari (ne treba dugo, tek toliko da se šećer otopi).
Kad se kuhana krema ohladi na sobnu temperaturu, dodati 1 margarin tj. 250 g istog (također na sobnoj temperaturi - izrezan na kockice) i lijepo izraditi.
Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
Glazura:
Kad se dobro stegne, glazirati čokoladom (150 g čokolade za kuhanje otopiti u 0,5 dl mlijeka, dodati 1 čep ruma). Malo prohladiti prije nego se prelije kolač, da ne otopi žutu kremu.
Kolač držati u frižideru jer na toplom mjestu krema postane premekana i ne može se lijepo rezati. Dobro podnosi zamrzavanje.
-
Peterlin, ovo mi zvuci famozno, bas kao i svi tvoji recepti. Svakako cu ga isprobati
-
-
Super recept! Kolac je ohladjen u frizideru i ceka goste. Stavila sam malo manje secera i umjesto oraha bademe. :)