Na grijačima od pećnice nakupilo se prljavštine i ulja. sprej koji inače koristim (mr.musculo - forno) za čišćenje pećnice ne smijem sprejati po grijačima (tako piše u uputi). s čim ih vi čistite?
Printable View
Na grijačima od pećnice nakupilo se prljavštine i ulja. sprej koji inače koristim (mr.musculo - forno) za čišćenje pećnice ne smijem sprejati po grijačima (tako piše u uputi). s čim ih vi čistite?
Ja sam lijenčina. Ovo je inače uputa za čišćenje mikrovalne, adaptirana za klasičnu pećnicu (a tak perem i protvane ako mi zagore).
Ima jednostavan trik - u pećnicu se ubaci protvan/pleh i u njega 2 prsta vode, žlica (jušna) sode bikarbone i komad limuna izrezanog na ploške (stari izraubani je taman najbolji).
Pećnicu zagrijati na nekakvih 150 stupnjeva cca 5-10 minuta (ovisno o stupnju zaprljanja može to i kraće). Voda će zakipiti i sve odmočiti, pa se može obrisati spužvicom. Po potrebi produljivati vrijeme, ali ne previše.
Ne primjenjivati prečesto (tko zna kamo sve ta para ide) ... Uvijek se sjetim mamine stare pećnice koja je prohrđala, ali ne znam od čega. To je bilo prije 30 godina...
(Btw. sad mi je sinulo da od Božića nisam čistila pećnicu ovako :oops: , ali zapravo pečem malo toga što šprica (imam kikiri i vatrostalne posude s poklopcima).
Isuse, a di to stoji :?
Pa ja to nisam nikad čistila.
Nisam napisala da sam ja prestala rabiti te sprejeve za pećnice otkad sam ostala trudna. Tak mi je smrdilo da nisam mogla podnositi i nikad više to nisam kupila... Snalazim se ovak, sa sodom.
:lol:Citiraj:
gita75 prvotno napisa
To je ono spiralno što imaš na vrhu rerne - kad se sagneš i pogledaš gore... :mrgreen:
Peterlin - ali što se tiče pare, pa kada se i peče nešto sa vodom ili nešto sočno ima jako puno pare. A to se tiče štetnosti tih para - nema je... Znala sam za ovo za mikrovalne, ali nije mi nikad palo na pamet za rernu.
I da, čula sam da nakon pranja rerne vrata i stranice se mogu pošpricati octom tako se manje masnoće lijepi na njih, tj. lakše ih je oprati poslije.
Kužim sad, ja nikad ne gledam gore. Nisam imala pojima da tam ima nešto :lol: .Citiraj:
Maslačkica prvotno napisa
Ne pada mi na pamet još i to čistiti. To sagori i popada na dno pečnice (valjda). Evo pečnica radi već 10 godina i nije joj ništa, grijač nikad nismo mijenjali pa sam sigurna da mu prljavština ne smeta. Moj savjet je da grijače uopće i ne gledaš i ne sekiraš se zbog toga.
Inače meni se najbolje za čistoću pečnice pokazalo to što meso pečem u vrečicama za pečenje. 8)
Peterlin i Maslačkica hvala za home made recepte :) tako nešto sam i tražila. probat ću svakako.
jes, to je ona spirala poviše...nakupilo se mrlja i tila bi to očistit (nekako ne volim mislit da dok se nešto fino peče "doli" da od "gore" nešto kapi i truje nas :lol: , već vidim brigitu i gitu kako mi se smiju).
inače i ja sam izbjegavala sva ta jaka sredstva za čišćenje (za ovaj sprej moram navući i rukavice i razvjetrit) u trudnoći a i sad jer dojim mislim upregnit muža da se tim pozabavi 8)
Ma ne smijem se ja, samo malo :lol: .
Pa ja baš ne volim ni zavirivati na svakakva mjesta po kući jer onda uvijek završim u čišćenju. Hm, sad kad znam di je taj gijač valjda će me šlag strefiti kad ga vidim na što liči (šporet ima jedno 30-ak godina ako ne i više). Al možda mu godi prljavština, nije još nikad crko.
Ja to ne čistim , nisam primjetila da ima nekih naslaga. Ono što bi u rerni prskalo kod pečenja , ja poklopim ili pečem u onoj foliji za pečenje ;)