Postupci s novorođenčetom - što se može odbiti/odgoditi?
Kako se beba ne bi dodatno traumatizirala odmah nakon porođaja raznim medicinskim postupcima, zanima me što se sve mora dopustiti, a što se može odgoditi ili čak odbiti u rodilištu. Na više mjesta nalazim neke teme, ali je dosta rascjepkano, pa da ih obuhvatimo u jednoj temi.
Ove postupke smatram invazivnima/štetnima:
1. prevencija konjuktivitisa mastima/kapima za oči - [zašto davati antibiotik preventivno?]
2. injekcija vitamina K - navodno nije potrebna, jer ga ima dovoljno u kolostrumu, ili ako već mora, da se daje na usta, jer u injekciji je doza veća od potrebne
3. cijepljenje protiv tuberkuloze - [može li to i kasnije kod pedijatra?]
4. cijepljenje protiv hepatitisa B - [je li to potrebno?]
5. uzimanje krvi iz pete za probir na fenilketonuriju i hipotireozu. [to mi se čini opravdanim, ali opet se radi o "pikanju"]
6. kupanje bebe - na tečaju su govorili (a i piše) kako ne treba kupati, nego samo osušiti bebu nakon rođenja, jer bebina koža ima svoj zaštitni sloj
Re: Postupci s novorođenčetom - što se može odbiti/odgoditi?
Citiraj:
aro32 prvotno napisa
5. uzimanje krvi iz pete za probir na fenilketonuriju i hipotireozu. [to mi se čini opravdanim, ali opet se radi o "pikanju"]
Može se jednostavno čekati da se vidi hoće li dijete oboljeti od tih bolesti, da se ne traumatizira pikanjem.
Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Citiraj:
aro32 prvotno napisa
Može se jednostavno čekati da se vidi hoće li dijete oboljeti od tih bolesti, da se ne traumatizira pikanjem.
Mislim da to baš i ne bi bila dobra ideja.
Citiraj:
Mima prvotno napisa
Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Citiraj:
aro32 prvotno napisa
Naravno da ne bi. Nije mi jasno kako nekome to uopće padne na pamet odbiti.
Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Citiraj:
Mima prvotno napisa
Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Citiraj:
aro32 prvotno napisa
Naravno da ne bi. Nije mi jasno kako nekome to uopće padne na pamet odbiti.
Objasnite onda nama neukima, par riječi o navedenim bolestima, i koje su pogodnosti od probira po rođenju, ranije se otkrije?
Citiraj:
aro32 prvotno napisa
1. prevencija konjuktivitisa mastima/kapima za oči - [zašto davati antibiotik preventivno?]
2. injekcija vitamina K - navodno nije potrebna, jer ga ima dovoljno u kolostrumu, ili ako već mora, da se daje na usta, jer u injekciji je doza veća od potrebne
3. cijepljenje protiv tuberkuloze - [može li to i kasnije kod pedijatra?]
4. cijepljenje protiv hepatitisa B - [je li to potrebno?]
6. kupanje bebe - na tečaju su govorili (a i piše) kako ne treba kupati, nego samo osušiti bebu nakon rođenja, jer bebina koža ima svoj zaštitni sloj
evo kako je na zapadu :)
1.prevencija konjuktivitisa - kapi u oci
2.injekcija vitamina K - bez injekcije,kapi vitamina K oralno,nakon izlaska iz rodilista,jednom tjedno
3.cijepljenje protiv tuberkuloze - na prvoj kontroli sa navrsenih mjesec dana
4.cijepljenje protiv hepatitisa B - nismo primili,dr.kaze da nema potrebe.to cjepivo se daje samo bebama cija mama ima kronicni hepatitis B.
5.uzimanje krvi iz pete - u rodilistu,treci dan.
6.kupanje bebe - ne odmah nakon poroda.tada bebu samo obrisu,obuku i stave joj na glavu pamucnu kapicu(prevencija pothladjivanja).u sljedeca 24 sata bebi vise puta kontroliraju tjelesnu temperaturu i ako je sve u redu,prvo kupanje je 24 sata nakon poroda.
novo sta rade u rodilistu je preventivno testiranje beba na cisticnu fibrozu(mukoviscidozu).za taj test bebi se vadi krv iz vene na ruci.
test nije obavezan,ali se preporuca i da bi ga mogli/smjeli uraditi potrebna je pismena suglasnost oba roditelja.
od cjepiva za bebe do godinu dana,pod obavezno su BCG i DTP.
sva ostala cjepiva su fakultativna,i doktor (ako smatra da je potrebno) ih daje uz suglasnost roditelja.
i da malisani lakse podnesu torturu cijepljenja,par sati prije cjepljenja,preporuca se zalijepiti na mjesto gdje ce ih "piknuti"mali flaster sa anestezijskim svojstvima.
Citiraj:
M&A prvotno napisa
2.injekcija vitamina K - bez injekcije,kapi vitamina K oralno,nakon izlaska iz rodilista,jednom tjedno
4.cijepljenje protiv hepatitisa B - nismo primili,dr.kaze da nema potrebe.to cjepivo se daje samo bebama cija mama ima kronicni hepatitis B.
6.kupanje bebe - ne odmah nakon poroda.tada bebu samo obrisu,obuku i stave joj na glavu pamucnu kapicu(prevencija pothladjivanja).u sljedeca 24 sata bebi vise puta kontroliraju tjelesnu temperaturu i ako je sve u redu,prvo kupanje je 24 sata nakon poroda.
...preporuca se mali flaster sa anestezijskim svojstvima.
Ovo mi je prihvatljivo. Namjeravam to dodati planu poroda. Možda upali :*
Citiraj:
M&A prvotno napisa
novo sta rade u rodilistu je preventivno testiranje beba na cisticnu fibrozu(mukoviscidozu).za taj test bebi se vadi krv iz vene na ruci.
test nije obavezan,ali se preporuca i da bi ga mogli/smjeli uraditi potrebna je pismena suglasnost oba roditelja.
od cjepiva za bebe do godinu dana,pod obavezno su BCG i DTP.
sva ostala cjepiva su fakultativna,i doktor (ako smatra da je potrebno) ih daje uz suglasnost roditelja.
i da malisani lakse podnesu torturu cijepljenja,par sati prije cjepljenja,preporuca se zalijepiti na mjesto gdje ce ih "piknuti"mali flaster sa anestezijskim svojstvima.
Gdje je to na zapadu?