Ja sam najpametnija...i želim upravljati tuđim životima...
Ne, ne mislim to za sebe, to je samo teza za razmatranje...
:mrgreen:
Iako nisam baš neki filozof po oprijedljenju, evo i mene sa jednim pitanjem.
Zanima me, koliko u nama ima svojevrsnog egoizma, koji nas tjera da istjerujemo svoje ...i to ne samo u svojem životu, nego se miješamo i u tuđe...
Evo, npr. beskonačne rasprave na ovom forumu, oko npr. carskog reza ili poroda kod kuće. Zanimljivo mi je čitati koliko ima npr. protivnica el. carskog bez medicinskih indikacija (tzv. MRS). I pitam se zašto? Zašto je nekoga briga kako će netko roditi svoje dijete? Kolika je tu energija utrošena ne da bi se izborio za nešto što smatraš boljim za sebe, za neki svoj izbor, nego da drugom onemogućiš ono što želi?
Shvaćam da je za neke stvari potreban aktivizam i kvalitetna rasprava da se nešto postigne, ali opet se pitam otkuda tolika gorčina i želja da se nekom drugom onemogući nešto što nema nikakvog utjecaja na suprotnu stranu.
Koliko u stvarnom životu prihvačate različitosti i tuđe izbore, u odnosu na ovaj virtualni, forumski svijet? Da li nastojite mijenjati druge, mijenjate sebe ili nastojite naći neku sredinu, u čak naizgled nepomirljivim stvarima?
Tako, evo..to mi je palo napamet...
Šta vi mislite?
Re: Ja sam najpametnija...i želim upravljati tuđim životima.
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Ne, ne mislim to za sebe, to je samo teza za razmatranje...
:mrgreen:
:lol:
meni je drago sto opet pises :love:
moram rec da mi je meni forumasenje puno pomoglo u tom privacanju razlicitosti i ne nametanju svoga kao jedinog i ispravnog.
a zasto neki ljudi imaju potrebu nametat svoje kao jedino i ispravno, ne postujuci druge izbore, to je mislim problem za pojedinacnu analizu.
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Shvaćam da je za neke stvari potreban aktivizam i kvalitetna rasprava da se nešto postigne, ali opet se pitam otkuda tolika gorčina i želja da se nekom drugom onemogući nešto što nema nikakvog utjecaja na suprotnu stranu.
Vidiš, ja to ne percipiram tako, ali za objasnit ću morat banalizirat jer za sveobuhvatni pokušaj objašnjavanja trebali bi mi dani. Ja ne mislim da se energija ulaže samo da se onemogući nešto nekom drugome što nema nikakvog utjecaja na suprotnu stranu. Ovako ja to gledam - neki ljudi te "strane" shvaćaju šire - tj. moja strana nije (samo) me, myself and I, nego je ta "moja strana" njih više, u kontekstu konkretne rasprave to su druge trudnice i njihove bebice, na koje mogu utjecati savjetom itd. Nisu svi ljudi isti. To su ljudi koji u sebi imaju to neko zrno aktivizma, ajmo ga tako nazvat koje ih tjera na put borbe (i) za druge. Užasno suptilna je granica di bi se to percipiralo kao nametanje i mesijanstvo ili, jedna riječ koja svaku toliko iskrsne - "sektašenje", ali to je izazov s kojim je suočeno svako aktivističko djelovanje, čini mi se, jer uvijek u uvjetima borbe ima dosta kolateralnih žrtava i nisu to "mirnodopske" okolnosti. Onda, ajmo reći, na drugoj krajnosti ima onaj jedan super primjer koji je, ne sjećam se u kojoj raspravi, a opet pojednostavljeno jer tko će baš sve obuhvatiti, nazvala "studentom indologije" koji leži u depresiji na kauču i pita se čemu i sve mu je ravno. I postoji veliki dijapazon neke sredine. Razumljivo mi je da se aktivisti, banaliziram, ljute na salonske komentare u stilu ono dvoje starčeka iz Muppet Showa, a razumljivo mi je i da se individualistima ježi koža na stvari koje percipiraju ja znam bolje (iako možda uopće nije tako dano), tipa percipiraju to da je rečeno da je za tvoju bebu je bolje ovo ili ono, ja nisam nikad radila ovo ili ono, moja beba tako i tako, ja isključivo ovo ili ono, da bebe mogu birati izabrale bi ovo ili ono. I sad, svako od nas se po svom osobnom temperamentu nalazi negdje u toj ogromnoj skali, s tim da i mi u životu skačemo prema raznoraznim fazama i putanjama (da mi je neko rekao da ću postat neki lik "ina33 s potpomognute" ne bih mu vjerovala jer se percipiram kao tihi solo player u većini toga). Hoću reći, teško se možemo objektivno vidit, na forumu ostavljamo jedan dojam, u RL-u možda i drugi itd. (sigurno puno njih koji mene vide vide misle - a, vidi je, pari oštra, a ono jado jadni ustrašeni). I "pametovanje" je u očima promatrača. Što ja na kraju balade želim reći je da je dobro da ima i jednih i drugih - aktivista koji guraju napred (sumnjam da bi isključivi "live and let live", meni tako drag i simpa koncept, doveo do ikakvih promjena u svijetu), onda ovih drugih, srednjostrujaških "live and let livovaca" koji možda udaraju neki drugi rakurs na sve to pa se eventualno nešto promjieni i u aktivistia i tako (to je barem moja romantična optika). Meni je loše kad postoje ono zašančene skupine koje ne komuniciraju. Hoću reći da, sad ću opalit tešku frazetinu, ali mislim to - da je put napretka postojanje i jednih i drugih i da niti jedni niti drugi nisu neproduktivni. A to hoće li netko percipirat ovaj ili onaj slučaj kao popovanje - ja bih osobno mislila za ovo pijenje folne da je, opet neko koga ja pilim sa savjetima vezano za MPO će mislit da je to popovanje, nebitno je, dok se god poštujemo. I opet, suptilna je i granica kad će neka skupina prosudit da ovaj drugačiji smeta i ne doprinosi - pa će ga otkačit iz svojih redova jer će smatrat da je to gubljenje dragocjene energije. Puno utječu i godine, čini mi se, u nekom omekšavanju tih oštrina. Ja mislim da je ključ u svemu mjera i to opet svako sam prosuđuje kad mu je pređena. Meni se čini da osobno više naginjem ovima live and let live, teško mi je bilo što 100% prigrlit ili oduševit se - od autora odgojnih priručnika pa nadalje. Još sam to nekako davno izfilozofirala da postoje dvije vrste ljuti, bit će banalno, ali dotud leti moj um - oni koji se "pale" na Malog princa, Stepskog vuka i sl. literaturu, i oni koji se pale na ironičare tipa Huxleyja, i T. Manna. Meni draži ovi drugi, ali sigurno su i ovi prvi svojoj publici super. I svak oko sebe onda okuplja slične, ali neka i kontakta s drugačijima. A propos duhovite primjedbe o sveki šaljem :love:.
Tko pročita sve ima pivo... :mrgreen:
Citiraj:
Moover prvotno napisa
Jel' se dobro ocjenjujem da sam "nemutava" :lol:? Off topic, i meni je drago da si se vratio :love:.
Citiraj:
Moover prvotno napisa
:lol:
Jesam Deaedi, bolje me nisi mogla opisati :lol: :lol:
Ma daj, uopće nisam ja takva, a ovo:
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Evo, npr. beskonačne rasprave na ovom forumu, oko npr. carskog reza ili poroda kod kuće. Zanimljivo mi je čitati koliko ima npr. protivnica el. carskog bez medicinskih indikacija (tzv. MRS). I pitam se zašto? Zašto je nekoga briga kako će netko roditi svoje dijete? Kolika je tu energija utrošena ne da bi se izborio za nešto što smatraš boljim za sebe, za neki svoj izbor, nego da drugom onemogućiš ono što želi?
ne mislim da se cure upuštaju u raspravu vezano za ovo zato da bi istjelale mak na konac (kak se to veli) već da bi drugim ženama dale obavijesti. U konačnici, kaj onda ako je neka žena postupila drugačije, kaj bu napravila forumašica... :/ Mislim da je naše bivstvovanje na ovom forumu počelo (kod većine) radi potrebnih informacija vezano za neka pitanja kojima smo se mučile, a nastavilo se iz zezancije i navike i jer je ovdje škvadra :mrgreen: (malo ću vas hvaliti neka se priča da smo sektašice, sad imaju i potvrdu :lol: 8) )
Citiraj:
elin prvotno napisa
Mislim da je naše bivstvovanje na ovom forumu počelo (kod većine) radi potrebnih informacija vezano za neka pitanja kojima smo se mučile, a nastavilo se iz zezancije i navike i jer je ovdje škvadra :mrgreen:
<----- zivi primjer. Dosla sam prepuna ozbiljnih pitanja, a evo me godinu dana kasnije.. blebecem gdje stignem. Ne znaci da i dalje ne nalazim odgovore na pitanja, samo da napomenem.