http://www.jutarnji.hr/magazin/clana...,16,,163363.jl
Printable View
:cry: :( :shock: :cry:
Plaće se i meni, ali nadam se da ću uspjeti dati maksimum od sebe da svoje dijete / djecu
odgojim drugačije :/
Iskreno, strah me, razmišljala sam o tome i prije negoli sam se udala,
ma već kad sam krenula u srednju.
Nekako imam osjećaj da je svaka generacija sve gora i gora :(
a da je moja ona zadnja od dobrih :mrgreen:
Bit ću slobodna primjetiti, Flower, da je ovo već 3, 4 puta da si otvorila novu temu i u nju prikeljila samo link, bez i jedne, jedine riječi. :?
Hvala na trudu, ali svima nam je dostupna dnevna štampa. :)
Moram priznati da me ova tematika prilično zabrinjava.
dobro da su najveći problem društva tinejđeri i njihovi nesposobni roditelji. :roll: :x
sad neka javnost nakon ovako divnog članka saspe drvlje i kamenje po njima, djecu neki neće više plašiti baba rogom nego tinejđerima i svi će odgovornost prebacivati ko ping pong lopticu između roditelja društva, pravnog sustava i školstva.
da, ima loših ljudi, sociopata i bolesnika.
i da, velika većina ih je takva oduvijek. ali zar zato moramo etiketirati čitavu jednu generaciju?
“Ovaj svijet je stigao do kritične točke razvoja. Mladi više ne slušaju roditelje. Kraj svijeta ne može biti daleko.”
(Natpis iz Egipata, oko 2000. g. pr. Kr.)
“Današnja mladež je pokvarena do dubine svoga srca. Mladi su izopačeni i lijenčine. Današnja mladež neće biti sposobna sačuvati našu kulturu.”
(Natpis iz Babilona oko 1000. g. pr. Kr.)
“Ne gajim više nikakve nade za budućnost naše zemlje bude li današnja mladež sutra na vlasti, jer je ta mladež nesnosna i bezobzirna, jednostavno užasna.”
(Natpis iz Grčke, oko 700. g. pr. Kr.)
Upravo tako.Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
Uvijek je mladež bila nesnosna, samo što je danas sve dostupno preko medija, sve se čuje sve se zna. Prije čovjek nije znao što se događa u susjednom selu, barem ne toliko koliko danas, zato nam se čini kako ima nasilja sve više i više.
Meni je otac toliko priča ispričao iz svoje mladosti kako su se mlatili kolcima, noževima, vezali su "neprijatelje" u šumi za stabla i ostavljali ih preko noći... ma joj mogla bi do sutra nabrajati što su sve radili...
Ne znam... da mi je svejedno, nije. Naravno da se brinem kako će moja djeca jednog dana koračati ulicama, ali mislim da je situacija praktički stalno ista.
Današnji tinejđeri koji rade ova "sr..." su djeca rata s kojima se nije radilo. Bili su prepušteni sami sebi i danas je to odraz njihove prošlosti.
Naravno to je opet samo moje mišljenje.
Baš sam htjela ovo napisati (doduše ne ovako točno, sjećam se tih napisa, ali slabo, pročitala sam u nekoj knjizi)Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
Da se malo i nasmijemo.
Prekjučer su na Norijadi neki klinci imali natpise na majicama:
"Mi smo vaša budućnost!
Jel` vas strah?" :mrgreen: :lol:
kako ono ide stara izreka? nije važno što govore nego tko govori (u ovom slučaju piše).Citiraj:
babyboys prvotno napisa
što uopće očekivati od dnevnih novina koje su prošli tjedan djelile maske protiv svinjeske gripe svim čitateljima (??!!)
Egipćani su se malo zeznuli, jer je otad prošlo 4000 godina... :PCitiraj:
Dalm@ prvotno napisa
Grci isto, 2700 godina opstanka Grčke...
Babilonci su se zeznuli zbog drugih stvari, a ne zbog mladeži... :mrgreen:
evo kad spomenuste Norijadu, prekjučer u Šibeniku, maturant je, u kasno prijepodne, sa 2 promila alkohola u krvi, vozeći 100 km/h kroz stambeni blok, na nogostupu "pokupio" pješaka, prebacili su ga u Split, stanje mu je bilo kritično ; to se ne događa samo danas, isto se dešavalo i prije 18 god. kad sam ja maturirala, prije 10 godina i lani;novinare neću ni spominjati, jer od jedne visokoobrazovane struke, rijetko gdje možemo pronaći objektivnog novinara, kao da su se svi pretvorili u tračere i melodramatičare; upravo imam dvoje djece na pragu puberteta (13 i 10 god.) i mogu vam reći da već postaje teško, treba mi hrpa energije i strpljenja, da posložim situacije kako mislim da je najbolje; mislim da je danas gotovo nemoguće odgajati djecu kao i prije, nešto u stilu " srednje građanske klase", jednostavno zato što ni djeca, ni društvo nisu kao što su nekad bili, međutim nisam sigurna ni da je to bilo idealno, čini mi se da je bilo više poštivanja iz straha, nego iz ljubavi; često se nađem u situaciji da se moja djeca nalaze u sendviču između djece lokalnih moćnika i djece roditelja sa margine društva, teško je djecu kojom prvenstveno vladaju emocije podučiti poštenju, poštivanju, razumijevanju, uvažavanju drugih, različitih, empatiji, kad smo i sami svjesni da sve to dolazi sa zrelošću i godinama; možemo ih jedino usmjeravati prema stavovima za koje mi mislimo da su ispravni, a opet, s druge strane svatko od nas ima drugačiji sistem vrijednosti;
mislim da jako griješiš po pitanju obrazovanja novinara; većina ih radi taj posao sa SSS (iznimke su vjerojatno razvikani kolumnisti). žalosno je da ljudi koji na barataju osnovnim činjenicama kroje javno mnijenje o nekoj problematici.Citiraj:
mandy prvotno napisa
Ovo zaključujem prateći napise o temama koje se dotiču obrazovanja, školstva, odgoja i psihologije na neki način
novinari su u cijeloj toj "medijskoj" prici najmanje bitni i najmanje krivi... oni rade sto im urednici kazu. i kako im kazu - tako napisu.
ako treba drvlje i kamenje na ikog - onda gadjajte malo vise ;) na urednicke fotelje :mrgreen:
ok imaš pravo! za urednike novina - :mrgreen: :xCitiraj:
litala prvotno napisa
Citiraj:
babyboys prvotno napisa
potpisujem...a i neznam zasto se ljudi toliko cude tim norijadama,jos je ovo dobro kak su prije bile...bandek je ipak manji od jaruna
a i ima kraj tog clanka jedan manji o covjeku koji koordinira za vrijeme norijade sa zastitarima,hitnom,policijom i koji to radi 12 godina...
i on sam kaze da klinci kad vide da im prijatelju nije dobro ili njima samima dodju sami i traze pomoc...vecina ih vecinu toga izbaci van
mislim da smo dosli do vremena kad treba prestat gledat sve kao jednu cijelinu i da trebam pocet svaki ''slucaj'' gledat zasebno jer su toliko male granice neprihvatljivog i prihvaljivog
a i sta reci kad ti isti klinci mole i traze da im se govori vise o seksu i slicnom
i ti isti klinic imaju pitanja tipa ''ako imam dva partnera moram li pit dvije pilule????'' :shock: :shock: :shock:
nema nam druge nego trazit pomoc od onih koji znaju...rodini i ini forumu,centri za obitelj,skole za roditelje itd itd itd
najlakse je rec roditelji su krivi,ali vecina tih roditelja sto je zalosno ne zna gdje i koga pitat
eto.....
vec vidim za destak godina rasprave na forumu
sutra je norijada,da ga pustimo ili i onda dugonocne rasprave forumasica kako i sta napravit sa norijadom..o maturalnoj veceri da i ne govorim :D :lol: :lol: :lol:
Članak govori o srozavanju vrijednosti u društvu i o posljedicama permisivnog odgoja. Razlog za zabrinutost postoji. Ovi citati iz povijesti, osim što su apsolutno netočni, navode na krivi trag. U povijesti se sve mijenja i ništa nije isto. Ne postoji nepromjenjiva ljudska priroda, kako ti natpisi sugeriraju.
Cure, daj Bože da je to tako i da je samo naša percepcija problema drugačija, dublja, cjelovitija...
i da je dok je svijeta i mlađež ista :saint:
Ali opet, ja, ako polazim od sebe i svoje generacije/razreda s kojim sam se družila - pa nismo bili takvi :/
Neodgojeni, bezobrazni, naslini - barem moje društvo nije :/
A valjda nas je svakakvih uvijek bilo i bit će, pa su se "moji" tako nekako poklopili.
Ma ne znam niti sama što bi mislila.
Pa kad sam ja bila klinka nije mi palo na pamet ići nekog starijeg (bilo 2-3 godine ili 20) vrijeđati, nedaj bože pljunuti ili pogoditi nećim.
Današnja dijeca (mislim i na male, ne samo tinejđere) su nekako postala bahata, ne poštivaju nikoga pa ni svoje roditelje, prijatelje, profesore...
Baš imam filing da je sve u banani (kak veli Sanader), pa niti ta djeca ne znaju što bi i kako mislili/radili :/
i dečki...Citiraj:
kahna prvotno napisa
Moover :)
e, ovisi gdje živišCitiraj:
kahna prvotno napisa
sve navedeno sam vidjela , u mojoj generaciji
čisto ovisi u kojem si krugu ljudi
svašta je bilo, svašta će biti
procitala sam clanak jucer u papirnatom izdanju
slazem se sa ZdenkomCitiraj:
Članak govori o srozavanju vrijednosti u društvu i o posljedicama permisivnog odgoja. Razlog za zabrinutost postoji. Ovi citati iz povijesti, osim što su apsolutno netočni, navode na krivi trag. U povijesti se sve mijenja i ništa nije isto. Ne postoji nepromjenjiva ljudska priroda, kako ti natpisi sugeriraju.
ja ne bih generalizirala, nije cijela danasnja generacija ili generacije "takva", poznajem vise od jednog teenagera, koji su prekrasni, odgovorni, komunikativn.... kod te djece nema govora o nasilju verbalnom ili fizickomCitiraj:
Ali opet, ja, ako polazim od sebe i svoje generacije/razreda s kojim sam se družila - pa nismo bili takvi
Neodgojeni, bezobrazni, naslini - barem moje društvo nije
A valjda nas je svakakvih uvijek bilo i bit će, pa su se "moji" tako nekako poklopili.
a sjecam se i nekih problematicnih iz moje generacije, koje mogu jako dobro prepoznati u opisima iz clanka gore (a koji su svi imali tesku obiteljsku povijest odrastanja)
Vrlo je vjerojatno da su citati nevjerodostojni, no ja ih nisam niti doživjela kao povijesne fakte već kao svojevrsne aforizme koji su Dalm@ poslužili za ilustraciju paradoksa socijalne percepcije (sebe i svoje procjenjujemo pozitivnije od onih "drugih").Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Uostalom, ranija društva i civilizacije, sve do modernog doba nisu niti imala fazu adolescencije.
Aha, a tko je dopustio da nam mladež postane takva? :?
Ne bih sada polemizirala o svojoj struci, ali ipak moram reći da su itekako imala. Čak i taj naziv.Citiraj:
no@ prvotno napisa
upravo ovo!Citiraj:
kahna prvotno napisa
a mi smo svi bili strašno mudri u tim godinamaCitiraj:
melange prvotno napisa
nazovite me naivnom i mozda idealisticnom, ali jos uvijek sam uvjerenja da su roditelji ti koji odgajaju djecu (a vrtici, skole, drustvo opcenito je tu samo da nadogradi roditeljski odgoj).
sjecam se kako smo se mi dok smo bili mali igrali gumi-gumi, skrivaca, vozili bicikle, uglavnom po cijele dane bili vani (i stjecali "emocionalnu inteligenciju"), dok danasnja mladez samo bulji u facebook, play station, mobitele...a i sami znamo koliko je to stetno (iako dosta cesto i sami to radimo). i kako onda od takve mladezi ocekivati da imaju imalo kulture, postovanja...? gdje da to nauce?
roditelji se u danasnje doba bore za egzistenciju, iako je tanka linija izmedju osnovnih potreba i pretjerivanja - i zato mnogi zabrazde u posao od jutra do mraka, samo da bi svom djetetu mogli nesto priustiti. i to je onda zacarani krug...
pa i moji su se ubili od posla: 7-15 posao, 17-20(dokle ima sunca) se kuća zidala ili se išlo u polje
e to ti je ubiti se od posla
kako da ja malu ne navučem na net, kad sam ja svaki dan na kompu?
djete kopira šta vidi
oni su odraz nas, a istina je da roditelj koji ne poštiva profesore neće nikakvim 'odgojnim' metodama prisliti dijete da pokazuje poštivanje prema profesoru
uvjek je bilo problematične nasilne djece
samo smo sada povezaniji , pa znamo za nesreće u Tunguziji
moja baba nije znala dalje 20km od kuće šta se dešava
kakva crna Amerika i njihove škole
fokusiraš se na odgoj svog djeteta, i nadaš se da će takvih biti sve više i više
i jednog dana će Zemlja biti raj
šta mislite koliko su se srozavale moralne vrijednosti mladeži, kad su curke vrištale na Elvisovo mahanje bokova? kad su djeca cvijeća širili horizonte uz pjesmu i drogu ...
moralne vrijednosti su nestalne, mjenjaju se pod utjecajem .. možda upravo mladeži
mislim da je najveći strah od nepoznatog
nisam mislila da smo bili mudri, ali ja sam imala svoje roditelje-putokaze, čvrstu podlogu, sigurnosnu mrežu. i znam da mi je osjećaj da me uvažavaju i da uvijek imam sigurno mjesto za vratiti se, puno značio i usmjeravao.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
nisam mislila da smo bili mudri, ali ja sam imala svoje roditelje-putokaze, čvrstu podlogu, sigurnosnu mrežu. i znam da mi je osjećaj da me uvažavaju i da uvijek imam sigurno mjesto za vratiti se, puno značio i usmjeravao.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
kad se kuca zidala ili se islo u polje, nekako sam ocekivanja da i dijete ide s roditeljima. ja sam sa svojim tatom, cim sam mogla stabilno stajati na nogama, popravljala aute (bilo je tu i nafte u mojim ustima, i staklene vune po kosi, ali sve sam prezivjela). i to je po meni briga za dijete, da ga vodis svuda sa sobom, ucis o svijetu koji ga okruzuje...ovaj vikend smo bili kod moje sestre i naravno da smo svi zajedno okopavali vrt, cupali drac, ukljucujuci i Lovru. i ne pada mi na pamet (kad malo odraste), ostaviti ga doma na kompu dok MM i ja idemo u setnju. zato sam mozda i malo idealisticna, jer ocekujem da ce moje dijete biti drugacije od ostalih, dok ce svi drugi visiti na netu, da ce se on s mamom i tatom setati po maksimiru.
dijete uči ono što vidi, to je točno, ali zato smo mi tu da mu objasnimo što je to što vidi, da nije sve baš za djecu i da postoje stvari koje nisu u redu koje se ne smiju.
zašto je danas tako teško biti roditelj -putokaz?
mislim da dosta roditelja ocekuje od nekog drugog da bude putokaz njihovoj djeci - kako je moja mama nekoliko puta rekla, najlakse je dijete napraviti, malo ga je teze roditi, al ga je najteze odgojiti. pogotovo u danasnjem drustvu, u kojem su lose stvari lako dostupne svima (droga pred skolama...). i onda roditelji, koji tako i tako malo vremena provode sa svojom djecom, prepustaju skoli i ulici odgoj.
jer je najlakse ici linijom manjeg otpora.
dovoljno je procitat komentare dolje ispod teksta pa da bude jasno gdje smo i sto smo.
evo jos malo "optimizma":
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...,15,,163411.jl