Kako ostvariti svoja i dječja prava
Iza ova dva slučaja: gđe. Marije iz Šibenika igđe. Marijane iz Osijeka, razvidno je da se radi o samohranim majkama koje su u izvanbračnoj vezi dobile dijecu, te o očevima koji ne doprinose za uzdržavanje maloljetne djece.
Obiteljski zakon Republike Hrvatske predvi
Re: Kako ostvariti svoja i dječja prava
[quote=Muuukica]
Obiteljski zakon Republike Hrvatske predvi
"Otac" je po meni riječ rezervirana za časne ljude
Citiraj:
Reći ću svima vama nešto kao pravnik. U interesu je vaše djece da im je otac upisan i da doprinosi njihovom uzdržavanju. Grozno je ako otac ne želi vidjeti svoje dijete, ali dužan je doprinositi njihovom uzdržavanju i dijete ima pravo nasljeđivati njegovu imovinu. Zato će vas Centar za soc. skrb uvijek pozvati (po dojavi Matičnog ureda) da se izjasnite o ocu djeteta i reći vam sve prednosti tog podatka i koristi za vaše dijete.
Svaka čast pravu kao profesiji, ali "otac" je po meni riječ rezervirana za časne ljude. I nema tih para koje to mogu kupit. A za tih (maksimalnih) 2,000 kn ne može se kupit ponos. To je moje mišljenje. Ako mama može sama financijski uzdržavati dijete, te ako misli da im je u životu bolje bez te osobe, ja ju isto podržavam. Koliko sam upoznata, do 18 godine djeteta ima se pravo predomisliti (mama ili samo dijete) te podnijeti tužbu (neće dobiti prethodne alimentacije, ali dobit će pravo na nasljedstvo).
A kad te pozove Centar za socijalnu skrb, te kad ti dijete postane predmetom "društvene brige", vjeruj požališ. Možda su zakoni i pisani u dobroj namjeri, ali kako se provode i koliko je to prihvatljiv postupak za nekoga kome je teško i bez da mu birokracija zagorčava život, e to je druga stvar. Meni se nekako čini da tu država pokušava naći "financijera", ne bi li smanjila svoje (ionako male) investicije u roditelja koji sam podiže dijete. To sa stajališta države (društva, zakonodavca... ) ima rezona, ali je prilično nasilno prema majci koja i bez toga ima kompliciranu situaciju. Eto primjera: alimentacija se određuje prema visini primanja oba roditelja, znači to je praktički "socijalna kategorija". Dakle ako otac nema velika primanja, nema ni velikih financijskih obveza. A roditeljska prava su im jednaka (odluka u koju će školu, dozvole za medicinske zahvate, putovnica...). Ne kažem da će ta prava otac koristiti, ali ako želi - može ih ostvariti, tj može komplicirati majci život.