18 mjeseci-što bi trebao znati ?
Dakle, Pingu ima 18 mjeseci.
Ne zabrinjavam se što ne priča kao neki vršnjaci ( za razliku od okoline ), ali on ne govori niti mama ni tata.
Po cijeli dan vergla svoj jezik koji se uglavnom sastoji od slogova sa d na početku, dakle dididi,dududu itd., ali se ti slogovi ne odnose na neku stvar ili potrebu već se on samo smije i vergla...
Dalje, ne maše papa, ne plješće bravo i ne pokazuje koliko je velik niti gdje je pametna glavica- a vidio je i svoje vršnjake kako znaju/pokazuju te radnje, ne samo nas. Eventualno ponekad " da 5" , a i to je jako rijetko. Sve što smo ga pokušali naučiti, npr. gdje je nosić i slično - ne zanima ga i ne želi pokazati.
Smije se na "kad si sretan", ali nema šanse navesti ga da i on zapljesne.
Znam da čuje jer dotrči sa drugog kraja stana kad začuje da se otvara frižider :) (gladuš mamin ) ili počne špica crtića koji navečer pogleda.
Čuva ga baka i znam da se trudi maksimalno oko njega.
Pokazujemo kravice u slikovnicama i govorimo muuu i slično, ali
on na to odmah zatvara knjigu i odlazi dalje kao da vidi da ga nešto želimo naučiti i to ga odbija.
Ako mu kažem da mu idem oprati ruke i primim ga za ruku i pitam - gdje se peru rukice - neće me odvesti do kupaonice.
Razmišljamo što dalje... brinemo je li on samo mali tvrdoglavac koji dokazuje svoju volju ili je u pitanju neko pomanjkanje pažnje ili... Planiramo tražiti stručno mišljenje. Do tada -ima li još ovakvih limača ?