alkohol, virusi, rakija... zdravlje
Prije nekog vremena mi je otorinolaringolog prepisao neku tekućinu za grgljanje koja ubija kojekakve baje u grlu. Ok, malo biljaka, malo ovog, malo onoga, pa povrh svega još i nešto alkohola.
A gastroenterolog mi prepisao neki ubergast, nešto biljno, a opet s alkoholom. Ovo potonje ima aromu travarica u koje su se moji preci kleli u smislu ljekovitosti i očuvanja ljudskog zdravlja.
I ja se našla na čudu. Čekaj malo. Ako su to medicine, ima li stvarno temelja vjerovati da je maznuti MALU rakijicu, travaricu, ujutro i navečer, dobro za zdravlje?
Jer ako to ubija baje dok putuje od usta pa do želudca, zar to nije neka vrsta nutarnjeg domestosa?
Prosvijetlite me?
Ili je bolje kad se travarica malo razrijedi, ili ojača, ili već nešto, pa trećina deca košta ko cijela litra... i svi na tome nešto zarade :mrgreen:
Pa me uvatilo paranoično razmišljanje - danas ima tih viroza, ovog onog... možda prije, dok su ljudi svoja druženja začinjavali redovito jednom malom ljutom, baje nisu imale toliko šanse, kao danas - uz colu, juicove, i Janu iz staklene boce? Možda stari nisu bili tako ludi kad su se iščuđavali kako mi mladi pijemo tu "vodurinu"?
Važna napomena. Ja sam iz umjerene obitelji. Moji su djed i baka uvijek imali birane i fine rakije, pa neku ljekariju - obla boca s velikim crvenim križem (ljekovito), ali pilo se toga manje od standardne 2 cl; imali su neke male čašice tipa pluteni čep, tako neka zapremina, i to je bilo to. Nije se repetiralo. Dakle, ne govorim o lokanju, govorim o zamjeni ubergasta i te neke ljekarije za grlo - rakijicom u istoj količini i omjeru. Samo što se popije da se i želudac i jednjak saniraju :lol:
Re: alkohol, virusi, rakija... zdravlje
Citiraj:
Ifigenija prvotno napisa
Prije nekog vremena mi je otorinolaringolog prepisao neku tekućinu za grgljanje koja ubija kojekakve baje u grlu. Ok, malo biljaka, malo ovog, malo onoga, pa povrh svega još i nešto alkohola.
A gastroenterolog mi prepisao neki ubergast, nešto biljno, a opet s alkoholom. Ovo potonje ima aromu travarica u koje su se moji preci kleli u smislu ljekovitosti i očuvanja ljudskog zdravlja.
ja samo mogu reći da u tim ljekovima alkohol vjerojatno služi kao konzervans, kao npr.u bachovim kapima. to je ujedno i jedan od razloga zašto biljni ljekovi pripravljeni na taj način nisu predviđeni za djecu.
što se tiče "jedne dnevno", uopće ne znam što bih mislila, ali definitivno mi nikad nije palo napamet (ali znam ljude kojima jest) popiti rakiju ujutro na tašte. mislim da se ne bih otrijeznila cijeli dan :tele: