Zanima me koliki je iznos očevih rodiljnih naknada?
Suprugu su u HZZO- u uzeli prosjek zadnjih 6. plaća, ali sam ih zaboravila pitati koliki postotak se isplaćuje?
Unaprijed zahvaljujem! :)
Printable View
Zanima me koliki je iznos očevih rodiljnih naknada?
Suprugu su u HZZO- u uzeli prosjek zadnjih 6. plaća, ali sam ih zaboravila pitati koliki postotak se isplaćuje?
Unaprijed zahvaljujem! :)
majka i otac imaju isti način obračuna.Citiraj:
MamaSB prvotno napisa
Ako je rodiljni dopust, pod uvjetom zadovoljenja 12 mjeseci neprekidnog staža, naknada iznosi prosjek isplaćenih plaća u zadnjih 6 mjeseci.
Roditeljski dopust, naknada se kreće od 1663 do 2600 kn. (cca)
Vrijedi li to i za drugi 6 mjeseci bebina života? Tata će tek tada preuzeti rodiljni, a prosjek mu je veći od 2600? Je li to maksimalan iznos u tom slučaju?
Da, to što ti je mamma san napisala je maksimum i vrijedi upravo za drugih šest mjeseci, za roditeljski dopust, jer prvih šest (rodiljni) možeš koristiti jedino ti (majka).Citiraj:
MamaSB prvotno napisa
otac može koristiti i rodiljni dopust (pvih 6 mjeseci), a ne samo roditeljski. pod istim uvjetima kao i majka (kao što je mamma san napisala), uz ograničenje da prva 42 dana obavezno koristi majka.
dalje je stvar dogovora.
a naknada za roditeljski (drugih 6 mjeseci) iznosi između minimalnih 1.663,00 kn (odnosno 50% proračunske osnovice) i maskimalnih 2.660,60 kn (80% proračunske osnovice), ovisno o očevoj plaći isplaćenoj u 6 mjeeci koji prethode mjesecu u kojem počinje koristiti roditeljski dopust.
moj suprug ima svoj obrt, dakle nema placu. može li on ici na roditeljski dopust i kolika mu je naknada?
može. pod uvjetom da ste u istom radnopravnom statusu (zaposleni i samozaposleni su izjednačeni)
naknada mu se određuje prema mjesečnoj osnovici za uplatu doprinosa, s tim da se i na njega primjenjuju odredbe o max. 2.660,60 kn
Ne znam jel to spada tu, mm je 3 godine na trudničkom i treće dijete bi na jesen u vrtić. jel on onda gubi pravo na porodiljni?