-
sastav grupe po rodu
Zanimala bi me vaša iskustva s djecom u grupama u kojima postoji značajan nesrazmjer između curica i dečkića. Naime, kod moje N. u grupi bi trebalo biti 16:7 za dečke. S jedne strane, čini mi se da je to ok jer se ionako dobro slaže s dečkićima, a i mislim da je dobro da se nauči "nositi s njima" u životu, ali s druge strane me nekako strah utjecaja te agresivnosti koju društvo dečkiju ipak često nosi sa sobom. Hvala.
-
To smo i mi imali sa mlađim sinom. KOd starijega je bilo još od jaslica pola-pola...
Mlađi ima 2/3 dečki u razredu (ranije je to bilo u grupi, fakat još od jaslica). Ne može se tu puno učiniti, jednostavno je takva generacija. Nije to nužno loše. Bolje veći broj dečki, nego grupa s većim brojem curica i jednim jedinim jako agresivnim djetetom. Ne zna se kako će ispasti... No, ako su dobre odgajateljice i razumni roditelji, stvari mogu sasvim lijepo štimati.
-
Kod nas u M grupi je u jaslicama bilo više cura nego dečki. sada u vrtičkoj grupi ih je još više. Kod P. pak u grupi ima više cura.
Mislim da "agresivnost" u djece, pogotovo u jasličkoj grupi nema apsolutno nikave veze - i dečki i cure su podjednako "neagresivni". Udarati, gristi, čupati i sl, što je jedini oblik agresivnosti u jasličkoj i ranoj dječjoj dobi znaju podjednako dobri i cure i dečki.
A po meni je uvijek bolje naučiti se "nositi" sa suprotnim spolom..... :P
Nikad nisam razmišljala o tome...
Ali ima zanimljivost, da recimo M voli između "muških" igara i priča odabrati vrlo često da mu se čita/priča Trnoružica, Snjeguljica ili neka "curičasta"priča iako u grupi ima malo cura i utjecaj nije neki...
Svejedno je, samo da nađe ekipu....