...da iskoristim sav godišnji sad ljeti i da mi ne ostane niti jedan dan GO do slijedećeg ljeta?
Printable View
...da iskoristim sav godišnji sad ljeti i da mi ne ostane niti jedan dan GO do slijedećeg ljeta?
Kod nas je u firmi kolektivni go, tako da smo svi uvijek "prisiljeni" koristiti ga na takav način. Nema nikakvih klizanja... Idemo svi istovremeno, jedino se neki vrate koji dan kasnije (tko ima više, zbog staža, broja djece i drugih razloga). Koristi se veći dio ljeti i manji između Božića i Nove godine. Svima jednako.
No, nema problema ako kome treba slobodan dan - to se uvijek tolerira, jer i nema druge mogućnosti. Kolektivni go je do prirode i potreba posla i tu pomoći nema.
S druge strane, gdje je volje, ima i načina... Kolega je prošle godine otišao na go tjedan dana ranije (u dogovoru sa šefom) i isto tako se vratio, ali to je iznimna situacija, a ne pravilo. Radilo se o preseljenju. No, za taj tjedan pitalo se nas ostale jesmo li spremni preuzeti njegov dio posla, tako da je to u krajnjoj liniji ovisilo o kolegama. Treba stvari sagledati iz šire perspektive, pa se nađe uvijek neko rješenje. Sretno!
Ne bi te smio prisiliti da godišnji u potpunosti potrošiš odjednom, jer u ZOR-u piše:
Citiraj:
Korištenje godišnjeg odmora u dijelovima
Članak 54.
(1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela.
(2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, mora koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor.
(3) Drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
ne znam da li te zakonski smije prisiliti, no čula sam za više takvih primjera iz prakse.
može, naravno.Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
ne mora biti u jednom dijelu, može biti u dva, ali ako poslodavac želi da iskoristite god. samo unutar npr 3 mj. dakle preko ljeto, može to učiniti. donese takvu odluku i o tome vas pismeno obavijesti.
mislim da je po zakonu dužan omogućiti jedan dan godišnjeg u neko drugo vrijeme, ali ne znam koliko ti taj jedan dan može pomoći..
Ja radim u kladionici i uvijek imamo 3 tjedna godišnjeg kad to oni odrede i ni dana više kroz godinu.
A ako trebaš slobodan dan onda ga odradiš kasnije, a kolega taj dan sam radi.
Da ne kažem da kad je jedan na godišnjem onda drugi radi sam ta tri tjedana svaki dan, npr.od 10-20 sati. :evil:
Svašta si oni dozvoljavaju i nema tu nikakvog zakona koji bi nas štitio, jer dobiješ knjižicu i doviđenja.
Mislim da je bilo kakav protest uzaludan! ( bar u mom slučaju)
Uspjela sam isposlovati da mi ostanu 4 dana (ipak imam dvoje djece i nikad se ne zna), ali sad me tlače da im MORAM reći KADA ću koristiti te dana?! Što da im kažem? Pa ne znam, zato sam ih i sačuvala - u slučaju eventualnosti.