Imate li iskustva?Po mogućnosti iz Rijeke!Bliži mi se dan D,a nemogu se odlučiti.
Printable View
Imate li iskustva?Po mogućnosti iz Rijeke!Bliži mi se dan D,a nemogu se odlučiti.
Podižem!
danas u novom listu piše da je u rijeci rođena prva beba na stolcu
Čitala sam danas u NL, to mi izgleda super. Samo piše da je takav porod bez medikamenata, to vjerojatno znači bez epiduralne, a to mi baš i nije super! ;)
Stolica je jedno od pomagala. Ne treba se prije poroda fiksirati ni na jednu mogucnost (lopta, hodanje, tus, kada, ovaj ili onaj polozaj) nego za vrijeme poroda birati ono sto zeni najbolje odgovara. Isto tako ni to 'nemedikalizirani porod' ne treba prishivati niti jednoj mogucnosti (prije je uvijek stajalo uz porod u kadi a sada vidim i uz stolicu) jer je nemedikalizirani porod dokazano najpovoljniji i za majku i za novorodence pa je nekakav cilj za sebe a sve sto se koristi u postizanju tog cilja se moze prema potrebi koristiti ili izbacivati, vec prema tome kako porod protice.
Kad su primalje iz Rijeke bile u A'damu i kad im je pokazana stolica, Beatrijs Smulders kod koje su bili u posjeti (na portalu ima nekoliko tekstova, moze se naci) je objasnila da stolicu cesto koriste kod prvog poroda jer je izgon duzi i posto je zena u okomitom polozaju pomaze sila zemljine teze. Isto tako nekim zenama stolica odgovara, nekima ni pod razno. Nekima treba jer bi izgon trajao jako dugo, meni na primjer uopce nije trebala jer sam rodila u par trenutaka (otprilike :smajl: ). Upravo zato se ne moze unaprijed reci, x dana prije termina, ja bih na stolicu.
Jos mi fali jedna stvar: u tekstu u Novom listu pise da je jedna primalja drzala rodilju. Ovde to uglavnom radi tata pa mi se cini kao + za dobiti tatu na porod (ne znam prave li u Rijeci jos ponekad probleme oko prisustva tate).
Btw, kad sam vec kod tata, sjetih se da je prilicno glupo uvesti covjeka ne zagrijanog i koliko god tecajeva prije toga prosao, za stvarni porod ipak ne pripremljenog, na zadnjih nekoliko trenutaka poroda. Pa i zena se kroz porodajna doba priprema, a muz bi trebao stajati sa strane i gristi nokte pa onda uletiti na zavrsnicu? Dakle, tate moraju biti uz mame od pocetka.
Dabo, gdje u NL si to citala?
mislim da je ovo u novom listu tekst o stolcicu, a ne stolici.
ako se dvoumis, preporucila bih ti stolcic. koliko stolica ima prednosti u odnosu na porodni krevet, toliko jos stolcic ima prednosti u odnosu na stolicu, posebno sto se tice ocuvanja medjice ;)
Je je ovo je stolčić,to su tek dobili.O stolici za sada baš i neznam previše,no stolčić mi se čini ok!
meni se iskreno stolica cini slicno kao obican porodni stol, samo malo vise sjedis nego lezis. ne vidim neku veliku razliku, a time ni velike prednosti. u svakom slucaju je bolje od obicnog, to stoji.
mozda grijesim. ali po postotku epiziotomija pri koristenju stolice, koji je jos uvijek znatan iako manji nego obicno, nisam impresionirana.
lali jel' odluka pala? :) Baš me zanima jesi li se čula s njima u vezi poroda na čučalici.
A porod u vodi?
Ja sam tek na početku trudnoće no imam filing da ću i ja u Rijeku, sve mi nekako ide u tom smjeru. :D
Cura koja je rodila na stolčicu je frendica od frendice i totalno je oduševljena, zamolila sam ju da napiše priču!
haha, svako svakog zna. Bas sam se pitala koliko vremena ce trebati proci prije nego se mama i sama javi. :istop:
Glec kako mi treba tri citanja da skuzim...
Nika, ti trudna?!???!???
Cestitam!
da, da, hvala :)
Nika,već sam se bila definitivno odlučila za porod u vodi i to me jako veselilo jer obožavam vodu i jako me opušta.Ali,kad sam se prošli tjedan pojavila u bolnici za pregled za porod u vodi,dr, je pogledao termin i rekao da nemogu u kadu jer će se preuređivati,neznam dali samo taj dio gdje je kada ili šire.Dakle,porod u vodi otpada.
No,evo nam stolčića i sada je odluka pala-stolčić definitivno! :)
super za stolčić :D , sa nestrpljenjem očekujem tvoju priču.
Sretno!
preuređuju cijelu rađaonu,bilo neki dan na tv,pa se privremeno rađa u operacijskoj sali
Da la11,i baš sam tužna zbog toga! :cry:
Hoćeš li ti,la11,na stolčić?
ne,ja bi samo epiduralnu,a i da se odlučim za stolčić kakve sam sreće bio bi zauzet
A i ja isto,nadam se da će biti slobodan.
Možda ti neće trebati epiduralna.
Prvi porod: molila sam se da se onesvijestim, i da porod nekako završe bez mene. Nisam znala za epiduralnu, a i da jesam mislim da mi ju ne bi dali. Nisu mi htjeli dati niti onu injekciju protiv bolova u guzu (zaboravih kako se zove, nekako na D.)
Drugi porod, drugo rodilište: anesteziologinja se šetala hodnikom, MM me svakih pola sata pitao da li da ju zove za epiduralnu, a ja sam si mislila: još ću malo pričekati, još se ne molim da se onesvijestim. I u tom mom čekanju-bebač se rodio. Dozvolila sam tu injekciju u guzu, koju su mi nudili u par navrata, iako sam čitala da može preći i na bebu, ako porod ne uslijedi u određenom roku. Meni je uslijedio nakon 2h, tako da su oni najjači trudovi ipak valjda bili malo oslabljeni tom D. injekcijom. Bojala sam se epiduralne, šta ćete ...
Podižem malo topic. Meni savjetuju stolicu, ali točno je to da je ona sličnija običnom krevetu (naravno ovom modernijem koji se diže i spušta), ma bed je sve to jer se njima neda izvaliti se dolje, zato izbjegavaju stolčić, najkomotniji su ispred kreveta, mislim primalje, a u oba slučaja koristi se samo za izgon, znači da hopsaš na lopti, hodaš i šta god, a onda samo za izgon sjedneš ili čučneš. Vodu preporučuju onima kojima su porodi dugotrajniji (a ja nisam od tih) i sad još uvijek razmišljam, ne mogu na leđima ništ obaviti jer me išijas pokoči :(
O Osijeku pričam, kaže moja friendica da je i kada i stolčić uvijek slobodan box, zašto je onda Rijeka tako razvikana... a mi isto imamo kadu... Eto, ono što sam rekla, preporuče što im je lakše
Cekana, imaš pravo, Rijeka je samo razvikana, ništa drugo. U Osijeku imaš mogućnost svega, ako želiš. I kadu i stolčić i krevet s dignutim uzglavljem i loptu. Samo moraš reći što želiš. Jako puno žena ne traži ništa, pa zato ni ne dobije, moraš se izboriti za sebe.
NEMOJ DOZVOLITI DA BUDE BITNO ONO ŠTO ONI PREPORUČE (ČIAJ ŽELE), nego ono za što si se ti odlučila.
Ovaj moderni stol je ok, ali nije to isto kao na stolčiču. Iz kojeg razloga: Noge ne možeš spustiti bitno ispod razine tijela, jer se donji dio stola spušta jako malo (nekih 20cm). Tako da ti je samo gornji dio tijela podignut bitno, kao da sjediš, ali noge su skupljene u koljenima i nisu baš nešto spuštene. Zamisli kao da sjediš na podu, tako otprilike. Rezultat je da je u tom položaju međica također prilično napeta. Ishod zaključi sama.
Za stolicu ne znam kako izgleda, pa neću komentirati.
Stolčić je ipak sjedeći položaj, kao kad si na wc-u, i možeš pustiti da gravitacija odradi svoje.
Pročitaj sljedeći tekst:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=282004#282004
Hvala vam cure na podršci. Nekako mi čučanj izgleda naj, najbolji, samo se pitam hoću li imati snage... A što onda, nakon izgona u tom položaju ili na stolici? Polegnu te na krevet?
Opet mi je pitanje, ako sam na krevetu imam više šanse da mi daju bebicu, nego ovako?
Ludujem, jel da?
Ma, samo glasno razmišljam!
Ja mislim da moraš ići na krevet, jer kako bi te ineče pregledali nakon poroda? Meni se stolčić (ili čak stolica) čine možda boljim od čučnja. Zašto: zato što sam ja bila prilično iscrpljena i u prvom i drugom porodu, pa ne znam da li bi baš uspjela sama držati težinu svog tijela. Ne znam kako izgleda porođajna stolica, ali ako je rodilja iscrpljena onda je on možda čak i najbolja. Vjerojatno te podupire pod leđa, a noge su vjerojatno oslonjene na nešto i ne moraju držati težinu tijela. A međica bi trebala i u tom sjedećem položaju biti prilično opuštena. Čitala sam jednu priču s poroda kod kuće, gdje je primalja rodilji preporučila da sjedne ne wc da joj bude lakše. A na tečaju sam gledala izgon gdje je rodilja sjedila na rubu kreveta sa pola stražnjice tako da je beba mogla van. Možda je to na rubu kreveta slično porođajnoj stolici. Imaš nešto pod leđa, noge su ti dolje, u biti sjediš, i možeš tiskati kao na wc-u ali se možeš i nasloniti na nešto ako si iscrpljena (meni su noge drhatale u prvom porodu, ali tada su me sredili sa cijelim porodom pod dripom, tako da je to posebna priča). Uostalom, možeš i doma isprobati sve te položaje i vidjeti kako si najbolje opuštena i u kojem položaju ti je međica manje napeta. I ne zaboravi: stolčić i stolica imaju rupu, tako da možeš normalno sjediti.