Zanima me da li je tko isprobao ovaj Sangenic sistem za odlaganje pelena? Čini mi se kao čisto OK rješenje. Evo linka: http://www.kadulja.hr/(kršitelj koda)/sangenic.htm
gledam ovaj prvi.
Svaki komentar je dobrodošao :)
Printable View
Zanima me da li je tko isprobao ovaj Sangenic sistem za odlaganje pelena? Čini mi se kao čisto OK rješenje. Evo linka: http://www.kadulja.hr/(kršitelj koda)/sangenic.htm
gledam ovaj prvi.
Svaki komentar je dobrodošao :)
Evo i tu ima neki tekstić o tome...
http://www.publichealth-zagreb.hr/do...ri_telefon.htm
Ja sam odusevljena ovim izumom, zbilja se ne osjeca "miris" uneredjenih pelena, prakticno je, lako je za koristiti i mijenjati umetak s folijom i od srca preporucujem.
Ja ne znam, jer smo mi od jednokratnih odustali (prvenstveno iz zdravstvenih i ekoloških razloga), ali pretpostavljam da je glavna prednost uklanjanje neugodnih mirisa, zar ne?
Kad smo mi koristili jednokratne, ja sam ih kod odlaganja stavljala pojedinačno u vrećice za zamrzavanje od 1 kg i to je imalo istu takvu funkciju, što znači da nije toliko smrdjelo.
Zaboravila sam još napisati: kod odlaganja jednokratnih pelena ne bi se smjelo stavljati kakicu u smeće, već bi se sadržaj morao istresti u wc.
Znam da je to s tekućom kakicom u početku gotovo nemoguće izvesti, ali preporuka je takva (moram naći link s objašnjenjem, znam da ima veze s cjepivima - ajde nek neki medicinar to objasni...)
Misliš li na polio jer se virus može naći u stolici, slini... mjesec dana nakon cijepljenja?
Da, mislim da sam o tome čitala.
Ajde mi to malo objasnite
i meni....
Kao što već rekoh, kad se beba cijepi oralnim živim cjepivom protiv poliomjelitisa (prva doza), virus se mjesec dana nakon cijepljenja izlučuje putem stolice, sline..itd, , tako da bi ljudi sa oslabljenim imunitetom trebali paziti da ne dođu u dodir sa izlučevinama tek cijepljene bebe.
S obzirom da se prvo cijepivo obično daje s puna 3 mjeseca npr. dojene bebe kojoj je stolica još uvijek tekuća ne vidim mogućnost istresanja sadržaja u WC.
Citiram:
"There is, however, a more serious threat of contamination from disposable diapers, because of human sewage going into landfills. The disposal of human waste in residential garbage is technically prohibited, and instructions on disposable diaper packaging recommend that you shake out any fecal matter into the toilet before disposing of it; but in practice this is almost never done. Live viruses in the feces, such as the polio vaccine, can live in landfills for a long period, and if there were ever any leakage, could potentially contaminate a community's drinking water. So far, there has been no evidence of contamination-this is more of a concern in Third World countries, where landfills aren't as well constructed, and disposable diapers are being marketed aggressively."
Izvor: http://www.ecomall.com/greenshopping/motherc2.htm
Mada znam da sam negdje drugdje čitala o tome; bilo je napisano malo jezovitije...
Mi koristimo sangenic od samog pocetka i zadovoljni smo jer nam kupaona mirise unatoc Mihovim redovitim stolicama. Jedino sto stvarno nisam znala to za stolicu i cijepljenje.
Ma nemaš tu što znat, nije to ništa zabrinjavajuće ionako svi to bacamo u smeče :P
Uostalom koja korist od bacanja u zahod, pa ode kanalizacijom u navodno duboko more, pa se onda mi u njemu kupamo. A što je sa baterijama i ostalim stvarima što završe na smeču a sadrže živu i slično, protiv polia smo ipak večinom cijepljeni.
Cure, mislim da treba u svemu imati neku mjeru i ne pretjerivati - da je sve to toliko opasno covjecanstvo ne bi ni opstalo do danas.
Ma da, kad bi o svemu mislili ne bi ni vodu pili ni zrak udisali!
Otpadna voda koja ide kroz kanalizaciju prolazi kroz sisteme ciscenja prije nego sto se vrati u prirodu. Voda koja prolazi kroz smetliste (iliti kisnica) dolazi u zemlju bez ikakvog prociscavanja. U tome je razlika. Velika.Citiraj:
Arijana prvotno napisa
Sto se tice sangenica i svih drugih "spremka pelenka", ako je roditelj imalo ekoloski osvjescen on ih nece koristiti, jer osim sto jednokratnoj peleni treba petsto godina da se raspadne, trebat ce joj jos vise jer se prvo treba raspast taj debeli omot od plastike u kojeg se umota u "spremku" da bi se uopce pelena pocela raspadat.
Ako miris pelene u kanti za smece pocne smetat nosu, to je znak da je se treba odnijet u kontejner za smece gdje ce pricekat gradsku cistocu da je odnese na smetliste.
A ako ne gledas na ekologiju nego samo na tvoj novcanik, i sama reklama na sajtu koji je u naslovnom postu ti veli da ces samo na vrecice potrositi 1200 kuna dok ti dijete ne izade iz pelena. Jel izlet do kontejnera za smece svaka cetiri dana umjesto svaka dva dana vrjedan tog novca?
Polio može proč sve sisteme čišćenja, jer se kanalizacija sigurno ne dezinficira, a druga stvar je postojanje septičkih jama koje nažalost još uvijek postoje u malim turističkim mjestima, a koje cure na sve strane.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Što se tiče sangenica mene osobno i ne zanima baš previše jer smeće iznosimo svaki dan, na temu sam se uključila na pitanje o kakici i cijepivu.
Pretpostavljam da nemaju svi balkone na kojima drže smeće, mi ga držimo na balkonu i bacamo svakodnevno, a ponekad i dva puta na dan, pa svejedno kako ide u onoj reklami .. smrdi, smrdi :mrgreen: .. tako da bih, da sam prisiljena držati smeće u stanu promislila o nekoj verziji Spremka-Pelenka.
Voda se ne mora sterilizirati da bi se iz nje uklonili virusi kao sto je polio. Kod ciscenja otpadne vode u sredinama gdje je izgraden vodovod, ciscenje otpadne vode radi se putem filtriranja. Tim filtriranjem rjesavamo se bakterija i virusa koji se nalaze u ljudskom otpadu.Citiraj:
Arijana prvotno napisa
Back to topic: prljave platnene pelene ne smrde. Ako nekome smeta miris iliti smrad jednokratnih prljavih pelena (a slazem se s tim da i samo pomokrena jednokratna smrdi) preporucujem da razmotri platnenu opciju.
Kako ne smrde platnene pokakane pelene, zar smrad kakice ne probija kroz njih :shock:Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Moja cura se par puta pokakala pa joj procurilo iz pelene po robici, kad smo skinuli pelenu jednom se pokakala u gačice, i robicu i gačice sam prija stavljanja u perilicu morala oprat ručno, a bogami je smrdilo, i ne samo da je smrdilo kroz gačice, nego su meni ruke smrdile 2 dana pored toga što sam ih oprala sapunom najmanje 20 puta.
Arijana i mi imamo platnene i - vjerovala ili ne - ne smrde! Meni je to isto bilo malo :shock: prije nego sam isprobala.
Kakicu skupa s papirićem baciš u wc, ako nemaš papirić isplahneš s pelene (tušem npr.) u wc. Pelenu zatim:
- ili staviš u kantu s vodom u kojoj je ocat
- ili staviš u kantu s vodom u kojoj je ulje čajevca
- ili staviš u kantu s vodom u kojoj je ulje lavande
- ili samo pošpricaš otopinom vode i nekog od ovih eteričnih ulja (ja preferiram lavandu)
I to je to. Kad se pelena osuši, osjećaš samo miris (u mom slučaju) lavande, a niti malo kakice, niti pišice.
A ti, ako ne vjeruješ - probaj! Ja sam oduševljena!
Vidiš ti to, očigledno pojma nemam o platnenim pelenama. Meni se gadila pomisao na njih baš zbog toga smrada na rukama koji se nikako nije dao skinut. Inače platnene pelene sam namjeravala koristiti sad s drugom bebom, ali me baš taj smrad odbijao, jer sam imala dojam ako ne mogu ga riješit s ruka kako ću onda s pelena.
Eto naučila sam i ja nešto iz ove diskusije! ;)