prilagodba 1-godišnjaka na vrtić
Kai je krenuo na prilagodbu sa 1 godinom i tjedna dana starosti.
U prilagodbi smo proveli 2 tjedna.
Danas mu je prvi cijeli dan kao i meni prvi dan na poslu nakon 15 mjeseci.
U tih 10 radnih dana prilagodbe stvari su izgledale ovako:
1. dan - skupa smo u vrtiću od 9.30 do 11.15 - prvo smo u dvoristu gdje upoznaje prostor i djecu i tetu, a oko 11 se ulazi u nutra pere se i priprema za rucak, ja sam ga hranila. Plakao je kad bi neko dijete vrisnulo ili pocelo plakati.
2. dan - isto samo sto za vrijeme rucka ja izlazim van i pustam tetama da hrane. Nakon toga ulazim u nutra i on place kad me vidi. To traje minutu i opet je sretan
3. dan - od 9 do 11.15 - oko 10.00 ja odlazim i zapravo ga prvi put ostavljam potpuno bez mene u neposrednoj blizini. cim sam sejla u auto iz mene je krenula bujica, strasno je to sto moram ostaviti to maleno bice, sto stvari mi se vrti po glavi, kako ce on to prezivjeti, sta ako mu se nesto desi....uzas.
Vracam se po njega iza rucka, place cim me vidi i stisce se uz mene, to traje 1 min.
4. dan - od 9 do 11.15 - odmah ga ostavljam nakon poljubca. cujem ga da place, ali dok sam jos u ustanovi vise ne place.
Dolazim po njega iza rucka, place i cvrsto me stisce ali to opet traje 1 min.
5. dan - od 8 do 11.15 - isto samo je sada sat vremena duze. Kada ga ostavljam ne da se i place. Uzas! Po dolasku opet kratko plakanje i stiskanje. Ali cim to prode isao bi dolje, smije se tetama i djeci, zeli se igrati.
6. dan (2. tjedan) - od 7.45 do 11.15 - isto, neda se iz mog narucja ali sto prije odem brze se privikne. Po dolaski ista stvar.
7. dan - isto
8. dan - od 7.45 do 13.30 - danas prvi put ostaje na spavanju. Doma se uspavljuje ili dojenjem ili nosenjem i spava 40min.
U vrticu ga je teta nosila i spavao je 40min. Nakon budenja me zovu i govore da je o.k. i da ga ostavim jos malo.
Cvrsto me grli kad sam dosla, malo place, ali opet cim to prode smije se i igrao bi se.
9. dan - od 7.45 do 14.30 - sve je isto osim sto su ga uspavljivali 40 min, a spavao je 15 min. Znala sam da ce to biti najveci problem.
Kad sam dosla nije plakao samo me je jako stisnuo i osmjeh ''od uha do uha''
10. dan - 7.45 do 14.45 - isto i sa spavanjem. s tim da u jutro nije plakao kad sam ga ostavila, a popodne kad sam dosla me uopce nije skuzio pa sam ga malo promatrala sta radi - vesel je trckara, igra se, pa si malo prilegne na veliki jastuk (sto doma nikad nije) - i onda me na kraju ugleda trci prema meni s osmjehom i stisce mi se.
Sto se tice hranjenja tete tvrde da jede super, doma jede koma osim nekih gotovih kasica. U njemu vec u ova dva tjedna uocavam neke promjene, kao. npr. da svim daje svoje igraceke. nravno da zelim razmisljati da je to dobro jer ipak ovo je za mene i MM bio najbolji izbor kad si vec ne mozemo priustiti da ja osnaem doma.
Danas je dakle dan D povratak na posao i prvi najduzi dan boravka. Molim Boga da prode sto bezbolnije za Kaia. Ostao je super, nije se stiskao nije plakao, teta ga je odmah zaigrala.
Eto, samo sam htjela s vama podjeliti nase iskustvo. Koje nije lako za nikoga ali je nuzno.
Svima koji prolaze isto zelim puno ljubavi i zdravlja!