Bok svima,
molim sve kuharice koje imaju dobre, prokusane recepte za jela od soje da ih ovdje napisu.
Printable View
Bok svima,
molim sve kuharice koje imaju dobre, prokusane recepte za jela od soje da ih ovdje napisu.
Ovo mi je fenomenalno sa sojom. Pravila sam samo sa sojom.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=5026
Meni su najdraži sojini odresci. Skuham ih, ocijedim, malo mariniram u soja umaku, pobrašnim i prepržim na vrlo malo ulja. Na vrelo stavim vrhnje i dimsi, a nekad i kockice slanine.
Sojine ljuspice namočiš (prema uputama na ambalaži) i dalje koristiš kao mljeveno, u popečcima (meni su najdraži kada ih kombiniram sa nekim povrćem). Npr. malo luka zdinstaš sa povrćem (celer, koraba, mrkva, peršin, paškanat (sve naribano), kelj, blitva...) i na to staviš pripremljene ljuspice. Ako treba dodaš mrvica ili zobenih pahuljica i pržiš. Od ljuspica možeš praviti i klasika bolonjez, sarmu, punjenu papriku... Ja samo kada ih pripremam malo posolim vodu u kojoj se namoče.
Sojine komadiće u musake, ali ugl. ih malo mariniram u razrijeđenom soja sosu. I u woku neko povrće napraviš i onda ubaciš sojine komadiće kao meso. Moj muž nije baš lud za komadićima pa ih ja stavim u pašta šutu onako u dosta paradajz umaka sa kotany začinom za pašta šutu, tako prolazi.
Sojini odresci budu fini i kada ih se marinirane soja sosom još prije prženja sa senfom premaže. Odreske više ne pravim jer ih jedem samo ja :roll: .
Sojini odresci su izvrsni i kad ih se (nakon namakanja u vrucoj vodi, istiskivanja iste i mariniranja u npr. sojinom umaku) umoci u tijesto za palacinke (malo rjede, a mogu se dodati zacini po ukusu) i tako ispoha. Najvise ih volim kad malo odstoje...
Izbjegavam soju u prehrani, osim u obliku miso/tamari/shoyu jer je praktično već sva soja u svijetu GMO. Uglavnom se za sada pouzdajem u garancije proizvođača tradicionalnih (gore spomenutih) proizvoda da su koristili organičku non-GMO soju (koja je u fazi nestajanja).
Smatram li da je GMO štetan? Da, jer čak i ako ne učini neposrednu zdravstvenu štetu, zagađuje tradicionalne odnose s hranom, uzgojem... bilo čime ljudskim. Bljak.
Iz povijesnih razloga i nostalgije slijedi recept za nešto što smo zvali "studentska papica", jer se mogla proizvoditi u studentskim uvjetima (glad, neimaština, nepostojanje hladnjaka, kasno doba noći...), a namirnice se mogu duuuugo skladištiti.
Studentska papica:
Potrebno:
- broj osoba * 100 grama špageta (u slučaju ljute gladi i više)
- broj osoba *50 grama sojinih ljuskica
- vegeta
- maslinovo ulje (na nečemu se ipak ne špara)
- suho začinsko bilje (ako ima)
Kuhanje špageta je odlično opisano na kutiji u kojoj dolaze :)
sojine ljuskice se skuhaju u otopini vegete i to tako da ih voda malo prekriva na početku, a popiju svu vodu kad nabubre. Potom se iz tube iscijedi paradajz (na taj način se fino maskira šnjof po soji), doda se par žlica maslinovog ulja i pospe se suhim začinskim biljem (ako ima). dobro se promiješa i zamuti sa špagetima. Slijedi ždernek.
Takodje izbacila soju osim u miso/tamari/shoyu zbog GMO.
Ne znam za ljuskice, ali od krutih oblika tempeh je varijanta soje zbog fermentiranja lakše probavljiv od soje u zrnu. Malo čudno izgleda ali je jako ukusan kad se recimo peče na ulju.
Prerađevine od soje - tempeh, tofu - općenito su popularnije u svijetu zdrave hrane od soje u zrnu, baš radi probavljivosti. Ovi teksturirani sojini proizvodi (ljuspice, šnicli etc.) meni su osobno jako odbojni i ne bih ih baš nazvala 'zdravom' hranom.
Mene više asociraju na stočnu hranu.
Hvala na svim savjetima i receptima.
Soju koju mi koristimo nabavili smo na eko imanju ZRNO. Sami pravimo tofu sir i moram priznati da nam dosta dobro ide.
Bravo, domaći tofu je odličan, ja sam nažalost previše lijena da bih ga radila : (. Stavljate li ga u kalupe ili radite onako mekani tofu? Moja mama zna napraviti samo taj mekani, super je za namaze.
Nazalost, nemamo kalupe... pa improviziramo - cjedila, posudice i sl. Kad pravim mekani tofu onda u njega dodajem razlicite dodatke npr. safran i sl. Eksperimentiram i pronalazim sto mi najvise pase.