Re: Razne bakterije i porod
Već sam puno puta pisala o tome. U prvoj trudnoći sam cijelo vrijeme imala streptokoka (skupine b) u brisu cerviksa. To sam napomenula pri porodu i dobila profilaksu (intravenozno amoksicilin). Kako je porod išao jako brzo profilaksa mi nije stigla djelovati (treba je dobiti 4 sata prije poroda, a ja sam u bolnicu došla svega 1 i pol sat prije poroda).
M. nije dobila profilaksu, ali joj je rađen crp iza poroda i nakon 5 dana, a uz to, uzeli su joj bris uha (ne znamo je li i progutala bakterije jer je sisala odmah u rađaoni pa je to onda teže utvrditi). U brisu uha nađen je streptokok, ali je CRP oba dva puta bio nizak (oko 1,5) što znači da je bila kolonizirana, ali ne i inficirana. Za svaki slučaj nismo je cijepili u rodilištu, nego smo je vodili nakon mjesec dana.
Ovu trudnoću su mi svi brisevi do sada bili uredni. Na zadnjem pregledu (29.t.t.) mi je dr. opet uzeo bris (inače, kod njega je to redovna procedura za sve trudnice). Već smo se dogovorili - ako bude baja, počet ću piti antibiotike kad uđem u termin, za svaki slučaj (ako opet prebrzo rodim).
Eto, valjda sam sve nabrojila.
Svakako, ako je bilo bakterija u brisu cerviksa ne zaboravite to napomenuti na porodu.