Tko predaje strani jezik u nižim razredima?
frendica mi je profesorica engleskog
i traži posao u OŠ
ne može dobiti
kaže mi da u OŠ, pogotovo u nižim, ali ponekad i u višim razredima, strani jezik, uglavnom engleski, predaju nastavnici sa proširenim engleskim ili kako je već rekla da se to kaže
i da zato profesori ne mogu dobiti posao
da li je to istina?
da li stvarno osnove jezika djecu uče nastavnici sa tečajem jezika?
Re: Tko predaje strani jezik u nižim razredima?
Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Ako ti nazivaš "tečajem" 4 godine po najmanje 8 ispita iz "pojačanog" predmeta, onda mi reci koliko takvih tečajeva imaš položenih? :lol:
Presmješno mi je ovo.
Već sam se susretala sa ljudima koji su završili druge fakultete i smatraju da im ljudi koji su završili razrednu nastavu uzimaju posao.
A ja vam kažem da netko tko je studirao na FF engleski jezik, teško da je pucao na predavanje engleskog jezika u osnovnoj školi. Obično je i sam taj posao podcjenjen u odnosu na npr. posao prevoditelja. Ali bitno da se tuđe znanje i sposobnost pljuje zbog vlastite nesposobnosti da si nađe posao.
Ma bolje da ni ne čitam ovu temu...profesora iznad se nisam potrudila ni pročitati jer već znam mišljenje njegovih kolega, pa vjerojatno i njega. Kao da su na fakultetima imali i kolegij "Proučimo i naučimo kako je na Razrednoj nastavi sa PP" :lol: :lol: :lol:
Citiraj:
Ninči prvotno napisa
Citiraj:
Ako ti nazivaš "tečajem" 4 godine po najmanje 8 ispita iz "pojačanog" predmeta, onda mi reci koliko takvih tečajeva imaš položenih? :lol:
Ninči nisam htjela nikoga vrijeđati
i drago mi je da nisi uvrijeđena nego da ti je to smiješno
samo me zanimaju činjenice
dok mi frendica to nije rekla neki dan, nisam imala pojma da je takva situacija
i ovo što govorim je više prenošenje njenog mišljenja i utjecanje na moje, nego poznavanje problematike
ja nemam položene tečaje
i jezici su mi poprilično problematični
znam 3 površno
i zato želim da moje dijete barem engleski zna kako treba
i od 4. godine joj plaćam tečaj engleskog
i glupo mi je ako ću joj morat nastavit plaćati jer neće imat kvalitetan u školi
da se razumijemo
u moje doba su jezik predavali isključivo profesori
1 profesorica u 4. razredu osnovne me je naučila skoro više nego druge 2 isto profesorice u slijedećih 4 razreda osnovne, jer su te imale znanje, ali nisu imale pristup
tako da to što netko ima ff ne znači da je dobar profesor
ali moram priznati da mi, po onom što mi kaže frendica, istina osoba s ff, ovo s nastavnicima nije najsretnije rješenje
Citiraj:
da se razumijemo
u moje doba su jezik predavali isključivo profesori
ovo nije točno
moja svekrva (koja je već 15 godina u mirovini) cijeli je život radila u osnovnojškoli, predavala strani jezik. prvo u višim razredima, pa kad je uveden engleski u 1. razred onda i u višim i u nižim razredima (to je bio eksperimentalni projekt koji se provodio dugi niz godina u nekim školama prije nego što se počeo učiti u svim školama)
završila je učiteljski fakultet (tj. akademiju, kako se to prije zvalo). razredna nastava s pojačanim engleskim.
u to doba su u razrednoj nastavi radili i neki 'učitelji' koji su završili srednju učiteljsku školu, bez završenog fakulteta :/
Citiraj:
i glupo mi je ako ću joj morat nastavit plaćati jer neće imat kvalitetan u školi
ovo ovisi isključivo o osobi koja će mu engleski predavati. bez obzira jel učitelj ili profesor.
ima dobrih učitelja i dobrih profesora
isto kao što ima i loših... Na kraju se sve svodi na sreću :/
Citiraj:
puntica prvotno napisa
Citiraj:
ovo ovisi isključivo o osobi koja će mu engleski predavati. bez obzira jel učitelj ili profesor.
ima dobrih učitelja i dobrih profesora
isto kao što ima i loših... Na kraju se sve svodi na sreću :/
i to je istina
kažem da sam imala jednu izvrsnu profesoricu, nažalost samo u 4. razredu
ove druge 2 su sirotice plakale kad su je dečki gađali papirnatim avionima
ali opet...
ipak vjerujem da je više naučio netko tko je 4 godine studirao jezik nego netko tko ga je imao kao predmet, pa makar i pojačani
Citiraj:
ali opet...
ipak vjerujem da je više naučio netko tko je 4 godine studirao jezik nego netko tko ga je imao kao predmet, pa makar i pojačani
ja ću kao profesorica koja je radila sa svim mogućim uzrastima i stupnjevima reći da kod vrtićkog uzrasta i nižih razreda osnovne škole i nije toliko bitna jezična kompetencija. da se razumijemo, jezik se mora znati, i tu definitivno prednjači ff. ali kod male djece je bitan pristup. pristup je zapravo ključan.
ja sam neki dan imala probni sat u vrtiću.
ljudi moji, ko da sam kopala i orala cijeli dan, a ne da sam 45min ponavljala pjesmicu od 3 stiha. za to stvarno moraš imati žicu, voljeti djecu, i veeeliko znanje metodike.
neka me se krivo ne shvati, ali ako ćemo gledati jezično znanje i usavršavanje, za nekog tko je završio ff bila bi šteta da radi u vrtiću ili nižim razredima.
isto kao što bi za neku talentiranu učiteljicu ili odgojiteljicu bilo šteta da ide predavati poslovni engleski.
Citiraj:
kajsa prvotno napisa
da ne otvaram novu temu..
zanima me tko predaje strani jezik u vrtićima?
tete s pojačanim stranim jezikom ili profesori?
mislim da ovisi od vrtića do vrtića.
kako je netko već napisao, puno njih ima škole kao vanjske suradnike.
i škole zapošljavaju profesore ili učitelje.