Achan prvotno napisa
Temelji bi trebali biti ispod nivoa zemlje, kako se onda kamenje otkotrljalo? Da li je ostatak kuće isključivo iz drva ili je drvena samo međukatna konstrukcija? Moja kuća, kao i brdo istarskih starih, ni nema temelje. Gradilo se ravno na kamenom živcu uz malo ukopa. Kuća je kamena i sa drvenom međukatnom konstrukcijom. Krov obnovljen jer je puštao ali bez ikakvog betonskog opšava (što mi je jedan majstor sugerirao i naravno bio izbrisan iz mog rokovnika). Nisam statičar ali sam restaurator povijesnih arhitektura. Ako kuća dobro stoji, nema pukotina i urušavanja zidova ne vidim potrebu za velikim radovima ili opšavima temelja. Ipak bitno je i gdje se kuća nalazi i kako se inače povjesno u tom kraju gradilo.
Mi smo našu uredili sa vrlo malo novca, ali pitanje je što želiš. Staru tipičnu kuću u kojoj neke stvari i nisu najkomotnije, npr. krivi zidovi i podovi. Ili kuću koja izgleda stara ali je ustvari potpuno renovirana i ima sve moderne komocije. U prvom slučaju prođeš jeftino, u drugom se pitaš da li bi bilo bolje graditi novu :mrgreen: .