Postavljanje granica - prerano?
Mene konkretno zanima kada prestaje biti prerano za prvo odlučno NE?
Nisam pristalica popustljivog odgoja i odgojena sam relativno strogo, ali svjesna sam načina na koji me takav odgoj ograničio u mom razvoju, pa me muče dvojbe oko odgoja naše bumbarice. Vjerujem da "tamo negdje" postoji način da se dijete kvalitetno odgoji odlučnim i čvrstim stavovima, ali i sa puno ljubavi.
H ima 4,5 mj, vrlo je društvena beba, komunicira sa našim sugovornicima vrlo živahno, uvijek reagira velikim zanimanjem za događaje oko nje, ne voli biti sama i rijetko je sama.
Npr:
Na kuhinjskom stolu imamo onu ljuljalicu/ležaljkicu kako bi mogla biti sa nama kada smo duže vrijeme u kuhinji.
Ja ručam, ne odugovlačim. Ona je suha, sita, podrignuta, smiješak na usnama, omiljena igračka u rukama... I onda počinje cendranje.
Treba mi ravno 10 minuta da "apsorbiram" cijeli ručak, sa desertom, ali mi ne da niti toliko. Cendra sve-u-16 i ubrzo plače.
Srce kaže "j... ručak, i tak trebam smršavit, a ona bi se mazila/nosala/igrala", a razum kaže "jesam mama, ali sam i čovjek koji treba barem tih 10 min mira".
Moja šogorica pak, bez svoje malecke (1,5 god) ne može niti na wc. To nikako ne želim da mi se dogodi.
Ja za sada vičem iz kupaonice "Hana, tu je mama, piiiškiiiim!!!" :)
Vrata od stana nisu tapecirana, pa svi u haustoru znaju da "mama piški".
Kada, prema vašem mišljenju, prestaje biti prerano za postavljanje granica?