VODENE KOZICE - cijepljenje odraslih
Nisam ih preboljela (ili možda jesam u nekom blažem obliku ?!) pa me zanima sljedeće, vi koji ih također niste imali da li ste se cijepili ili ne namjeravate , koje su nuspojave ako jeste i da li je cjepivo djelotvorno (ako su vaša djeca oboljela a vi ostali pošteđeni) .
Da li se antitijela na vodene kozice mogu provjeriti u nekom privatnom lab. u Zagrebu ili baš moram ići na zaraznu?
Hvala svima!
Re: VODENE KOZICE - cijepljenje odraslih
Citiraj:
cyber-mama prvotno napisa
Nisam ih preboljela (ili možda jesam u nekom blažem obliku ?!) pa me zanima sljedeće, vi koji ih također niste imali da li ste se cijepili ili ne namjeravate , koje su nuspojave ako jeste i da li je cjepivo djelotvorno (ako su vaša djeca oboljela a vi ostali pošteđeni) .
Da li se antitijela na vodene kozice mogu provjeriti u nekom privatnom lab. u Zagrebu ili baš moram ići na zaraznu?
Hvala svima!
Nuspojave - osim kratke mantavice sat vremena od primitka cjepiva ništa drugo nismo imale (cijepile smo se sestra i ja, istim cjepivom - Varilix (mislim da se tako zove)), u odvojenim gradovima - ZG i ST - i sestrine su nuspojave bile dismisane kao strah, ali ja to stvarno ne vjerujem, jer nisam imala ni najmanji strah, a i mene je to uhvatilo na način da sam morala vozit ne bi mogla (kratkotrajno, znači točno sat vremena nakon primitka cjepiva, u trajanju od 15-30 min opća slabost ono kao da ti je pao tlak i jedva hodaš). Moja preporuka - nek' te neko vozi ili idi prometalima, nemoj se sama vozit.
Antitijela provjerila u zaraznoj, nazovi privatnike Breyer, Salzer ili Sunce pa vidi jel' vade antitijela, mislim da ne rade.
Razlog cijepljenja sestrin - sestra s dva vrtićarca i s nepreboljenim vodenim kozicama i izvađenim antitijelima koja pokazuju da nije bila u kontaktu s v. kozicama i da nema imunitet je odlučila cijepiti se da ne oboli kad obole njene cure. Obolila joj je mlađa nakon što se cijepila, mlađa je imala milijun groznih krasta, sestra nije obolila.
Razlog cijepljenja moj - kontinuirano sam bila u postupcima potpomognute oplodnje pa mi je dosadilo strahovat svaki put kad netko razvije v. kozice od djece mojih prijatelja da ja paničarim i izbjegavam kontakt jer sam "možda trudna". Vani je to ionako preporuka prije odlaska na IVF tretman. Dosad nisam obolila, ali nisam bila u kontaktu, isto sam vadila antitijela prije cijepljenja koja su bila negativna (to me i pitao epidemiolog koji me cijepio i imala sam dojam da ne bi niti cijepio da mu nisam predočila neg. nalaz antitijela).
Jel' štiti sto posto - rekao i epidemiolog da ne (nisam se udubljivala puno u to, ovaj soj, onaj soj i koliko dugo traje zaštita), ali ja sam procijenila da me štiti dovoljno da se meni to da radit i da će mi to bit olakšanje u odnosu na kontinuirano paničarenje oko v. kozica. Pričaj s epid. kolika je zaštita.
E, i još nešto važno. Cjepivo ide u dvije etape, jedna, pa druga docjepa nakon tri jeseca, preporuka da se ne zatrudnjuje nakon druge docjepe 3 mjeseca, znači sve skupa ne bi se smjelo zatrudnit 6 mjeseci, to još dodatno provjeri i vodi računa o tome.
Mi našu odluku o cijepljenju nismo zažalile, ali informiraj se pa odluči.