ajde brzo brzo
trebam recept za hama njama ajvar
pekla bum i paprike i patlidjane
al neznam u kojim omjerima idu sastojci
Printable View
ajde brzo brzo
trebam recept za hama njama ajvar
pekla bum i paprike i patlidjane
al neznam u kojim omjerima idu sastojci
:?:
Ajvar (prilog),
Specijalitet slavonske kuhinje
Sastojci:
80 dg paprike
40 dg patlidžana
6 režnjeva češnjaka
1 dl ulja
2,5 dl octa
sol i papar
Opis:
Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica.
Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji.
Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja.
Joj.. ne znam omjer, ali definitivno je ajvar puuuuuuuuno bolji kada se i paprika i patlidžan peku. Moja mama uvijek proba pred kraj da vidi jel treba još octa ili soli...
jel mora patlidžan u ajvar?
jel mora patlidžan u ajvar?
ne mora
pitanje ukusa
Najbolje je napraviti vise varijanti i zapisati koliko si u koju staklenku stavila odredjenog sastojka a iduce godine ces tocno znati sta ti je ciniti :PCitiraj:
Mamita prvotno napisa
Za ajvar mora, ako staviš paradaiz onda je to pindžur.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Po meni je ajvar puuuuuuuuuuuno bolji!
Imam super trik za pripremu ajvara s pecenim paprikama bez kozice:
Oprane, neociscene paprike peci u pecnici uz povremeno okretanje. Podmetnuti protvan s alu folijom ispod resetke na kojoj su paprike tako da kad curi da se ne zaprlja pecnica. Pecene paprike staviti ravno iz pecnice u veliki lonac s poklopcem. Tamo ih pustiti da se skroz ohlade. Ciscenje je onda divota jer se kozica jako lako odlijepi a prsti se ne skure. Sos koji ostane je dosta gorkasti pa ga ja ne bih preporucila za koristenje u samom ajvaru.
Pa kakav je to mali ajvar sa 80 dkg paprike? Mi imamo veće kapacitete :roll: .Ja pravim od 6 kg paprike i 2 kg patliđana. Patliđane i 3 kg paprike ispečem, a 3 kg paprike skuham u litri vode u koju se stavi i pola litre octa, dvije žlice šećera i soli po želji (kasnije se može dosoliti), kada je kuhano ocjedi se. Onda se sve samelje i kuha sa 8 dcl ulja dok nije željene gustoće pred kraj dodati žlicu senfa, dvije kocke za juhu, češnjaka ili feferone po želji i konzervans po želji (meni se ne stigne pokvariti 8) ). Valjda sam sve nabrojala.
A meljem u nekom mlincu bakinom za paradajz, pa on odvoji kožice, ali mislim da prije nisam čistila od kožice.
patlidžane i paprike OBAVEZNO peći!
ja ne stavljam ocat, samo češnjak i sol.
da, stavim i malko mljevenih feferona. ja volim blagi ajvar koji možeš jesti žlicom!
kad se ulije u staklenku na vrh doliti malo ulja da ne popljesnivi.
Mi isto pečene paprike prekrijemo da se zapare i prohlade i onda kožica lako ode....
Što se količine tiče - mi kupujemo papriku na vreće 10-20 kg :P
Mi isto kao Janoccka kaj se tice kolicine - pa niti ne isplati se s manje, prevelik je to posao a ajvar prefini (osim ako se fakat mozes kontrolirat i jest ga na kapaljku :valj:).
Ne znam smijelim li se ovdje gurati jer osobno ne radim ajvar nego ga moram jesti ( 8) ), ali znam da je glupo raditi malu kolicinu ajvara jer od kile paprike i pol kile patlidjana ispadne otprilike jedna tegla koju ja i moj muz pojedemo za dorucak :mrgreen: , a ako se materijal pece, onda jos i manje.
Moja mama, npr. kupi 14 kg paprika i 5-7 kg patlidjana, napravi ajvar, pa onda zakljuci da joj nije dosta jer mora dati jednu teglu ovome, drugu onome, trecu neznamkome, pet tegli mojoj svekrvi... pa joj malo ostane, pa onda idemo na zelenu trznicu kupiti jos 14 kg paprika i 5-7 kg patlidjana, pa ona sretno i zadovoljno radi drugu rundu ajvara. A onda se druge godine ljuti jer ipak nismo sve uspjeli pojesti :smajli koji nikako ne shvaca tu logiku:.
Pravim ajvar bez ulja, tj. ne uprzavam ga. Kada jedemo dodamo svezeg belog luka (kolicina zavisi da li se druzimo sa ljudima ili ne..ha,ha,,ha) a ulje dodaje svako po ukusu kao i sirce.. Bolje mi je tako jer dodajemo maslinovo pa sacuva sve dobre sastojke.
Kad se kuva dodajem so i sirce i uvek se ocuva lepo. Pravim i od pecenih i od kuvanih paprika a nekada mesam.
ja bi tri teglice ajvara (one od kilu). e sad koliko da uzmem paprika a koliko patlidžana?
mamita - za to se ne splati rajngla mazat - to nazicas okolo
evo ja cu ti dat jednu
jos moras samo dvije nazicat
Teglice - od kilu :muahahahaha:Citiraj:
Mamita prvotno napisa
joj beštija pa nas je troje u kući a ne vojska hebemu
10 kg paprike
3 kg patliđana
muki, naša mjera je 3-3-3 (patlidžan, žuta paprika, crvena roga paprika)
za količine začina ću pitati mamu.
Pa žene nemaju svi kazane 8) , moja je kuhinjska mjera. Kada pravim 6 kg paprike i 2 kg patliđana to mi je za najveću posudu. A da je dosta - nije. I bolje jer ga uglavnom sama pojedem :roll: . Mamita, mislim da bi od 5 kg povrća izašlo 3 litre. Odokativno.
gad bles ju
konačno netko ko ne radi za vitaminku
A u čemu bi to mogla samljeti....mislim, nemam ono za meso....multi pretpostavljam ne dolazi u obzir jer bi ispala kaša...
Postano: čet lis 13, 2005 1:18 pm Naslov: Ajvar
--------------------------------------------------------------------------------
Ne mogu vjerovat da niste jos pisale o ajvaru
Nakon searcha sam cak isla redom i po topicima, a kad ono nista.
E pa cujte ovo:
MM mi je obecao da me u subotu vodi van -
na zelenu trznicu po paprike . On misli da bih ja radila super ajvar (hihi)
Moja mama zbilja radi izvrstan, ali je na putu, a ne da mi se telefonski sad razglabat o nekim "kuharskim tajnama".
Svekrvu sam pitala za njezin recept, ali MM ocekuje savrsentvo -
pa hajde da do subote skupim par recepata - pomoc!
Lokacija: I opet ova gadna, hladna, kisovita, vjetrovita i pokakana zemlja
Postano: čet lis 13, 2005 1:20 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Slabo pretrazujes. Vidi:
Ajvar
Fran je nas!
[Vrh]
apricot
Osoblje foruma
Postano: čet lis 13, 2005 1:25 pm Naslov:
čudno da nema (a fakat nema?) kad smo nedavno mamiti davali recepte
uglavnom, moj recept je 3+3+3 (žuta paprika + crvena paprika + patlidžan) (trojke se odnose na kilograme).
Paprike i patlidžani se ispeku u pećnici, sa paprika se oguli kožica, melje se mašinom za meso, stavi se ulje i začini i kuhaš do iznemoglosti.
Poslije staviš u tegle (koje si prethodno zagrijala u pećnici na 50° - da ne puknu) i gore naspeš malo ulja da se ne upljesnivi.
Eh, sad... Mi te tegle poslije stavimo na pod i umotamo dekom - da se što postepenije hladi. Neki kažu da je u tome tajna dobrog ajvara, a drugi će na to odvaliti od smijeha.
[Vrh]
zrinka
Postano: čet lis 13, 2005 1:29 pm Naslov:
toplo preporucam martin ajvar
nista bolje nisam jela u zivotu sto se ajvara tice, za polizat prste...
[Vrh]
dille
Postano: čet lis 13, 2005 1:32 pm Naslov:
apricot (napisa):
čudno da nema (a fakat nema?) kad smo nedavno mamiti davali recepte
Kak nema?!?! Pa gore sam vam link stavila.
Fran je nas!
[Vrh]
Mony
Postano: čet lis 13, 2005 1:36 pm Naslov:
Pa fakat nema - ponovo sam isto napravila:
Search: ajvar: Enter --> nista
Al hvala na tako brzim odgovorima.
Izlazak u subotu bit ce za pet
Postano: čet lis 13, 2005 1:37 pm Naslov:
Evo opet, bez url-a.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=15891
Fran je nas!
Ovo gore sam iskopirala sa dupliranog topica. Onaj brišem.
kako se pravi pindzur? Obozavam ga.
Mislim, nemam ga kad pravit, ali me interesuje kako se pravi?
U pindžur ne ide patlidžan već paradaiz!