-
F.A.Q. neplodnost
FAQ ili "Frequently Asked Questions" - cesta pitanja
Htjela bih da mozemo napraviti jednu kompilaciju pitanja, FAQ, za pacijente... Znaci, pitanja na koje ste u nekom trenutku (ili sad) zeljeli znati odgovore a ticu se neplodnosti... Namjera je da dobijemo sto vise odgovora ili od doktora ili iskusnih forumasica, i da ih sve stavimo na jedno mjesto, grupirano po temi, umjesto da moramo traziti po pretrazniku
Recimo
• - Koja je razlika izmedju umjetne i medicinski potpomognute oplodnje? Koja se radi sa sjemenom mog muža? (ovo je zaista bilo pitano, i mozda spada u predrasude, ali ocito je nekoga zbunilo)
• - što znače kratice 7dc, cd7, 3dpo, 2dpt, 2d5dt?
• - koji su ženski hormoni i čemu služe (FSH, LH, estrogen, HCG, progesteron, bHCG, prolaktin, TSH)
• - koji su najčešći lijekovi i čemu služe? (GonalF, Puregon, Menopur, Pregnil, Suprefact, Decapeptyl, Cetrotide, Choragon, Ovitrelle, Utrogestan, dabroston, estrofem, Crinone, Klomifen, Femara; heparin, Fragmin, dexamethasone, Prednisone, Metformin, Bromergon, Euthyrox)
• - u koji dio tijela se daje pojedini lijek? (potkožno ili u mišić; trbuh, nadlaktica, guza ili bedro; injekcija, sprej, tableta ili vaginaleta/supozitorij)
• - gdje nabavljati lijekove?
• - kako dobiti povrat poreza?
• - koliko je teško davati si injekcije sam? Koliko pacijenata to radi?
• - koje su etape IVFa? (hormonalna stimulacija, punkcija, transfer)
• - koja je optimalna debljina endometrija?
• - koja je funkcija štoperice i zašto je vrlo važno točno u sat kad se daje?
• - da li punkcija boli? Da li transfer boli?
• - kako rješavati bol ako nema anestezije, tj. što uzeti i kada?
• - koliko folikula/jajašaca mogu očekivati od stimulacije?
• - Koja je razlika izmedju 7dpt ako se radi 3-dnevni nasuprot 5-dnevni transfer? Tj. kako se računa starost predembrija?
• - Kako se mjeri kvaliteta predembrija? (broj stanica i fragmentacija)
• - Koliki je uspjeh postupka? Koliki je po vraćenom predembriju? Kako to ovisi o dobi žene?
• - koji je prosječan broj postupaka da bi se došlo do bebe?
• - Što je implantacijsko krvarenje?
• - kada se najranije može raditi beta? (Što je beta?)
• - gdje mogu naći tablicu vrijednosti bete za koji dan starosti embrija? (Koja je razlika između predembrija i embrija?)
• - koji su najraniji simptomi trudnoće?
• - Da li će mi menstruacija kasniti nakon stimuliranog postupka?
• - kada se počinje sumnjati da nešto nije u redu s implantacijom? (tj. nakon koliko postupaka?)
• - koliko često se moze ići u stimulacije?
• - Da li se femara/klomifen računa pod pravom stimulacijom, da li iza njih treba raditi pauzu i koliko?
• - koliko se isplati ići u prirodni ciklus?
• - postoji li neki formular na kojem držati sve podatke o ciklusu, klinici, kalendaru itd? Primjer protokola stimulacije?
• - kako popraviti kvalitetu jajne stanice?
• - kako popraviti spermiogram?
• - gdje se vade hormoni?
• - kako se naručuje u pojedinoj klinici i koliko se čeka?
• - koji postupci se ne rade u Hrvatskoj, i gdje se mogu raditi?
Da li bi takvo nesto uopce bilo korisno?
Mozete li dodati jos koje pitanje na koje bi trebalo odgovoriti?
Mozete li predloziti u kom formatu bi mogli drzati jednu takvu enciklopediju? Wikipedia? Web stranica? Nesto trece?
-
o da, pino, meni se ovo čini izuzetno korisno (ja tek startam prvi put i ne znam odgovor na po koje pitanje, a poprilično sam informirana, kako tek fali informacija full početnicima), a čini mi se da bi wilkipedia mogla biti dobra ideja (ako ne onda na rodinu početnu stranu).
-
Ona cooleričina "špranca" što se događa ako je postupak uspješan bi mogla biti zgodna za FAQ:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...222897#2222897
-
Pino,
Ovo je odlična ideja! Mislim da bi svakako bilo dobro da se to pripremi unaprijed i stavi na početak Potpomognute, ali kao zaključana tema (nešto kao što je sada "Otvaranje novih tema"), a za eventualne naknadne promjene da se ide preko moderatorica. Tada bi to bilo čisto i jasno, a izuzetno korisno za sve nas, a kamoli za nove...
Možda bi se moglo ubaciti još pitanja o:
- hiperstimulaciji
- idealnom broju predembrija za transfer
- popis svih pretraga koje treba napraviti prije postupka
Wikipedia naravno može biti još jedno mjesto sa istim podacima, za one koji ne koriste Rodin forum...