-
Beba zamenila dan za noc
Imamo bebicu staru 10 dana. Inace je dojim jos od prvog dana, mleko je stiglo vec drugi dan i za sada nemamo problema. Beba je vec od 3 dana rodjenja dobila grceve i oni se javljaju sam nocu. Pocnu negde od 10 navecer pa do zore. Inace beba ima normalne stolice. Prvo me interesuje sta bih joj mogla dati da joj nekako olaksam tegobe a posle me interesuje dali je koja od vas imala problem sa tim da beba ceo dan spava i budi se normalono samo kada je gladna a celu noc place i stenja i bori se sa grcevima. Pedijatar nam je rekao da je u pitanju malo jace mleko kod mene i kao da je to problem. Posto se i on jako iscrpi od nespavanja i placa nocu, ja ga pustam da spava koliko hoce danju jer mi ga je zao. E sada dali bih ga mozda trebala buditi danju ili sta ?
-
probaj ga probuditi i drzati budnim bar neko vrijeme preko dana, pa ces vidjeti reakciju. mozda bude bar nesto spavao po noci.
-
a sta ti radis kad on place? jel ga nosis, umirujes? jel spavate zajedno?
zanimljivo je da ti je pedijatar rekao da imas jace mlijeko, bas me zanima sto to znaci :lol:
tvoje mlijeko je sigurno prilagodeno za tvoju bebu, ne brini za to. pijes li ti kravlje mlijeko, mozda mu to smeta?
aha, ajde odgovori na par pitanja, pa da probamo vidjeti ako ti mozemo pomoci kakvim savjetom
-koliko beba piski i kaki dnevno?
-s kojom tezinom je roden, a s koliko otpusten iz rodilista?
-dojte li na zahtjev ili po nekom rasporedu?
-za spavanje sam vec pitala, spavate li zajedno?
-dajes li mu po noci da sisa koliko bi htio?
aj probaj odgovoriti, pa da mozemo dalje
:*
-
Ovako beba je rodjena 3660 gr a izasla sa 3550 gr.
-mokrih pelena 5-6 dnevno nekad i 7
-pokakanih 3-4 dnevno
-dojim na zahtjev nekada svaka 2 sata a nocu kada se budi svakim 1 ------dojim i nocu, znaci dojim i celu noc kada trazi.
-spavamo zajedno (izbacili smo MM u dnevni na kauc :lol: ) posto mali celu noc place meni je lakse sa smo blize.
samo da kazem da sinoc mali nije plakao uopste. Budio se za cicanje jedno 3 puta i posle bi nasatavio da spava. :D , samo da se nastavi tako.
Molim i jedno pitanje , vec dva dana primecujem da su mi dojke meke u poredjenju sa prvih 5 dana kada su bile teske. Mali sisa normalno ali nekako se bojim da to ne znaci da mi se smanjilo mleko u odnosu na prvih nekoliko dana
-
to je jako mala beba i treba pratiti njezin ritam - i gotovo
a normalno je da ti grudi više nisu jako teške - uspostavili ste ritam ponude i potražnje
-
a cuj, razlozi za plac mogu biti razni--ako mu je vruce, hladno, ako mu se piski ili kaki.. ima toga. najbolje sto mozes napraviti je, kao sto veli ovca i janjad, pratiti bebin ritam i prilagoditi se.
posto bebe komuniciraju samo placem, do saznanja sto mu je ces doci, kao i svaka mama, metodom pokusaja i pogresaka :)
samo nemoj nasjedati na price da je tvoje mlijeko slabo/jako/ne znam kakvo. ono je najbolje za tvoju bebu, i ako dojis na zahtjev mlijeka ce uvijek biti dovoljno za njega.
javljaj kako vam ide.
-
nije beba zamijenila dan za noć; nema on pojmani što je dan ni što je noć.
devet mjeseci je bio u mraku, spavao je kad mu se spavalo, jeo kad mu se jelo, igrao se kad mu se igralo :heart:
i sad je došao na nešto što mi zovemo "dan i noć"
i još bismo htjeli da bude budan kad je "dan" i da spava kad je "noć"...
puti g malo, neka se privikne na ovaj svijet, na naše navike...
vjerujem da plače zbog prilgođavanja, ako je ostalo sve u redu.
nemoj mu davati ništa ni ako misliš da su grčevi; ništa ne može pomoći koliko dojenje, nosanje, ljuljuškanje.
znam da je teško slušati kada tako mlo dijete plače :love: , ali smirit će se to.
-