SOS za prof matematike, fizike i informatike
Znam da je naslov :shock: :roll:
ali ljudi moji stanje je alarmantno po pitanju deficitarnosti ovih struka!!
No nije to najveći problem već činjenica da se ništa (barem sustavno) ne radi kako bi se stanje promjenilo!
Često smo u situaciji da za našu školu tražimo i headhuntamo učitelje navedenih profila i to pomalo počinje ličiti na nemoguću misiju. A radi se o školi u Zagrebu, sa relativno dobrim uvjetima rada.... pitam se kako je negdje u unutrašnjosti :/
Pitam se tko će za 5 godina poučavati našu djecu navedene predmete?! Koliko mi je poznato kvote za upis na diplomske studije na pmfu (npr za mat i informatiku) su minorne, s obzirom na stvarne potrebe. Da ne spominjem izbjegavanje diplomiranih profesora matem, fizike i informatike da se uopće zaposle u prosvjeti (zbog malih plaća)...
O neatraktivnosti pmfa završenim gimnazijalcima i slabim selekcijskim omjerima na prijemnom tj lakoći upisa na taj faks bolje da i ne pišem ništa!
5 do 12 je za ozbiljnu i sustavnu akciju!!
Dolaze promjene, Indijci matematičari online
Zahvaljujući ovom podatku o stanju prof matematike i fizike na tržištu rada , još sam sigurnija da je HE (Home education ) kvalitetan odgovor za neke od nas.
Potreban broj sati individualnog rada je daleko manji od broja sati u školi, zato mi neće biti problem doći do kvalitetnog stručnjaka za povremenu poduku.
A jeste li znali da u USA mnogi roditelji koriste usluge genijalnih matematičara/pedagoga Indijaca? Kamera, internet čuda rade! Doduše, radi se outsourcingu ali stvari su se pokrenule!
Mislim da vrijeme ružnih prostorija s nesnosnom neonskom rasvjetom, natrpanoj s čak 25-30 djece i jednim jedinim predavačem za sve njih zauvijek prolazi, novo vrijeme je pred nama! Jednog skorog dana će nam takvi uvjeti školovanja izgledati kao namjračniji srednji vijek.
Nepopravljivi sam futurista, a proteklih nekoliko desetljeća mi je pokazalo prave dosege futurologije.