Evo "zanimljivog" clanka u Jutarnjem, spominju se i Rode naravno:
http://www.jutarnji.hr/jesmo-li-opsj...jecom-/331621/
Printable View
Evo "zanimljivog" clanka u Jutarnjem, spominju se i Rode naravno:
http://www.jutarnji.hr/jesmo-li-opsj...jecom-/331621/
Uvodni dio članka :( i to je napisala žena :/
Po meni čovjek u životu uvijek treba imati pravo na izbor a samim time i snositi odgovornost za svoje odluke.
Pravo je novinarke da ne želi imati dojeno dijete do 3 godine ok ali s odlukom roditelja koji žele da im dijete bude dojeno do 3 godine se "sprdati" mi je :shock: :evil: :cry:
I moram reći:
NITI JEDNU MAMU KOJA JE DOJILA SVOJE DIJETE U TREĆOJ GODINI NISAM VIDJELA DA TO RADI POGNUTE GLAVE U JAVNOSTI!!!!
Uvodni dio je stvarno..ma nemam druge rijeci nego fuj! Ta zena ili nema djece ili ako ima, na prvom si je mjestu ona a tek onda dijete, sto je zalosno.
Ma ustvari, nek ona trabunja sta hoce, meni je moje dijete centar svijeta i trudim se pruziti mu sve (ne samo materijalno) onako kako mislim da je najbolje. Vidim da je sretan, samostalan, pametan...vise mi ne treba! A ova nek pise kolko hoce i sta hoce!
Blesaviji članak već dugo nisam pročitala. Moje dijete je ravnopravan član obitelji, ne učim ju da sjedi u kutu i ne smeta. Vidi se na njoj da je zdrava, sretna i zadovoljna i ne proživljava nikakav stres ni frustracije, da joj posvećujemo pažnju i mislim da je to preduvjet da dijete postane normalan čovjek.
clanak mi je poslao mm - valjda kao nesto potpuno suprotno onome sto ja njemu inace saljem.
sam clanak mi je bez veze - necije trebunjanje, nakon odgledanih par epizoda americke serije "madison men".
nisu uzeti faktori vremena, okoline, propadajuceg drustva, i jos puno njih koji mi sad ne dolaze pod prste... nisam procitala nista sto bi me odvratilo od nacina na koji odgajam svoje dijete, tj da sam "opsjednuta" njome, iako mislim da nisam, mislim da sam svjesna vremena u kojem zivimo, prisutnosti i stetnosti medija i zato se vise trudim nego sto se to morala moja mama.
vise informacija mi je dostupno i njima se koristim. ne vidim tu nista lose iako moja mama tu vidi izmisljanje tople vode...
bezveze. Ja uopće ne kužim šta je pisac htio reći :roll: .
Ne treba uzimati k srcu... Ima po novinama i na netu svakojakih gluposti.
xCitiraj:
Peterlin prvotno napisa
Samo sam došla vidjeti je li netko već linkao članak i pogađati kakve su reakcije-da, očekivano 8)
Pa kaj je sad loše u tom članku?
Novinarka uopće nije zauzela negativan stav.
I ja sam helikopter roditelj i stalno se propitujem itd. Ali ne mislim da roditetelji koji nisu tako angažirani i posvećeni zato nisu dobri roditelji. Meni je nešto standard roditeljstva, drugom nije. Meni dojenje uopće ne spada u kategoriju neke naročite roditeljske vrijednosti, ali mi druženje, igranje, zajedničko planiranje i sl. itekako spada, a opet ne mislim da je u krivu netko tko ne misli kao ja.
Ja sam žalosna zato što ono što toliko volim i cijenim, a to je udruga Roda, ima toliko negativan predznak u javnosti. Tko je za to kriv ne znam, ali ono što znam je koliko meni ove stranice znače.
Nemoj biti zalosna! ako se o Rodi puno prica, cak i ako to nije u pozitivnom kontekstu, ipak znaci da je uzdrmala javnost i to je veliki uspjeh :taps:
Vazno je da ljudi pocinju dovoditi u pitanje neke opceprihvacene dogme, a normalna posljedica toga su negativne reakcije, tj. otpor (strah) prema mogucoj promjeni ustaljenih ponasanja i uvjerenja.
:)
Ja se moram složit s jednom točkom, koju ipak nažalost, ne mogu provesti u djelo. Djeca u sedam u krevet, a odrasli večer za sebe 8) I ne mislim to nekako čisto hedonistički; mislim da bračnom paru to treba. Al džaba mi sve kad mi muž dođe tek u 19 sati. Ispalo bi da skrivam djecu od muža.
X kao kucaCitiraj:
Ifigenija prvotno napisa
potpisujem i ja, 7 je za mene potpuni SF
meni se svida onaj dio koji je napisala novinarka Danasa. puno vise nego sam clanak. ne zato sto bi govorio nesto sto ja ne zelim cuti, ili sto bi bilo laz, nego zato sto se izmedu redaka da iscitati da je ova novinarka tako iznad toga :roll:
i onaj komentar o Rodi je totalno bezveze, jer stavlja znak jednakosti izmedu dojenja i rode i opsjednutosti djetetom.
ja svoje dijete od 3 godine sad vec rijetko dojim u javnosti, i nema sanse da mi naredi da mu dam ako necu ili da mi napravi scenu zbog toga. dok djecu koja nisu rodina i koja 'nareduju' majkama da im kupe igracku ili slatkis vidam svaki dan
Ona prva, narcisoidna faza, kad mame bebu doživljavaju kao produžetak sebe, pa im taj hormonalno potpomognut osjećaj omogućuje da izdrže 24-satni non-stop ritam - umjesto da reagiraju racionalno i agresivnog drekavca bace kroz prozor - kao da vječno traje.
Mislim, ovakvo nešto napisati u dnevnim novinama, jel to samo meni čudno ili?
ahhh.. jedino što mogu nakon ovoga pomisliti je da mi je jako žao te žene koja je to pisala jer je očito nesretno odrastala, nesretno živi, ništa nije promijenila i očito će tako provesti život :/
s druge strane me podsjeća kako sam sretna jer me ništa od toga ne muči, ne propitujem se bezveze i ne mučim sa time nego uživam u svom djetetu i mužu svaki dan :) ... jesam li opsjednuta sa njima ? jesam , pa sa čime bi bila nego sa njima... oni su moj centar svijeta :love:
Autorica clanka je osoba koja vjecito nesto jako pameno lupeta i kao jako puno zna o odnosima medju ljudima, musko-zensko, a sad ocito i djeca-roditelji.
Bazen, dojenje, Berkley... koji je njen problem?!
Znalo mi se dogoditi da kad bih vidjela neku priglupu emisiju na tv (sjecate li se strahote "istinite price" na novoj tv? islo je samo par epizoda, iz ocitih razloga) ili procitala neki clanak, da se ispostavilo da je u potpisu ta ista novinarka N.M.
Dakle zena lupeta bez glave i repa, nema nikakvu tezu nego tako baca recenice. Potpuno je nerelevantna.
Najte se uzrujavati.
ma ja nevjerujem.
clanak je bljak.
po ovome bih rekla da autorica nema djece pa me ne cudi ovakav :? :roll: tekst ili je namjera da se uzburka javnost bla bla.....dio sto je napisala novinarka danasa mi je simpa.....ja se jako trudim da moja djeca ne odrastaju kao cvijece pokraj ceste
Mislim da je poanta čalanka krije u pronalaženju balansa između:
'...No, slobodno vrijeme, razbijanje dosade, iskorištavanje potencijala do maksimuma? Tu smo rasli kao cvjetići kraj puta! Jedna moja prijateljica smatra da se upravo u toj zoni benignog zanemarivanja, prema današnjim standardima, krije potencijal za razvijanje kreativnosti. Možda. Druga, pak, stalno strahuje da njena djeca nisu dovoljno “stimulirana” i da se neće razviti do onog famoznog “maksimuma sposobnosti.” Što bi, razumije se, bila njena krivnja...'
Poistovjećivanje RODE s fanatičnom opsjednošću dojenjem je pogrešna. Sigurna sam da proizlazi iz neinformiranosti i neznanja.
Članak ima po meni i dobrih komponenti. ja se isto često optrećujem ovim pitanjima i strah me je da ne upropastim svoje dijete ili sebe ovom pretjeranom brigom i podređenosti njemu. Radim u školi i odgojni sam stručnjak, često dijelim savjete i susrećem se s raznim stilovima odgoja, pa se i peispitujem češće i mislim se koji je idealan odgoj.
i došla sam do zaključka, idealan je onaj koji paše i roditelima i djeci, pa šta god to bilo. Moje je djete očigledno sretno s helikopter mamom a jai moj suprug smo stvarno zaljubljeni u njega. do kada ćemo ovako ne znam, valjda dok ne osjetimo potrebu za promjenom.
Što se tiče mišljenja o Rodama, poprilično je negativno u javnosti!Gleda se na njih kao na neku sektu. Ja kad se nađem u situaciji da se kritizira nešto što ja jako cjenim(dobar dio rodinog djelovanja-ne sve), obično savjetujem-filtrirajte ono što vama ne odgovara i uvažite koliko su rode podigle svijest o nekim životno bitnim stvarima npr. autosjedalicama.
ne upuštam se u rasprave, jer kako objasniti nekome tko ne želi dojiti da je to najbolje za njeno dijete.Ne volim kada ljudi kritiziraju nešto samo zato što oni tako ne rade bez konkretnih argumenata.
odužih ja :oops:
ja se slažem. hoće reći da treba oprezno i odmjereno s "velikim istinama" o odgoju djece.Citiraj:
kikidee prvotno napisa
uostalom, i na ovom forumu se zna spomenuti komponenta "malo zdravog zanemarivanja", zar ne? :mrgreen:
I sta..ak ti zaspe u 19h..u koju ranu zoru ce se onda zbudit?? :nono:Citiraj:
mirja prvotno napisa
hahaha, ne voli se dizati u zoru, no way, cak i ako ide rano spavati. :mrgreen:
priznajem da bi mi 19 bilo prerano, ali ja bi se zadovoljila i sa 21 ;)
Želiš li time reći da su NE rodina djeca neodgojena derišta a rodina pristojni anđelčići????Citiraj:
meda prvotno napisa
Ja baš i nebih u tom smjeru,ako ti je pogođen ego,svakakve djece ima :roll: kao i roditelja
da :saint:Citiraj:
mala šapa prvotno napisa
je, da, kad u 17:30 uhvatim za kvaku, prvo što mi padne na pamet je kako da ih što prije spremim u krevetCitiraj:
iridana2666 prvotno napisa
glede članka, nije mi nešto sjeo
nije mi ni smiješan, a ni nešto pametan
u principu ne volim to "nekad je bilo ovako" :roll:
nekad se roditelji nikad nisu preispitivali, danas se samo preispituju
jea, rajt :lol:
Istina. Tesko je reci da bi sva djeca trebala u 7 ili u 8 ili 9 na spavanje, ne samo zato sto je svako dijete drugacije, nego i zato sto se svacije prilike razlikuju. Ima nekih koji rade po cijele dane, pa zele duzu vecer sa obitelji; drugi su pak cijeli dan zajedno, dijete ne spava tko zna sta i onda im ostaje samo od 23 na dalje da budu sami (evo me); oni koji nemaju baku i djeda blizu...onih koji spavaju zajedno sa djecom, oni kod kojih mama spava sa djetetom, onih koji rade na smjene, onih koji vole ici ranije u krevet ili obrnuto itd itd....ima toga. Nema pravila, osim vlastitih i to da si miran sam sa sobom.Citiraj:
je, da, kad u 17:30 uhvatim za kvaku, prvo što mi padne na pamet je kako da ih što prije spremim u krevet
glede članka, nije mi nešto sjeo
nije mi ni smiješan, a ni nešto pametan
u principu ne volim to "nekad je bilo ovako"
nekad se roditelji nikad nisu preispitivali, danas se samo preispituju
jea, rajt
A to da su nekad znali bolje bla bla bla......Svijet je sada takav da se trebas preispitivati konstantno, jer znas da nije sve "staro" bilo ok. I to uopce nije lako, bez obzira na materijalne pogodnosti koje sada mi imamo.
:ups:
meni se ne čini da je autorica pisala zlonamjerno,ali da je bedasto sročen članak.no,to je njezina perspektiva,a ipak je ona nada mirković. ;)
ipak i ona kaže:"Danas, sve je podređeno djeci, i to ne samo u mojoj kući, nego gotovo kod svake obitelji koju znam."
"Kod njih se vikendi nisu planirali oko dječjih aktivnosti, a pojam “kvalitetno provedenog vremena” nije postojao."
ali zato jer tada nije bilo vremena za to,moralo se kopati,orati,rukom šivati,rukama prati,bio je i rat itd.drugačiji kontekst življenja.
"Jesu li današnji roditelji bolji? Zaključujem da jesmo. Ne zato što više razmišljamo, ili propitujemo, ili zdvajamo, nego zato što se s djecom bolje poznajemo"
ovo je po meni lijepo rekla,a nadam se i za dječje dobro da je to točno.
U duhu starih dobrih vremena - treba kokoši pustit i svinje nahranit, ne :)Citiraj:
retha prvotno napisa
Ja se pitam odakle ste vi izvukle toliko negativnosti u članku (izuzev komentara o produženom dojenju koji je malo nizak)? Ja nisam osjetila toliko negativan stav autorice, slažem se s drugim dijelom, istina je da sam helikopter - ako treba i jumbo jet - i znam da ne mogu i ne želim drugačije jer cijeli je moj život sa svim svojim sastavnicama potpuno drukčije složen od života mojih roditelja u mojim godinama.
istinu zboriš :)Citiraj:
Ifigenija prvotno napisa
Koji nepodnosljivo nemust clanak supruge Denisa Kuljisa (mislim da taj podatak nije nevazan, uvijek pokusavaju biti, ne znam, subverzivni, ili zatalasati neku navodnu malogradjansku ucmalost svojim visokoparnim opservacijama, u cemu, uglavnom, ne uspijevaju).
Nije stvar u nekim razmisljanjima iz clanka, koja bi cak i mogla stajati, vec u tome da clanak nema ni glavu ni rep, i zapravo se uopce ne kuzi sto je htjela reci.
Pa nije problem ako se zbudi u npr. 4 ujutro (dijete će spavat jednaki broj sati neovisno o tome kada leglo, valjda). U takvom poretku se ionako radi o ugađanju mužu, a neće se taj isti dizati zorom. Vrlo je vjerojtano da su neke žene samo zamijenile osobu kojoj pretjerano ugađaju pa je to sada dijete i u takvoj obitelji su opet svi na gubitku. Ali tvrditi da su to Rode ili Hrvatice ili žene današnjeg vremena je, ništa drugo nego bezvezno.Citiraj:
retha prvotno napisa
Članak ne bi valjda nikog smetao da ne počinje tako ružnom kritikom dojenja (velike djece). Ali tada ga se ne bi ni komentiralo. Nije mi ništa neobično da je popularnije pljuvati po dojenju, nego dojiti, naročito dijete starije od godine.
meni je članak posve ok, pa i taj inkriminirajući pasusu o dojenju
on samo podcrtava jednu činjenicu, a ta je da se na ovom forumu pojedinci praktički natječu tko će biti veća šlapa vlastitom djetetu..kad primjerice neka shrvana majka zavapi za pomoć jer joj se potomstvo razularilo preko svake mjere i ne da joj da diše i da živi, jedini savjet koji ovdje može dobiti je da izdrži, da je to faza i da će oni ionako tako brzo odrasti, a sve garnirano uz bezbrojna srca i smajliće
osim toga, zašto bi se netko sa 500 postova na ovom forumu našao osobno pogođen navedenim člankom?
xCitiraj:
sofke prvotno napisa
Meni je članak super. Istinit i realan.
Inače, ne mogu poistovijetiti važnost djece, ljubav prema njima i sve što ide s tim sa izigravanjem krpe djetetu. Baš obrnuto. Treba znati i naučiti naći sredinu i biti autoritet, prijatelj, oslonac u životu ali da te se poštuje i cijeni, bez da budeš šlapa. Previše roditelja ima koji se ne nose s odgojem kako treba i postavljaju se baš ko šlape, kao što sofke kaže. I to je to o čemu ova novinarka priča. Ja sam rekla milijun puta-Meni su moja djeca najvažnija na svijetu. Ali ja sam uz majčinsku ulogu i žena, ljubavnica, prijateljica, mlada ženska i zgubidan kojem se nekad ništa neda. Prema tome, svi ti moji "dijelovi" moraju biti zadovoljeni
meni je clanak debilan.
jel' samo ja vidim ogromnu kontradikciju izmedju ova dva pasusa:
1. ''Serija nudi i sjećanje na roditeljstvo iz tog vremena, kad djeca nisu bila vladari doma, kad sve odluke roditelja nisu kretale od dječjih potreba, kad je u visokim engleskim krugovima vladala deviza ‘djecu se može vidjeti, ali ih se ne smije čuti’. Prethodnik Penelope Leach, dr. Spock, savjetovao je da se djecu stavlja u krevet oko sedam da roditelji nakon toga mogu večerati dostojanstveno i pričati o stvarima za odrasle...''
2. ''Glavna junakinja umire nakon nespretno izvedenog kućnog pobačaja, svjesna da dolazak djeteta znači dokidanje svih životnih planova. Žene s djecom, mislilo se, moraju ostati živjeti u predgrađu i baviti se domom.
To što one nisu sretne, izolirane od matice života u neku verziju stefordskih žena u prelijepim haljinama, a svi im tumače da imaju baš sve potrebno za sreću rezultira snažnim neurozama.''
oba pasusa odnose se na isto vrijeme, iste prilike. Samo u jednom se na njih gleda kao idealne (jer svaki bracni par, pa valjda i zena, imaju vremena za sebe i uzivaju u zivotu nesmetani od djece), a u drugom kao robovlasnicki sustav u kojem su zene potpuno potlacene (ne samo od djece, nego i od muza, kuce, okoline).
Opcenito, osjecam snaznu odbojnost prema svakoj idealizaciji proslosti (pogotovo ovako bedastoj i neinformiranoj) i izvlacenju pouka koje bi nam u danasnjici trebale pokazati pravi put.