H1N1-oboljelo dijete-kako zaštititi ostalu djecu u obitelji
Moja 7-godišnja djevojčica od jučer ima simptome nove gripe (nije laboratorijski potvrđeno):
-kontaktirala sam prvo pedijatra koji nas je uputio na liječenje kod kuće kao kod obične sezonske gripe i rekao da se ne propisuju antivirusni lijekovi ( npr.Tamiflu) te da dođemo danas ujutro na pregled.
-nazvala sam Kliniku za infektivne bolesti gdje tkđ. dobivam iste upite te na sam spomen antivirusnih lijekova dobivam odgovor da ih se ne propisuje osim kad se bolest komplicira
-kod kuće imamo još dvoje mlađe djece i nadali smo se da će nam netko od zdravstvenih djelatnika dati konkretnije preporuke kako da ih zaštitimo (osim izolacije oboljelog djeteta, čestog pranja ruku, dezinfekcije prostorija u stanu,uzimanja citrusnog voća,puno čajeva i sl.) osim onog što i sami već znamo i činimo.
Spremni smo kupiti u apoteci navedeni lijek,ali ga se nikako ne bismo usudili dati "na svoju ruku",ali doktori su izgleda dobili uputu da ga olako ne propisuju (cijena je oko 200kn),iako je poznato da osim za liječenje može služiti i za sprečavanje razvoja bolesti kao profilaksa
-zabrinuta sam za svoju bolesnu kćerkicu koja se za sada super drži iako je temperatura išla i preko 40°C sinoć,po noći je bila mirna,uspjeli smo joj spustiti na 37.5°C i osim suhog nadražajnog kašlja za koji joj dajemo sirup antitusik,trenutno je dobrog općeg stanja. Moja zabrinutost gotovo već graniči s paničnim strahom pri samoj pomisli da bi se mogli zaraziti 20-mjesečni bebač i 4-godišnja seka koji već spadaju u ugroženu skupinu.
-antivirusni lijekovi mogu kao i svaki drugi lijek imati ozbiljne nuspojave ,dok s druge strane olakšavaju izlječenje,ublažavaju simptome i skraćuju sam tijek bolesti,ali se trebaju aplicirati u roku 48 sati od pojave prvih simproma gripe.
Ne znam što da činim kako bih spriječila epidemiju u našoj obitelji,a ne znam više kome se obratiti za pomoć. Svi su nekako nezainteresirani i pomirljivi. Znam i sama da ne treba paničariti i juriti u bolnicu s djecom,ali nitko mi ne daje jasne upute i preporuke kako da postupim i zaštitim svoju obitelj od dalje zaraze.
ovdje ima super savjeta...
Kalkulator za dobivanje D vitamina sunčanjem
ovo je pomalo offtopic, pa ako treba brišite, no nadovezujem se na priču o D vitaminu:
ozbiljni zagovornici većih doza D vitamina uvijek preporučuju testiranje konc. D vitamina u krvi.
A za sve one koji žele dobiti D vitamin sunčanjem, donji link je od velike pomoći jer je to on line kalkulator za potrebno vrijeme izlaganja suncu.
http://nadir.nilu.no/~olaeng/fastrt/..._quartMED.html
Za Zagreb treba upisati koordinate - latitude = 45.50 i longitutde = 16
zagreb je na oko 0,3 km nadmorske visine
rezultat za najtamniji dan u godini (zimski solsticij) je :
Recommended UV exposure of face, hands and arms at least every other day to obtain sufficient vitamin D, equivalent of 25 micrograms vitamin D (1000 IU), if no dietary vitamin D is available:
Processing ... (this may take a minute)Done
Output:
minimum recommended exposure time (hours:minutes)
2: 2 )