PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI AUTOSJEDALICA...
S obzirom da se svojim MM stalno prepirem oko sjedalice (veli da pretjerujem i da sam fanatik). Stalno razmišljam o tome kako su ljudi nedovoljno informirani. MM npr. je neki dan u 'žaru borbe' ispalio: da ko su te rode, pa da ko je njih ovlastio.. kakav je to tečaj koji prolaze.. tko je to odbrio, po kojim standardima.. i sve takva mudra pitanja.
Moj mu je odgovor bio (isto u 'žaru borbe') da je država uvela zakon ali se nije potrudila obrazovati ljude ili uputiti ili informirati sa bilo čime, nije bilo ni plakata ni letaka ni pp-a (kao recimo ona kampanja 'pametni znaju čemu služi pojas'). Također većina ljudi ako i voze djecu u sjedalicama (poput nas btw. HVALA CASPER!) nemaju pojma kako pravilno postaviti sjedalicu i vezai pravilno dijete u njoj. A da ne pričam o onima koji mislie da su sjedalice bezpotrebne i imaju ju (ako ju imaju) samo radi policije a djecu voze na krilu.
Ali nije čak bitan ni zakon, Fran je bio u sjedalici i dok zakon nije bio izglasan. Nije bitna ni kazna, meni je najvažnija sigurnost mog djeteta!
Nakon takvog 'konstruktivnog' razgovora, počelo mi se to motati po glavi. Pa me u stvari interesira da li se u budućnosti planira nekakva propagandna kampanja za povećanje svjesnosti o autosjedalicama.
Koga treba potaknuti na to, na koga vršiti pritisak? Ministarstvo prometa?
Policiju? Jer koliko sam i skužila da ni policija nema pojma o sjedalicama i da to uglavnom i ne gledaju. Ne zanm nikoga tko je platio kaznu jer djete nije bilo u sjedalici.
Znam da sam se raspisala ali stvarno sam ljuta jer me svi smtraju da sam fanatik i da pretjerujem a ja samo želim da mi je djete sigurno u prometu onoliko koliko može biti. Bojim se ljudi nisu svjesni važnosti autosjedalice!
(jel se ja to pretvaram u ovisnika o sjedalicama?)
Re: PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI AUTOSJEDALICA...
Citiraj:
anni frani prvotno napisa
Pa me u stvari interesira da li se u budućnosti planira nekakva propagandna kampanja za povećanje svjesnosti o autosjedalicama.
I ovo na cemu mi u Rodi radimo je vrsta "propagandne kampanje" :D Nije bombasticna jer za to nemamo resursa ali mislimo da je do sada ubrala dobre rezultate, s obzirom na njen opseg.
Citiraj:
Koga treba potaknuti na to, na koga vršiti pritisak? Ministarstvo prometa?
Policiju? Jer koliko sam i skužila da ni policija nema pojma o sjedalicama i da to uglavnom i ne gledaju. Ne zanm nikoga tko je platio kaznu jer djete nije bilo u sjedalici.
Na nase urgiranje i konkretni prijedlog promjene clanka u proslogodisnjem Zakonu o prometu na cestama, sjedalice su usle u zakon. Mislim da je pohvalno to sto je nas prijedlog radna grupa koja je radila prijedlog novog zakona zaista i uzela u obzir a u konacnosti stavila u prijedlog koji je prihvacen u Saboru prosle jeseni, pa su sada sjedalice obavezne za malu djecu. Ovo su ucinili usprkos otporu ljudi koji su tada bili u vecini a danas u malo manjoj, a koji su od misljenja da su autosjedalice glupost i samo tjeraju ljude da trose novce bespotrebno. To su ucinili jer su uvidjeli da su sjedalice izuzetno vazne u spasavanju zivota i zdravlja djece u prometu, usprkos "struji mase" i za to ih trebamo samo pohvaliti.
Takoder, u ministarstvu prometa imamo veliku podrsku od ljudi odgovornih za aspekt sigurnosti u prometu i zahvaljujuci njihovoj volji i zelji za suradnjom sada imamo i sjedalice u Pravilniku kojim se regulira zakon, a posebice to da sjedalice koje se koriste moraju zadovoljavati europski standard (do donosenja pravilnika trgovci nisu imali nikakvu obavezu osiguravanja da sjedalice koje prodaju zadovoljavaju standard).
Vodeci ljudi u MUP-u u podrucju sigurnosti u prometu dobro znaju vaznost autosjedalica i takoder s nama suraduju i daju nam podrsku u nasim nastojanjima. Cinjenica je da veliki dio prometnih policajaca, policajaca koji patroliraju nase ceste, nema toliko jaku svijest o vaznosti sjedalica jer su u konacnosti i oni dio opce populacije u Hrvatskoj, a cija je svijest o autosjedalicama relativno niska. Potrebno je vremena i truda da se ta svijest i medu policajcima poveca distribucijom znanja i informacija koje stizu njima s vrha, od njima vodecih ljudi.
Znam da zvuci kao da nista ne rade ali ako se pazljivo prati, primjetit ce se da se ipak, polako ali sigurno, i od strane policajaca radi na edukaciji javnosti o autosjedalicama. Primjer toga su cesti komentari i informacije koje putem svojih redovitih medijskih javljanja dijeli g. Forijan iz PU Zagrebacka.
Koliko je ljudi kaznjeno za nekoristenje sjedalice, neznam. Znam da su neki dobili opomenu prilikom akcije u suradnji PU ZG i Rode kada je odrzana blic-kontrola pred jednim od zagrebackih vrtica. Ovaj nacin suradnje planiramo nastaviti.
Puno toga se mora napraviti na ovom polju, tocno kao sto kazes, ali za to treba resursa, i financijskih, i ljudskih i vremenskih. Ja pretpostavljam da ce jednom, ne tako daleko, krenuti i siroka kampanja kao sto je bila ona o vezanju pojasevima, uz pokrice institucija kao sto su MUP, Min prometa, Osigfuravajuca drustva, Auto klubovi itd al neznam kada. Jos smo u povojima.
Kao sto je rekla casper, mi smo dobili novce od Ine za edukativnu kampanju putem letaka i plakata i pripreme za nju su u tijeku.
Super je da si zagrijana za temu jer ako imas volje i interesa, nama u Rodi je svaki par ruku od ogromne koristi i slobodno nam se javi.