ev ga problem (20 nam je mjeseci)
drage rode,
moj sinceko je veoma veoma zivahno i energicno dijete, nikada ne hoda, uvijek trci, cak i kada ga oblacim cupka u mjestu i sa tim izlazimo na kraj. najvaznije, lijepo papa i lijepo spava, jos uvijek 2 puta na dan po sat i po. uspavljujemo se bez problema. uveliko smo poceli pricati itd.
međutim, ono gdje gubimo kontrolu potpuno i gdje ne znamo sta da radimo, jeste kada udemo u shopping centre, prodavnice i slicne zatvorene objekte, on je drugo dijete, pusta ruku, ne mari za nas, trci bez cilja, dodirne milion stvari, a kada pokusamo da mu priđemo, pocne da vristi, baca se i izvija iz sve snage. uopce nas ne cuje, ne slusa.
scena se zavrsava tako sto jedno od nas uzme ga, dobro pazeci da nas ne dokaci rukama, jer se baca sve do izlaza :) onda jos kratko u autu place i protivi se, pa se sve normalizira.
stvar je drugacija ako je u kolicima, sto sve rjede hoce i traje kratko. tada se moze nesto brzinski i kupiti :)
znam, ne moramo ga ni voditi na takva mjesta jos neko vrijeme, tj. mozemo izbjegavati te situacije, ali plasim se hoce li to potrajati godinama, mogu li promijeniti nesto u vezi s tim sada? sta ciniti?
neko sa slicnim iskustvom, savjetom?????
pozdrav svima, uh nisam dugo pisala :)
Re: ev ga problem (20 nam je mjeseci)
Citiraj:
magda_ prvotno napisa
znam, ne moramo ga ni voditi na takva mjesta jos neko vrijeme, tj. mozemo izbjegavati te situacije, ali plasim se hoce li to potrajati godinama, mogu li promijeniti nesto u vezi s tim sada? sta ciniti?
sama si dala odgovor :-)
moj ne radi takve scene, ali također ne voli ići u shoping. iako neće potrajati godinama, svako dijete će rađe biti na dječjem igralištu nego u trgovini.
mi u shoping centar idemo zajedno samo ako njemu moramo kupiti cipele.
ne vodim ga ni u veliki shoping namirnica.
kod svakodnevnog odlaska u obližnju trgovinu, prije ulaska mu kažem što namjeravam kupiti jer inače bude žicanja. Ovako ga pripremim i brzo obavimo. Sad sam na porodiljnom i najjednostavnije mi je ići na plac. Shoping na otvorenom, svi sretni :D