Re: relaktacija za neznalicu
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
ali imamo problem oko zahvaćanja bradavice
Ovdje i ovdje imaš 2 teksta o prihvaćanju, a ovdje i nekoliko filmića. Toplo ih preporučam.
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
p.s. ima li negdje opsežna tema o relaktaciji?
Imaš tekst na portalu.
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
pročitala sam u jednoj temi..."dobro bi bilo da joj tri sata u nizu nudiš istu cicu jer tako ćeš biti sigurna da dolazi do masnijeg mlijeka. i probaj ju češće stavljati i budi sigurna da ima dobar položaj kada je na dojci i da efikasno vuče"...pa me zanima ako sam u relaktaciji,
-kako da znam kad je ispraznio dojku(jer ja uvik mogu još istisnuti)
-ja nikad ne osjetim "let down" (već dugo mi nije procurila druga dojka)
E sad, da bi znala da li da bebu držiš na jednoj strani (i da li ju je ispraznila) ili ti trebaju obje, nužno je znati da li beba istinski pije. Ovdje je tekst o tome. Pa ako beba cijelo vrijeme na jednoj dojci pije i prestane sisati zato što više nije gladna/zaspe, unutar 3 sata možeš joj ponovno ponuditi istu stranu. Ako pak vidiš da je nakon podoja nezadovoljna i traži još, ponudi joj i drugu stranu. (Moja T. siše svakih 1,5h i to o dva puta na istoj strani).
Let down. Hm. Meni je to dan danas nepoznanica. Ja ga nikad nisam osjetila a mlijeko mi je procurilo samo u slučajevima kad sam se iz nekog razloga uplašila za bebu. Tako da to, bar nama, nije neki pokazatelj ni za što.
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
-kada onda u ovo da ubacim izdajanje,
-da li onda cijelo vrijeme da izdajam drugu dojku
A kako sada radite?
Citiraj:
grom prvotno napisa
A kako sada radite?
Kad plače da je gladan ponudim jednu dojku, a on nešto polako to dudla, par puta dobro potegne, nekad ne uhvati bradavicu dobro pa se nervira, nekad cucla i zaspe...ako vidim da to nikud ne vodi, ponudim drugu, ako je scenarij isti, a on samo žvačka, onda ga skinem, dam mu već izdojeno mlijeko, a kad završi izdajam do zadnje kapi obje dojke+još malo u prazno :? :? :? :?
a ponekad mu dobro ide-vuče pravo i guta, pa kad osjetim da je dojka mlohava i spužvasta totalno onda ga pustim dok ga je volja na njoj(a ne buni se), ili mu ponudim drugu ako traži...i kad zaspe izdajam do besvjesti :)
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
Kad plače da je gladan ponudim jednu dojku, a on nešto polako to dudla, par puta dobro potegne, nekad ne uhvati bradavicu dobro pa se nervira, nekad cucla i zaspe...ako vidim da to nikud ne vodi, ponudim drugu, ako je scenarij isti, a on samo žvačka, onda ga skinem, dam mu već izdojeno mlijeko
Za prihvat pogledaj one tekstove sa skicama i filmiće - ako ne popraviš prihvat stradati će bradavice a beba neće moći posisati svo mlijeko.
Što se žvačkanja tiče pretpostavljam da bebu treba zainteresirati za dojenje, pogotovo jer dobiva i bočicu iz koje je vjerojatnije tok brži. Tome služe kompresije. Ovo je link na tekst o njima, a tu i tu filmići koji to zornije prikazuju.
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
a kad završi izdajam do zadnje kapi obje dojke+još malo u prazno :? :? :? :?
a ponekad mu dobro ide-vuče pravo i guta, pa kad osjetim da je dojka mlohava i spužvasta totalno onda ga pustim dok ga je volja na njoj(a ne buni se), ili mu ponudim drugu ako traži...i kad zaspe izdajam do besvjesti :)
Izdajanje u prazno je dobar način za navlačenje mlijeka. Jedino mi nije jasno što će vam AD ako je toliko puta na dojci i izdojiš 600ml. To mi se čini posve dostatno.
A dojku mijenjaj tek ako beba traži nakon kompresija na prvoj.
Citiraj:
grom prvotno napisa
.
Jedino mi nije jasno što će vam AD ako je toliko puta na dojci i izdojiš 600ml. To mi se čini posve dostatno.
grome, puno hvala na pomoći!
prvo vrijeme nije bio toliko na dojci, a ja i nisam imala mlijeka, nego sam dosad navukla izdajanjem,,već sam smanjila sa 450ml
mislim da je on sad još samo navikao puno jesti(rekla pedijatrica da isto kako se veliki vole prežderati, da tako i bebice), a i po noći mi je bilo jednostavnije dati bočicu nego se gnjavit sa dojenjem kad nam je to tako nezgodno oko prihvačanja bradavice ako je prvo nisam izvukla izdajalicom da malo nabrekne...ja se jako teško razbuđujem, kronično sam premorena i još izdajam noću u 12, 03 i oko 6...
:cry: sad ću ga stvarno jako forsirati baš svako hranjenje prvo baš na prsa do kraja, pa da vidimo oće poslije gladno plakati ili mirno spavati....a izdojeno bi mi tada moglo skroz izbaciti AD :D
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
ja se jako teško razbuđujem, kronično sam premorena i još izdajam noću u 12, 03 i oko 6...
Moj Ti je prijedlog da preskočiš ono izdajanje u tri - kad sam ja to napravila, preporodila sam se. (I bez njega imaš barem 8 izdajanja, ako sam dobro shvatila). Sad si već navukla dosta mlijeka. Pomoći će Ti da se odmoriš a hormoni noću onako rade za nas :-). Možeš, ev. ono u 12 pomaknuti na 1 i ono sa 6 na 5 ako se bojiš prevelike pauze ili prepunjenosti. Ujutro će bebu dočekati pune dojke, a biti će i za izdojiti. A odmorena, imati ćeš više snage za borbu za dojenje.
Citiraj:
babuska28 prvotno napisa
sad ću ga stvarno jako forsirati baš svako hranjenje prvo baš na prsa do kraja, pa da vidimo oće poslije gladno plakati ili mirno spavati....a izdojeno bi mi tada moglo skroz izbaciti AD :D
To obavezno. Uvijek najprije ponudi prsa, budi sigurna da je sisao i vrši kompresije. Njih treba malo vježbati, ali se isplati.
Samo pazi da AD smanjuješ postepeno.
znam, ponekad mi se dogodi da uopće ne čujem sat, pa se iza izdajanja u 0.00 dignem u 05.00 pa imam grižnju savjesti čitav dan :lol:
a šta ćeš kad sam stvarno opterećena s tim..
stariju curicu nisam uspjela dojiti, sve je baš loše krenilo i bila sam totalna teorijska neznalica, ali sam neku količinu izdajala do 6ipo mj, tako da sad ne odustajem....