Kako naučiti prvašića čitati
Ispričavam se ako je već bila ova tema, no meni je ovo čitanje stvarno veliki problem. Moja kći ide u prvi razred u kojem od 23 djece ima četvero čitača koji su znali čitati i prije polaska u školu te su digli kriterije cijelom razredu i ja sam se uvjerila preko svog djeteta da je uistinu laž kako dijete ne treba znati čitati prije polaska u školu. E, sad,, moja kći je inače izuzetno bistra, no ne čita tečno i učiteljica me je upozorila kako je vrlo bitno da preko ovih praznika nauči čitati jer ju u drugom polugodištu čeka mnogo čitanja i bit će joj teže pratiti nastavu. Vježbala sam s njom čitanje svaki dan, no ne vidim većeg pomaka. Pokušali smo i slijevanje i čitanje na slogove a potrošili smo dva dana na razdvajanje riječi na slogove) i opet je čitanje minimalno poboljšano. Stoga molim sve mame koje imaju sličnih iskustva da me savjetuju jer sam u laganoj panici.
Re: Kako naučiti prvašića čitati
Citiraj:
MONASONA prvotno napisa
E, sad,, moja kći je inače izuzetno bistra, no ne čita tečno i učiteljica me je upozorila kako je vrlo bitno da preko ovih praznika nauči čitati jer ju u drugom polugodištu čeka mnogo čitanja i bit će joj teže pratiti nastavu.
Učiteljica treba dijete naučiti čitati.
Zato i idemo u školu.
Citiraj:
Matilda prvotno napisa
Citiraj:
MONASONA prvotno napisa
E, sad,, moja kći je inače izuzetno bistra, no ne čita tečno i učiteljica me je upozorila kako je vrlo bitno da preko ovih praznika nauči čitati jer ju u drugom polugodištu čeka mnogo čitanja i bit će joj teže pratiti nastavu.
Zato i idemo u školu.
Matilda :love: ti si mi tračak svjetlosti
ova tema me zbedirala jer moja V će na jesen u školu i ne zna čitati
i muka mi je od pomisli da mora doć u školu kao čitač
Citiraj:
Matilda prvotno napisa
Citiraj:
MONASONA prvotno napisa
Zato i idemo u školu.
ne slažem se ni s idejom da dijete preko praznika koji traju 20 dana mora naučiti tečno čitati ali ni s ovom da ga tome treba naučiti učiteljica.
učiteljica daje smjernice, olakšava i objašnjava, ali učenje čitanja stvar je vježbe a za vježbanje, kao i za brdo drugih stvari, eto, u školi nema vremena. odnosno, nema toliko koliko bi trebalo biti.
oslanjanje samo na učiteljicu s izgovorom da je to isključivo njezin posao, jest medvjeđa usluga djetetu.
u našem razredu ima 18-ero djece i oni uglavnom, ali ne uvijek, svi stignu pročitati tekst na satu. u onim razredima u kojima je po 30-ero djece, to je uglavnom nemoguća misija.
a kad kažem da se vježbom čitanje nauči tečno, onda pričam iz vlastitog iskustva. ovdje pričamo o prosječnoj djeci, ne pričamo o genijalcima kojima je za naučiti čitati trebalo sat vremena na drugi rođendan. naučiti čitati može se samo starim, dobrim vježbanjem.