"Prijelazno", kravlje ili neko drugo mlijeko?
Drage (iskusne) mame,
prije svega se ispričavam ako je ovakvo pitanje već negdje postavljeno, ali ja nisam naišla na odgovor...
Dakle, moj mali mičić ima skoro 13 mjeseci. Točno 11,5 mjeseci sam ga dojila, a otkako je prestao cikati moram priznati da imam malu dilemu. Negdje sam pročitala da beba mora piti 1/2 litre mlijeka dnevno, ali ne znam što se sve tu podrazumijeva.
Na primjer, ovako otprilike izgleda naš dnevni jelovnik - ujutro popije 2 dcl kravljeg mlijeka s rižinim i sl. pahuljicama, doručak neka voćna kašica sa žitaricama u kojoj je najčešće 1,5 dcl mlijeka, poslijepodnevni obrok krem jogurt sa voćkom i navečer prije spavanja 2,5 dcl mlijeka s nekih pahuljicama.
Ono što me konkretno zanima - da li je kravlje mlijeko preporučeno koristiti ovako kako ga koristim ja, ili da počnem koristiti neko od adaptiranih ili "prijelaznih" mlijeka? I mora li baš popiti to mlijeko samo za sebe ili može biti umiješano u kašice? Zaista nemam nikakva iskustva, pa bih vas molila da me malo uputite...
Puno hvala :) :love:
Re: "Prijelazno", kravlje ili neko drugo mlijeko?
Citiraj:
Shireen prvotno napisa
Ono što me konkretno zanima - da li je kravlje mlijeko preporučeno koristiti ovako kako ga koristim ja, ili da počnem koristiti neko od adaptiranih ili "prijelaznih" mlijeka? I mora li baš popiti to mlijeko samo za sebe ili može biti umiješano u kašice? Zaista nemam nikakva iskustva, pa bih vas molila da me malo uputite...
Puno hvala :) :love:
Shireen, nakon godinu dana nema medicinskih razloga radi kojih dijete ne bi konzumiralo obično kravlje mlijeko (anemija) a trebaš gledati da to mlijeko bude punomasno, i onih pola litre se odnosi na ukupnu količinu mlijeka i mliječnih proizvoda koje dijete dnevno konzumira.
Zašto su rižine i kukuruzne pahuljice nezdrave a griz i instant palenta su zdravi, to do dana današnjeg nisam uspjela dokučiti.
Re: "Prijelazno", kravlje ili neko drugo mlijeko?
Citiraj:
Mima prvotno napisa
Zašto su rižine i kukuruzne pahuljice nezdrave a griz i instant palenta su zdravi, to do dana današnjeg nisam uspjela dokučiti.
Radeci na jednom projektu (nisam inace prehrambene struke) slucajno sam se susrela s nekim podacima koji se ticu ove problematike:
- zato sto se razni 'pahuljicasti' proizvodi od zitarica (dakle, tako obradjeni da ne mozes 'prepoznati' zrno) dobivaju kojekakvim mehanickim i termickim postupcima (ekstrudiranje, peletiranje, ekspandiranje i sl), tj. podvrgavaju se utjecajima izuzetno visoke temperature, tlaka, mehanicke obrade i dr. te se time mijenjaju molekularna svojstva istih - npr. tako obradjene zitarice imaju i do 60% vitamina manje, a vitamini se potom naknadno dodaju, kao i stosta drugo (npr. studija 'Extrudiranje kao novi trend u proizvodnji dječje hrane od žitarica' (PBF)).
A opet, ekstruzijom je moguce dobivanje niza različitih oblika, veličina i tekstura proizvoda, kao i tvorba nekih novih proizvoda, a razgradnja sastojaka hrane je minimalna, dok se probavljivost proteina (putem denaturacije – umereno raskidanje proteinske strukture) i skroba (olaksano djelovanje amilolitickih enzima), kao i nekih drugih sastojaka, povecava.
Uglavnom, istina je negdje izmedju - 'pahuljicasti' proizvodi od zitarica imaju svoje prednosti i mane, ne bih rekla da su stetni, ali poklonici 'organskog', 'bio', 'eko' i kojih vec koncepata prehrane svakako ce se prikloniti neobradjenim zitaricama.
Potreba za brzinom u pripremi hrane, za ekonomicnijim postupcima proizvodnje, skladistenja, transporta i dr. stvorila je citav niz proizvoda koje je dovoljno na brzinu zaliti vrucom vodom/mlijekom/i sl. i eto gotovog obroka.
Osobno, razlika izmedju 'pahuljica' i 'pravih' zitarica mi je kao razlika izmedju juhe iz vrecice i domace juhe - jedna se kuha 5 min, druga 2 h, a o nutritivnim karakteristikama ne treba puno zboriti.
Istina, ne znam da je netko umro jer je svaki dan jeo juhu iz vrecice, ali moj izbor je uvijek domaca juha...