Nasilje u višim razredima oš
U našoj školi zaredale su ozbiljne situacije vršnjačkog nasilja.
M je komentirao neki dan da je u njihov školi pod odmorom kao u crnačkoj četvrti u Americi. Rekao je još neke vrlo, vrlo zabrinjavajuće stvari općenito, ali i koje se njega osobno tiču.
Prema ovome što sam dosad čula u medijima i posebno prema tome kako se postavlja škola, uopće nema dvojbe da se od te strane ne može očekivati konstruktivna akcija koja izlazi izvan okvira vikanja, zgražanja i prijetnji prema djeci, a to baš nema nekih rezultata.
Nije mi namjera jadati se i ne želim da ovo postane topić s jadanjem što je netko napravio nekome. Voljela bih da ovdje iznesemo, tko što zna, o tome kako zaštiti svoje dijete, koji su formalni koraci ili prihvatljivi neformalni koraci, nadležne institucije i sl.
Ako nema pomaka u školi, kome se sljedećem može obratiti? Što je koja institucija dužna napraviti? Mogu li ja kao roditelj zahtjevati psihološku obradu nekog djeterta? Imam li pravo znati što je škola poduzela ili je to tajna? Imaju li pravo roditelji provjeriti je li škola prijavila ozbiljan nasilnički događaj ili je to samo stvar konkretno nasilnika, žrtve i škole kao institucije, a roditelje ostale djece se ne tiče. I sl.
Re: Nasilje u višim razredima oš
Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Ako nema pomaka u školi, kome se sljedećem može obratiti? Što je koja institucija dužna napraviti?.
Ako ste u Zagrebu javi se u Gradski ured za obrazovanje, Ilica 25; ako živite u nekoj drugoj županiji onda u najbliže tijelo lokalne uprave zaduženo za obrazovanje
Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Mogu li ja kao roditelj zahtjevati psihološku obradu nekog djeterta?.
Nemožeš. Nažalost ne može niti škola zahtjevati tj paradoksalno je da škola ima mogućnost inzistirati na obradi samo kod ispitivanja spremnosti za školu (dakle dok dijete još nije niti krenulo u školu). Slijedećih 8 godina škola može samo predlagati, savjetovati i preporučivati takvu obradu; roditelj se može sasvim legitimno oglušiti ili ignorirati preporuku (bez ikakvih posljedica) .
Zahtjevati obradu ima ovlast CZSS.
Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Imam li pravo znati što je škola poduzela ili je to tajna?.
Imaš pravo znati o poduzetim koracima (načelno) . Škola je pritom dužna zaštiti privatnost i djeteta koje je počinitelj nasilja.
Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Imaju li pravo roditelji provjeriti je li škola prijavila ozbiljan nasilnički događaj ili je to samo stvar konkretno nasilnika, žrtve i škole kao institucije, a roditelje ostale djece se ne tiče. I sl.
Mislim da ne možeš doći na policiju ili CZSS i provjeravati je li škola nešto prijavila. Možeš doći u svoje ime i prijaviti događaje u školi.
Provjeriti bi ipak mogla u gore spomenutom Gradskom uredu ili tijelu lokalne uprave (jer su škole dužne dojaviti i njima sva nasilnička ponašanja koja prijavljuju policiji ili CZSS).
Citiraj:
Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Mogu li ja kao roditelj zahtjevati psihološku obradu nekog djeterta?.
Nemožeš. Nažalost ne može niti škola zahtjevati tj paradoksalno je da škola ima mogućnost inzistirati na obradi samo kod ispitivanja spremnosti za školu (dakle dok dijete još nije niti krenulo u školu). Slijedećih 8 godina škola može samo predlagati, savjetovati i preporučivati takvu obradu; roditelj se može sasvim legitimno oglušiti ili ignorirati preporuku (bez ikakvih posljedica) .
Zahtjevati obradu ima ovlast CZSS.
Nisam dovoljno jasno napisala: ako roditelj odbija, izbjegava ili razvlači preporučenu obradu škola može o tome obavijestiti nadležni CZSS kao opravdanu sumnju na zanemarivanje djeteta.
Citiraj:
no@ prvotno napisa
Nisam dovoljno jasno napisala: ako roditelj odbija, izbjegava ili razvlači preporučenu obradu škola može o tome obavijestiti nadležni CZSS kao opravdanu sumnju na zanemarivanje djeteta.
A mozemo li mi to kao roditelji napravit? Prijavit obitelj maloljetnih zlostavljaca CZSS?
Citiraj:
cuckalica prvotno napisa
Citiraj:
no@ prvotno napisa
A mozemo li mi to kao roditelji napravit? Prijavit obitelj maloljetnih zlostavljaca CZSS?
Generalno možeš prijaviti CZSS-u obitelj zbog opravdane sumnje na zanemarivanje/zlostavljanje.