Smanjena produkcija mlijeka i stres i umor
Iako sam od forumašica u više navrata čula kako nije moguće da se količina mlijeka smanji ili da mama nema dovoljno mlijeka za bebu, ja sam evo već drugi put prošla kroz tu agoniju a da nisam, sve do nakon popravka situacije, shvatila što se zbiva jer polazim od premise kako majčino mlijeko ne može biti loše niti ga može biti premalo.
Neke od vas znaju topic na kojem se žalim na nespavanje, a zatim konstatiram kako je beba gladna i kako već tipa mjesec dana traži jesti, svadi se s nama, nesretna je i nervozna, počinjem mu davati rižine pahuljice na mom mlijeku, nakon čega beba počinje spavati dulje intervale (kao i prije) i sve kreće u boljem smjeru. U to sam vrijeme mislila kako je sve u redu s mojim dojenjem, ali da je vrijeme iz nekog meni nejasnog razloga da dam malom i nešto jesti jer on to traži, hoće, inzistira, zna gutati i općenito pokazuje sve znakove da je spreman na dohranu. I pedijatrica je posumnjala na to - mali je u mjesec dana dobio 350 g, s time da je od toga deset dana dobijao dodatnu hranu u vidu rižinih pahuljica i kašice od jabuka.
Nakon što sam se odmorila, predahnula i naspavala odjednom su mi cice postale opet ogromne, mlijeko je ponovno počelo curiti iz cice koja nije trenutno na dojenju (dok mali doji) i ja sam tek tada shvatila, a i pedijatrica me potaknula da mislim u tom smjeru, kako je iz nekog razloga mlijeka bilo premalo ili se nije prilagodilo sastavu mom velikom i gladnom malcu.
Juri je sada pet i pol mjeseci.
Nije skok u razvoju - ne bi trajao mjesec i pol do dva; nisu zubi - čim je dobio dodatnu hranu spavao je, a i sada, kad dobije tek malo jabukice ili kašice od voća (dakle malo kalorija) i samo doji zadovoljan je i spava puno, puno sati. A zapravo mu sada izbija drugi zubić i danju prilično trlja desni, dakle boli ga ili bar svrbi.
Ja imam hipotezu o tome, ali prvo molim mame i savjetnice da daju svoje mišljenje.