Kako se postaviti prema djetetu s teškoćama u razvoju?
A. u grupi ima dječaka B. koji ima lagane smetnje u razvoju. Malo zaostaje u govoru, čini se da je hiperaktivan. Kad su zajedno u grupi, on i A. su "eksplozivna kombinacija". Oni se jako rado igraju zajedno, i uvijek su skupa. S druge strane, A. je dosta živo dijete, pogotovo kad je u društvu s nekim tko je također živahan.Tete ih teško kontroliraju.
Kad B. nije u vrtiću, A. je sasvim drugo dijete, surađuje, sudjeluje u svemu (citiram tetu). Očigledno je (još od samog početka) da B. izuzetno loše utječe na A. - ovaj ga oponaša u svemu - ponašanju, govoru...
Dogovorila sam se s tetama da privremeno promijenim smjenu (riječ je o smjenskoj grupi), tako da veći dio vremena neće biti zajedno. Ja sam već i u 11. mjesecu pitala tete bi li to bilo dobro, ali su mi tada rekle da pričekamo još malo, možda se primire. To se nije dogodilo.
Ali... A. jako voli B. i obrnuto, i nekako mi ih je žao razdvajati. Pogotovo stoga što B. ima izuzetno lošu situaciju doma, roditelji se s njim baš ne bave, misle da je zločest, tuku ga, i nisu zainteresirani pozabaviti se s njime onako kako on treba. Ne prihvaćaju da je on jednostavno dijete s pp, i da treba veću brigu i pažnju od ostale djece.
Možda mi i zbog trudnoće sve to malo teže pada, stisne mi se srce kad pomislim na B :-( .
Kako da se postavim?