Što kažete djeci o malim " agresivcima"?
Mia je miroljubivo dijete, radije se rasplače nego da vrati udarac. Ja sam apsolutno za mir, to se vjerujem slažete. No ponekad mi je bude žao, nadrapa od mlađih i agresivnijih klinaca. U našov vrtićkoj grupi ih je nekoliko takvih i čini mi se da oni doma dosta toga dobiju (batine). Jučer mi je npr. kada se ljutila uhvatila me za vrat i stisnula. Na što sam ja ostala u šoku. Jer odakle joj to davljenje, pa mi kaže da joj jedna curica to radi u vrtiću i da se ona rasplače. Pokazala sa joj kako da joj skloni ruke, da se obrani.
Teta je urgirala no ostaje moj šok?
Pitam se treba li reći teti da pripazi na tu malu, no mislim si da ako to prosljedi roditeljima, možda curica nadrapa kako obično biva... (kod nekih koje predpostavljam doma batinaju, jer uopće ne znam od kuda curici od 2,5 godina to)
MM kaže da bi je najradije naučio da vrati udarac, da se izbori za sebe, no ne govori joj to naravo jer oboje znamo da je to krivo.
nasilje od strane djece s posebnim potrebama
ova me je tema bas pogodila jer mi upravo prolazimo 1 tesku fazu - malog smo upisali u Montessori integracijsku grupu to znaci da je u grupu svake godine i nekoliko djece s posebnim potrebama. mislila sam da je to human pristup i da ce moje djete bolje razumjeti razlike i biti tolerantniji ...
nazalost dogada se da ta djeca zbog nemogucnosti komuniciranja reagiraju agresivno u zadnja 2 tjedna Jan je dobio 1.nogom u glavu a 2. put samo ogrebotine kod oka - i to sve u vrticu pred tetama
djecak koji ga je lupio je autisticno dijete novo u grupu
nakon 1.puta razgovarala sam s tetama i s psihologicom koja kaze da se dijetetu nesmije reci da odgovori na isti nacin jer da to stvara agresivca iako je na ovaj nacin kratkorocno zrtva...
njihov odgovor je da se djeca maximalno razdvoje sto onda dovodi do pitanja kakav je smisao integracije i ovog programa
uzasno mi je tesko - 1.poriv mi je bio ispisati Jana i premjestiti ga u obicnu grupu ali znam da bi to njemu bio veliki stres jer ima nekoliko super prijatelja i ipak vec 2 godine ide u tu grupu s istim tetama
sada smo razgovarali i s ravnateljivcom koja je obecala dodatne tete u grupi jer ocigledno je tu propust
a kad citam ove postove o skolarcima jasno mi je da ih trebamo pripremit na 'susrete' s agresivnijom djecom ... neka djeca se bolje snalaze u takvim okrsajima a nekima mislim da treba pomoc
ja trenutno trazim odgovarajuci tecaj za borilacke vjestine- nesto sto nije agresivno vec da stekne refleks obrane