Ima tko kakav dobar recept za knedle kao prilog uz saft, npr. odlično bi mipasali uz junetinu?
Ja znam klasiku: pire krumpir + brašno + jaje + malo soli i kuhanje u slanoj vodi.
Printable View
Ima tko kakav dobar recept za knedle kao prilog uz saft, npr. odlično bi mipasali uz junetinu?
Ja znam klasiku: pire krumpir + brašno + jaje + malo soli i kuhanje u slanoj vodi.
http://www.coolinarika.com/recept/moravske-knedle Mislim da ovdje ne piše, ali ja ih kuham poklopljene i ne stavljam jaje. Napravim tijesto kao za kruh.
Zemerlknedli? Iliti okruglice od kruha? Kod nas doma to češće radi mm (iz Lidla, ima smjesa u vrećici - ja nisam još ni jedan probala jer to se kuha kad mene nema doma).
Kad radim sama, ide ovak:
Kruha koliko bude (ekvivalent 4-5 prosušenih žemlji) - narezat na kockice, tko nije lijen može i na suho propržiti
2-3 dl vrućeg mlijeka za pofuriti
1 jaje
2 žlice ulja (na tome se može propržiti malo luka, a ja sam lijena pa ubacim vlasac i češnjak iz bočice kad mi se žuri)
2 žlice brašna (po potrebi ide količina - da se smjesa poveže)
svježi peršin
sol
Za marljive i nadobudne može se narezati špek na kockice i propržiti s lukom.
Oblikovati kuglice i kuhati u puno vruće slane vode (+ žlica ulja) nekoliko minuta.
Najbrže. Kupiš tijesto za pizzu (ili sama zamijesiš ako imaš neki dobar provjereni recept) i u to tijesto umiješaš sitno sjeckani peršinov list i prepržene kockice kruha. Oblikovati kuglice i skuhati u slanoj vodi. Budu gotove kad isplivaju na površinu. Preliti nekim saftom.
ja se držim Semmelknödla iz Lidla:-)
Ima toga ko bijelog graha...
Evo, na ovom linku našla ja 147 recepata za knedle od zemerlknedle:
http://www.chefkoch.de/rs/s0/semmelk...l/Rezepte.html
Eh, zaboravih reći (ali to je već poznato) da se ta smjesa od kruha za knedle uredno može ispeći u protvanu. Nema opasnosti da se knedli raspadnu (pa ne dodajem brašno) i dobije finu hrskavu koricu.
Valjušci od krumpirovog tijesta su druga priča. To radim na dva načina - za kuhanje (malo gušće tijesto) ili za prženje (mekše tijesto, uvaljani u prezle). Baš bi mogli zavrtiti koju rundu... he he he!
:mrgreen:Peterlin, hvala ti za ovaj link, tamo ima puuuno odličnih recepata!
A za Semmelknödle sam si isto jednog isprintala...pa da vidim, jesu l bolji ti ili iz Lidla
knedle na pari, zamijesiti mekano, mekano tijesto od mlijeka (oko 2.5dcl), rastopljenog maslaca (oko 50g), 1 svježeg kvasca- rastopimo u toplom mlijeku + malo šećera, soli i brašna, pustiti da se digne, premijesiti, napraviti kuglice, pustiti da se dignu zatim kuhati na pari dok ne postanu sjajne
uz njoke to mi je najbolji prilog uz saft